Bilder som offentliggjorts av Nordkorea visar robottester på okänd plats i landet. De senaste testerna har ökat spänningen mellan Nordkorea och länder som Japan, Sydkorea och USA.
Bilder som offentliggjorts av Nordkorea visar robottester på okänd plats i landet. De senaste testerna har ökat spänningen mellan Nordkorea och länder som Japan, Sydkorea och USA. Bild: KCNA via AP

Nordkorea kan testa kärnvapen när USA går till mellanårsval

Nordkorea trappar upp robottesterna. Och farhågorna gäller om kärnvapen skall testas för att störa det amerikanska mellanårsvalet. President Joe Biden varnar för det spända säkerhetsläget.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

De senaste veckornas nordkoreanska robotavfyrningar väcker farhågor. Den allvarligaste kom häromdagen då en ballistisk robot färdades omkring 460 mil över Japan och landade i havet på japanskt territorium. Nordkorea bekräftade därmed misstankarna att en ny generation robotar med längre räckvidd är redo för att användas.

Roboten över Japan utlöste larm i norra delen av landet och befolkningen uppmanades att ta skydd. Tåglinjer stängdes också av innan faran blåstes över.

President Joe Biden och Japans premiärminister Fumio Kishida gjorde därefter ett uttalande där de fastslog sitt gemensamma engagemang för Japans försvar.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un syns på nya bilder sedan dess, där han bevittnar minst en avskjutning på fastlandet. Men det finns även uppgifter om att robotar avfyrats från ubåtar.

ANNONS
Nordkoreas ledare Kim Jong-un inspekterar ett robottest någonstans i Nordkorea. Bilden offentliggjordes av den nordkoreanska staten 10 oktober.
Nordkoreas ledare Kim Jong-un inspekterar ett robottest någonstans i Nordkorea. Bilden offentliggjordes av den nordkoreanska staten 10 oktober. Bild: KCNA via AP

Den nordkoreanska uppladdningen har tagit fart sedan landet varit fullständigt isolerat från omvärlden i över två år med hänvisning till coronapandemin. Nordkorea är fortfarande slutet, men antas ta emot bistånd från både Kina och Ryssland, trots en rad FN-sanktioner som hänger samman med just utvecklingen av kärnvapen.

USA, Sydkorea och Japan har nyligen avslutat en militärövning till havs utanför den sydkoreanska kusten. Nordkorea har meddelat att detta uppfattas som en provokation som kommer att mötas "på lämpligt sätt."

Det är oklart hur många kärnvapen – och i vilken storlek – som Nordkorea förfogar över. Men efter att under många år ha tvekat om den nordkoreanska kapaciteten, är flertalet experter överens om att vapnen nu är utvecklade. Idag handlar det om justeringar av tekniken och om att avgöra vilka mål som kan vara aktuella för att inför omvärlden visa att kärnvapen inte bara är avsedda för avskräckning utan för att användas.

Misstanken är, enligt källor som vill vara anonyma, att en avfyrning av en ballistisk robot med kärnstridsspets kan komma inom kort. Testet skulle kunna genomföras veckorna före det amerikanska mellanårsvalet som hålls den 8 november.

En robot bestyckad med kärnvapen skulle – även om den landar i havet – sätta en helt ny standard för hur massförstörelsevapen används. Rysslands ledare Vladimir Putin har redan hotat att kärnvapen kan komma att användas i Ukrainakriget. Det antas handla om mindre slagfältskärnvapen som kan åsamka stor skada och förödelse för lång tid framöver i tätbefolkade områden.

ANNONS

Putins hot kan, av Kim Jong-un, uppfattas som grönt ljus även för användning av kärnvapen som på olika sätt drabbar Sydkorea, Japan och stora delar av Stilla havet.

Ön Guam i Stilla havet är officiellt ett amerikansk autonomt territorium, som FN dock räknar som icke självstyrande. På Guam finns en stor amerikansk militärbas, som upptar omkring en tredjedel av öns yta. Här finns både en stor flotta, inklusive ubåtar med kärnvapen, och en flygbas. Stora delar av militära amerikanska övningar i Stilla havsområdet utgår från Guam.

USA planerar att ytterligare öka sin militära närvaro på Guam mellan 2024–2028. Här finns redan 6 000 man stationerade. På Guam finns ett avancerat försvarssystem som kan stoppa ballistiska robotar i luften. Det beräknas ta fjorton minuter för en robot, som avfyras från Nordkorea, att nå Guam.

Hawaii – som är USA:s 50:e delstat – ligger omkring 650 mil från Guam och betydligt närmare det amerikanska fastlandet, men skulle ändå kunna vara inom räckhåll för en nordkoreansk robot. Hawaii tillhör de bäst militärt rustade delstaterna i USA efter andra världskriget och det japanska anfallet mot Pearl Harbor. Även Alaska – som är den 49:e delstaten – kan nås av nordkoreanska robotar.

Kim Jong-un stöder Rysslands krig i Ukraina. Han väntas få ryskt stöd om en kärnvapenrobot avfyras.

ANNONS

LÄS MER:Nordkoreas tester ska ha varit kärnvapenövning

LÄS MER:Två nya robotskjutningar från Nordkorea

LÄS MER:Expert: Kärnvapentest sannolikt inom kort

ANNONS