Nordkoreas ledare Kim Jong-Un uppges ha övervakat övningarna på plats. Arkivbild.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un uppges ha övervakat övningarna på plats. Arkivbild. Bild: Lee Jin-man/AP/TT

Nordkoreas tester ska ha varit kärnvapenövning

Nordkoreas sju senaste robotskjutningar var övningar i syfte att testa landets förmåga vad gäller taktiska kärnvapen, uppger den statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA.

ANNONS
|

Ledaren Kim Jong-Un ska personligen ha befunnit sig på plats för att övervaka övningarna.

De delar av armén som deltog i "operationen med taktiska kärnvapen iscensatte övningar mellan 25 september och 9 oktober i syfte att kontrollera och bedöma landets avskräckningsförmåga och kapaciteten att genomföra nukleära motangrepp", skriver KCNA.

Avfyrningarna uppges även ha varit ett svar på de USA-ledda militärövningar som genomförts i regionen den senaste tiden.

Utvecklingen av taktiska kärnvapen har under lång tid varit ett högt prioriterat område för Kim. När partiet höll kongress i januari förra året hamnade frågan högst upp på dagordningen.

Nordkorea ändrade så sent som september sina kärnvapenlagar och regimen meddelade att man anser att det finns ett flertal olika scenarier där det kan bli aktuellt att använda kärnvapen. I samband med detta deklarerade Kim att landet nu "oåterkalleligt" är en kärnvapenmakt, något som i praktiken omöjliggör nya samtal om nedrustning.

ANNONS

Efter lagändringen har Seoul, Tokyo och Washington skalat upp sina gemensamma militärövningar till havs och USA har bland annat skickat sitt hangarfartyg USS Ronald Reagan till regionen vid två tillfällen. Detta har i sin tur skapat ilska i Pyongyang, som hävdar att övningarna i själva verket är repetitioner inför en framtida invasion.

ANNONS