Palestinier letar efter överlevande efter en attack mot flyktinglägret Khan Younis i södra Gazaremsan 7 november.
Palestinier letar efter överlevande efter en attack mot flyktinglägret Khan Younis i södra Gazaremsan 7 november. Bild: Fatima Shbair

Israel under press – hoppet minskar efter en månads krig

En månad efter terrorattacken har Israel nu inlett gatustrider. Därmed kan livet bli än mer helvetiskt i Gaza. Israel har bara veckor på sig att besegra Hamas, enligt en tidigare premiärminister. Men i ovisshet om vad som ska hända minskar hoppet om fred efter kriget.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

I den värsta massakern mot judiska barn och vuxna i Israels historia den 7 oktober dog 1 400 människor. 240 togs som gisslan. I Jerusalem på måndagskvällen samlades folkmassor för att tända 1 400 ljus. Gisslans ansikten projicerades på västra muren. På tisdagen hölls en tyst minut för att hedra offren.

Samtidigt fortsatte israeliska attacker från luften, havet och marken i Gaza. Över 10 000 människor har dödats, enligt de Hamas-kontrollerade hälsovårdsmyndigheterna. Över 4 000 uppges vara barn. FN:s generalsekreterare António Guterres säger att Gaza håller på att förvandlas till en kyrkogård för barn.

Det sker i en växande opinion i omvärlden för en humanitär vapenvila, eller paus, för att få ut civila och in mat, vatten, bränsle och mediciner till de uppskattningsvis 1,5 miljon boende som har flytt eller sitter fast, men svävar i fara i överfulla byggnader och läger. Den humanitära katastrofen blir värre för varje dag.

ANNONS

Hamas bäddar in sig bland civila

Den israeliska militären har ringat in Gaza stad i syfte att krossa Hamas och Islamiska Jihad i deras tunnlar och bunkrar. USA:s utrikesminister Antony Blinken sade under helgen under en rundresa i Mellanöstern:

"Hamas bäddar cyniskt, monstruöst in sig bland civila; sätter sina krigare, sina befälhavare, sina vapen, sin ammunition, befäl och kontroll i bostadshus, under skolor och i skolor, under sjukhus och på sjukhus, under moskéer och i moskéer – monstruösa".

Det är känt att Hamas bäddar in militär infrastruktur i civilbefolkningen. Dessutom anses tunnelsystemen vara mycket omfattande. Israels har styrkor som är specialiserade på att verka i dessa ytterst krävande stridsmiljöer. Men utmaningarna är stora inte bara under jorden utan även på gator och i hus där Hamas krigare, gömda i ruiner och bråte, hotar stridsfordon och manskap med robotar, raketer och granater. Gatustrider är ofta det mest tidsödande och farliga uppdraget för en soldat.

Israels sändebud till EU, Haim Regev, är rädd för att västvärldens stöd till hans land börjar vackla på grund av vad som händer inne i Gaza ”och för att Hamas använder befolkningen som en mänsklig sköld”. Han avvisar förslag om en fredskonferens och menar att uppmaningar om en paus i striderna oavsiktligt spelar Hamas i händerna.

ANNONS

Överväger kortare pauser

Enligt premiärminister Benjamin Netanyahu överväger Israel "taktiska små pauser" för att släppa in hjälp i Gaza och flytta ut gisslan. "Vi kommer att kontrollera omständigheterna för att göra det möjligt för humanitära varor att komma in, eller vår gisslan att lämna". Men i intervjun för ABC avfärdar han tanken på ett eldupphör och säger att Israel kommer att ha "övergripande säkerhetsansvar" för Gaza när striderna tar slut under en "obestämd period".

Om det innebär en ny mer varaktig ockupation är osäkert. Det gäller också vad som ska hända i Gaza efter kriget, vem som ska styra, relationen till palestinierna på Västbanken och Israel, flyktingarnas situation och återuppbyggnaden. För att inte tala om principen om en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina. Det förordar USA, EU och Arabvärlden, men inte Netanyahus högerregering.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ser en internationell fredsstyrka under FN-mandat som en lösning för att Gaza inte blir en "fristad för terrorister" efter kriget. Hamas får inte kontrollera eller styra Gaza. Enligt von der Leyen borde det bara finnas en palestinsk myndighet och en palestinsk stat. Israels säkerhetsnärvaro får inte vara långvarig i Gaza, palestinier inte tvångsförflyttas och blockaden av Gaza måste brytas, anser hon.

Det är bråttom för Israel

Den tidigare premiärministern Ehud Barak hävdar att Israel bara har veckor på sig att besegra Hamas när den globala allmänna opinionen – framför allt i USA – snabbt vänder sig mot de israeliska attackerna med stigande dödstal bland palestinierna.

ANNONS

– Du kan se att fönstret håller på att stängas. Det är tydligt att vi är på väg mot friktion med amerikanerna om offensiven. Amerika kan inte diktera för Israel vad man ska göra. Men vi kan inte ignorera dem, säger Barak enligt Politico och tillägger:

– Vi måste komma överens med de amerikanska kraven inom de närmaste två eller tre veckorna, förmodligen mindre.

USA har två hangarfartygsgrupper i området. En atomdriven ubåt ansluter. Flera tusen amerikanska soldater är i beredskap. Minst 38 attacker har skett mot amerikanska baser i Irak och Syrien sedan 7 oktober. 45 amerikanska soldater har skadats. Det inträffar med hög militär spänning i norra Israel mot Libanon och på Västbanken. Det är, kort sagt, bråttom.

LÄS MER:Uppgifter: Markstyrkor vid Gazas storsjukhus

LÄS MER:Kristersson: Ha nolltolerans mot antisemitism

LÄS MER:V-ordförandens utspel efter våldet i Gaza: ”Hämnas kallt”

LÄS MER:"Mardröm" för Israel att gå in i Gaza stad

ANNONS