Statsminister Ulf Kristersson (M).
Statsminister Ulf Kristersson (M). Bild: Jessica Gow/TT

Kristersson: Ha nolltolerans mot antisemitism

Statsminister Ulf Kristersson (M) känner stor oro över att judar i Sverige inte känner sig trygga att leva sina liv och över den antisemitism som blossat upp.
– Det går aldrig att relativisera detta. Låt bli bara! Ha nolltolerans helt enkelt, säger Ulf Kristersson.

ANNONS

Attacken på Israel och den humanitära situationen i Gaza var huvudfrågan på det senaste EU-toppmötet i Bryssel. När Ulf Kristersson återrapporterar om mötet till riksdagen tar han upp de aktioner och demonstrationer som skett till stöd för palestinier och där ibland hyllningar hörts till terroristorganisationen Hamas.

– Vi ser och hör ren och skär antisemitism och tydligt våldsbejakande budskap som skapar oro och rädsla hos många judar i vårt land och i andra europeiska länder, säger Kristersson.

– I en demokrati som vår är det helt legitimt att tycka olika om konflikterna i Mellanöstern, och på andra ställen i världen, men det är fullständigt oacceptabelt att ta de konflikterna hit och sprida hatiska och antisemitiska budskap mot judar i Sverige.

ANNONS

Bekämpa terrorromantik

Det viktiga nu är att tydligt bekämpa antisemitism, anser Kristersson.

– Regeringen kommer att bekämpa hat, hot och terrorromantik med full kraft och entydigt stå upp för den judiska minoritetens rätt att leva ett judiskt liv i Sverige, säger Kristersson.

Konkret kan det innebära ekonomiskt stöd för att höja säkerheten kring judiska organisationer, men Kristersson tror också att det behövs mer informationsinsatser i skolorna.

– Det finns skolor i Sverige där lärare säger att de inte vågar undervisa om judendom, inte vågar undervisa om Förintelsen, säger Kristersson.

Vill se muslimskt ledarskap

Men han anser också att det krävs mer tydlighet av muslimska ledare.

– Acceptera inte sådana budskap, acceptera inte människor som blandar ihop LVU-kampanjer med antisemitism och legitima åsikter om konflikten i Mellanöstern, säger Kristersson.

– Det kräver också ledarskap av olika muslimska organisationer. De allra flesta muslimer står inte bakom sådana budskap och det är viktigt att också de rösterna hörs.

ANNONS