Försiktighet präglar tiden fram till riksrätten

Försiktighet. Det är ledordet för Donald Trump när åtalet i riksrätten lämnas till senaten. Det kan vara ödets ironi att twitter stängt hans konto. På det sättet riskerar han att inte förvärra situationen.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Donald Trump har legat lågt sedan han lämnade Washington och landade i Palm Beach. Hans vanliga kommunikationssätt med tweets fungerar inte längre och han frestas därför inte att kommentera det åtal som sedan måndagen ligger och väntar i senaten. Exakt vilka advokater som skall ta sig an hans försvar i riksrätten är ännu inte offentliggjort. Men det är klart att hans personlige advokat Rudy Giuliani och de övriga som hävdade valfusk och överklagade resultaten i ett femtiotal domstolar inte finns med.

Alan Dershowitz har redan anmält sitt intresse. Han fanns med i den förra riksrätten för ett år sedan och är känd för att ta sig an kontroversiella rättsfall med försvar av bland andra OJ Simpson. På senare år har Harvey Weinstein och Jeffrey Epstein – som anklagats för sexuella övergrepp – funnits med bland hans klienter. Dershowitz säger att det skulle vara ”en ära och ett privilegium” att få försvara Trump med hänvisning till att talet utanför Vita huset inför stormningen av Kapitolium är ett ”konstitutionellt skyddat” anförande som inte skall vara föremål för rättslig prövning.

ANNONS

Men Dershowitz yviga stil i rättssalarna var inte lika lyckat i senaten i den förra riksrätten och det var Trumps mer återhållsamma team som slutpläderade och fick med sig alla de republikanska senatorerna – förutom Mitt Romney – på att fria presidenten.

Just den lågmälda stilen påstås nu ha vunnit anklang bland dem som rådgör om Trumps försvar. Till dem hör dottern Ivanka och hennes man Jared Kushner.

Hela familjen samlad

Familjen Trump finns nu också samlad i Florida. Jared och Ivanka hyr en våning i Maimi i väntan på att deras hus skall byggas på den nyköpta tomten på ön Indian Creek Island som ligger i det stora deltaområdet precis innanför Atlantkusten. Donald Trump jr söker också bostad i Florida liksom Eric. Familjemedlemmarna var tidigare skrivna i New York.

En strid har redan blossat upp om huruvida Donald Trumps egendom Mar-a-Lago i Palm Beach kan betraktas som en permanent bostad. Den byggdes på 1920 -talet av Marjorie Merriweather Post, som ärvt General Foods, och registrerades inte som permanent bostad. Fastigheten donerades vid hennes död 1973 till den amerikanska staten för representativa ändamål men återlämnades senare till arvingarna som i sin tur sålde egendomen till Donald Trump.

LÄS MER:Trump tar farväl – har en egen avskedsceremoni

En överklassenklav

Enligt dokumenten skall Mar-a-Lago fortfarande vara en icke permanent bostad men det är oklart om skrivningen fortfarande gäller. Frågan kommer att prövas juridiskt sedan invändningar om att Trump skrivit sig på adressen för ett drygt år sedan inkommit från bosatta i Palm Beach.

ANNONS

Palm Beach är en långsmal ö på Floridas kust som förbinds med fastlandet med broar. Denna överklassenklav värnar sina egna regler om allt från trafikbegränsningar till avskärmande täta häckar på uppemot fem meter. Stränderna är tillgängliga med undantag för fastigheter som ligger vid havet och privata anläggningar som den som hör till Mar-a-Laos countryclub. Tillgängligheten till allmänna stränder löses dock av strikt bevakade förbud att parkera.

LÄS MER:Så jobbar Trumps advokater för att rädda honom från riksrättsdomen

Medlemmar uppges lämna

Uppgifter kommer om att många som varit medlemmar i både Trumps countryclub och hans golfklubb lämnat. Trumps varumärke beskrivs som skamfilat. Här odlas myten om ön som en plats för ”gamla pengar” trots att det är ”nya pengar” som alltid dominerat liksom på arvtagerskan Marjorie Merriweather Posts tid på 1920-talet.

Donald Trumps hotell, konferensanläggningar och golfklubbar har dock tagit stryk under coronapandemin som så många andra. Det mest uppmärksammade hotellet i den gamla centralposten i Washington kommer troligen att säljas och det guldfärgade Trump Tower i New York – där Donald Trump har en bostad – ryktas också vara till försäljning. Rykteskarusellen är igång kring även en rad andra fastigheter men ingenting finns bekräftat.

Först måste riksrätten klaras av. En frikännande dom innebär inte bara att Donald Trump kan fortsätta en politisk karriär. Han har efter ett frikännande även större möjlighet att rädda sitt skakiga finansimperium. Att förlita sig på slipade advokater är avgörande. Twitter har dessutom hjälpt honom undan skadliga tweets genom att stänga hans konto.

ANNONS
ANNONS