Biden kan ställas inför riksrätt – därför fälls han inte

Republikanerna tänker ställa Joe Biden inför riksrätt. Men exakt när och hur det ska ske är oklart. Det enda som är säkert är att Biden inte fälls. Demokraterna har majoritet i senaten som dömer.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Att det republikanskt dominerade representanthuset planerat för riksrätt mot Joe Biden har varit känt sedan länge. Men det är främst den konservativa falangen inom partiet som drivit frågan. Talmannen Kevin McCarthy har varit tveksam, men till sist gav han med sig. Hans post hänger löst om han inte går högerflanken till mötes. Det tog femton omröstningar innan han fick sina egnas stöd som talman och löftet om riksrätt mot Biden var det som till sist avgjorde till hans fördel.

McCarthy meddelade beslutet om riksrätten utan att först ha sett till att frågan avgjorts med omröstning i representanthuset. Att demokraterna – som är i minoritet – skulle ha röstat nej var självklart men McCarthy tvekade uppenbarligen om huruvida han skulle få med sig alla sina egna republikaner. Övervikten är bara fyra röster och några mer moderata republikaner har antytt att en riksrätt mot Biden bara skulle bli en distraktion från de viktiga frågor som måste drivas inför valet om drygt ett år.

ANNONS

Om McCarthy nu misslyckats att få en formell majoritet i huset för riksrätt mot Biden hade det varit det samma som att han måste avgå. Men med denna avsiktsförklaring har riksrättsprocessen ändå inletts. En särskild grupp av kongressledamöter kommer att utses, men det är osäkert om några demokrater tänker delta. Med endast republikaner blir det lättare att driva frågan. Men samtidigt uppfattas hela processen som strikt partipolitiskt, på samma sätt som när demokraterna i representanthuset bestämde sig för att Donald Trump skulle ställas inför riksrätt första gången 2019.

Hunter Biden i centrum

Då som nu finns Joe Bidens son Hunter i centrum. Donald Trump försökte, inför valet 2020, att få Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att leta fram komprometterande uppgifter om Hunter Biden som haft en välavlönad styrelsepost i det ukrainska energibolaget Burisma under tiden som Joe Biden var Barack Obamas vicepresident. Biden anklagades av Trump för att ha utnyttjad sin ställning för att hjälpa sonen.

Dessa påtryckningar mot Zelenskyj ledde fram till att Trump bland annat anklagades för att ha försökt blanda in en främmande makt för att underminera Biden i det kommande presidentvalet. Riksrätten inleddes i representanthuset i december 2019, men när åtalet överlämnades till senaten i februari 2020 frikändes Trump.

Ytterligare en riksrättsprocess inleddes mot Trump på demokraternas initiativ efter stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Men inte heller här fälldes Trump. Däremot ställs han nästa år inför rätta i ett federalt mål för att ha anstiftat stormningen.

ANNONS

Denna rättegång mot Trump – och ytterligare tre – riskerar att skapa en kaotisk politisk stämning i USA under valrörelsen som redan inletts inför presidentvalet i november nästa år. Till detta kommer nu alltså den republikanske talmannen Kevin McCarthys besked att en riksrättsprocess ska inledas mot Joe Biden, som i praktiken redan är klar som demokraternas kandidat och som kampanjar för sitt återval.

Drog- och alkoholmissbruk

Ännu så länge är anklagelsepunkterna mot Biden inte i detalj kända, men det övergripande är påståenden om korruption med koppling till Hunter Bidens affärsverksamhet i både Ukraina och Kina. Trump och republikaner i representanthuset hävdar att Hunter Biden kunnat utnyttja sin fars ställning som vicepresident. Hittills har det inte kunnat bevisas att Joe Biden direkt agerat för att sonen skulle få de uppdrag som givit honom mångmiljonbelopp i ersättning.

McCarthy hoppas dock att riksrättsförfarandet skall få fram dokument och vittnesmål som talar till Joe Bidens nackdel.

Hunter Bidens personliga problem är väl kända med både drog- och alkoholmissbruk. Flera rättsprocesser väntar honom för skattebrott och olagligt vapeninnehav. Det figurerar även en dator i sammanhanget där det sägs finnas komprometterande material som binder samman Hunter Bidens olika uppdrag med Joe Biden under vicepresidenttiden.

Republikanerna kan – om de håller sams och röstar för riksrätt mot Joe Biden – utnyttja sin majoritet i representanthuset och sända över åtalet till kongressens andra hus, senaten, som dömer. Men i senaten har demokraterna övervikt och här krävs dessutom två tredjedelars majoritet för en fällande dom. Att Biden – med den nuvarande sammansättningen i senaten – skulle dömas och avsättas är därför uteslutet.

ANNONS

LÄS MER:Talmannen: Riksrättsutredning ska inledas mot Joe Biden

LÄS MER:Riksrätt mot Biden kan bli vapen i valrörelsen

LÄS MER:Trumps attack: ”USA är ett tredje världen-land”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS