Trumps attack: ”USA är ett tredje världen-land”

På sin egna sociala medieplattform slår Donald Trump ilsket tillbaka mot åklagaren och de ”ligister och radikala vänstermonster” som väcker åtal mot honom. Det historiska åtalet kan sätta ett viktigt prejudikat för framtiden.
– Oavsett om åtalet är befogat eller ej så korsar det en enorm gräns i amerikansk politik och amerikansk rättshistoria, säger USA:s tidigare vice justitieminister, Jack Goldsmith.

ANNONS
|

Världen har väntat länge på att åtalsjuryn skulle fatta beslut om Donald Trump. Anklagelserna mot expresidenten är inte kända i detalj, men Trump har anklagats för att ha betalat den tidigare porrstjärnan Stephanie Clifford, kanske mer känd som ”Stormy Daniels”, pengar för att hålla tyst om en relation som hon ska ha haft med Trump.

Det i sig är inte olagligt i USA, men eftersom Trump vid tidpunkten var mitt i en valkampanj så kan det vara ett brott mot lagarna om valkampanjsfinansiering. Alla intäkter och utgifter rörande kampanjen måste redovisas, men utbetalningen till Clifford bokfördes som en ”juridisk utgift”, då Trump gav sin advokat i uppdrag att utföra betalningen.

ANNONS

Donald Trump har själv bidragit till haussen, genom att offentligt hävda att han skulle komma att gripas på ett specifikt datum – något som inte skedde – och uppmana sina anhängare att protestera.

Trump: ”Attack på vårt land”

När åtalsjuryn nu har beslutat att åtala honom tog USA:s 45:e president till sin egna sociala medieplattform ”Truth social” för att vädra sina tankar i versaler.

”Dessa ligister och radikala vänstermonster har precis ÅTALAT USA:s 45:e president och den överlägset ledande republikanska kandidaten för 2024 års presidentnominering. DETTA ÄR EN ATTACK PÅ VÅRT LAND SOM ALDRIG HAR SETTS FÖRUT. DET ÄR PÅ SAMMA SÄTT EN PÅGÅENDE ATTACK PÅ VÅRA EN GÅNG FRIA OCH RÄTTVISA VAL. USA ÄR NU EN TREDJE VÄRLDEN-NATION, EN NATION I ALLVARLIGT FÖRFALL. SÅ SORGLIGT!” skrev Trump i ett inlägg.

Det är första gången i historien som en tidigare president åtalas för brott i USA. Konstitutionen slår tydligt fast att en president som åtalas och fälls i riksrätt av senaten inte är immun mot ett åtal inom rättssystemet efter att den lämnat sitt ämbete.

Trump friades visserligen i sina två riksrättsprocesser men enligt Michael Gerhardt, professor i konstitutionell rätt vid North Carolina-universitetet, tolkas konstitutionen som att en en president kan åtalas i ett senare skede även om den friats i riksrätten.

ANNONS

– Generellt sett anses texten antyda att en president, oavsett vad som händer med riksrätten när presidenten sitter på sitt ämbete, kan ställas till svars civil- eller straffrättsligt för sitt tjänstefel även efter presidenten har lämnat den, säger han till New York Times.

Påfrestning för demokratin

Även om ex-presidenten inte skyddas av konstitutionen så bryter åtalet mot ett tabu som funnits länge.

– Oavsett om åtalet är befogat eller ej så korsar det en enorm gräns i amerikansk politik och amerikansk rättshistoria, säger USA:s tidigare vice justitieminister, Jack Goldsmith.

Ytterligare ett orosmoment är det faktum att åtalet väcks av en lokal åklagare, och inte av justitiedepartementet. Farhågan är att det kan motivera åklagare runtom i landet att sikta in sig på presidenter. Det kan bli en stor påfrestning för det demokratiska systemet, menar Goldsmith.

– Särskilt om detta åtal följs av ett, till och med berättigat, åtal från den särskilda åklagaren (som utsetts av justitieministern för att utreda Trump), kommer vi att se anklagelser och vedergällningar på medellång sikt, allt till skada för vår politiska nationella hälsa, säger han.

LÄS MER:Topprepublikaner fördömer åtal mot Trump

LÄS MER:Fingeravtryck och foto – det väntar Trump

LÄS MER:Åtal väcks mot Donald Trump

ANNONS