Marken skälver under Brasiliens president Jair Bolsonaro, skriver GP:s Jan Höglund.
Marken skälver under Brasiliens president Jair Bolsonaro, skriver GP:s Jan Höglund.

Analys: Marken skälver under Bolsonaro – förnekaren

Jair Messias Bolsonaro, förnekaren. Han kan bli coronakrisens första politiska offer på toppnivå. En domare i Brasiliens högsta domstol har nu begärt en utredning om anklagelser mot presidenten.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

Marken skälver. Även från normalt trogna anhängare kommer öppen eller förtäckt kritik. Avskedandet av landets hälsominister, som ville införa hårdare restriktioner än presidenten, och justitieministerns avgång i protest mot politisk inblandning i rättsväsendet har isolerat Bolsonaro trots att han ännu har ett folkligt stöd.

Kontroverserna har följt honom. Förra året tonade han ner betydelsen av skogsbränderna i Amazonas och hamnade i bråk med Frankrikes president Emmanuel Macron. Detta sedan ledarna för världens största industrialiserade ekonomier i G7-gruppen vid sitt möte i franska Biarritz kommit överens om skänka motsvarande drygt 200 miljoner kronor i nödhjälp till släckningsarbetet. Men Bolsonaros svar på Twitter var surt:

ANNONS

”Vi kan inte acceptera att en president, Macron, riktar oresonliga och irrationella attacker mot Amazonas, och inte heller han försöker dölja sina avsikter bakom G7:s ’allians’ för att ’rädda’ Amazonas, som om vi vore en koloni eller ett ingenmansland.”

Tar inte pandemin på allvar

Eldsvådorna hejdades till slut och stormen bedarrade, tillfälligt. Men frågan är om Bolsonaro överlever coronakrisen politiskt, som den förnekare han är. Det gäller ursprungsfolkens rättigheter i reservat som betraktas som kritiska för klimatet och den biologiska mångfalden, men arealer där det också finns rikedomar i form av metaller, virke, odlingar och boskap för exportmarknaden.

Bolsonaro ger inte heller intryck av att ta pandemin på allvar. Han har jämfört sjukdomen med vilken influensa som helst som kan ge hosta och feber. Han har framträtt utan skydd i folksamlingar, kramat supportrar och skakat hand med äldre som om ingenting hänt och mot medicinska experters anvisningar.

Förra helgen deltog han i en manifestation till stöd för för en militärkupp och uppmanade alla brasilianare att vara patrioter. Det ledde till fördömande från kongressen, högsta domstolen och brasilianska medier, rapporterade ekots korrespondent i Latinamerika.

En orsak till att justitieministern Sérgio Moro, som drivit kampen mot korruption, avgick ska ha varit att presidenten sparkat en hög polischef med koppling till brottsutredningar som skulle kunna dra in hans söner. Bolsonaro har kallat påståendet grundlöst och anser att han kan byta ut vem han vill.

ANNONS

– Dagen då jag måste underkasta mig någon av mina underordnade upphör jag att vara president, sade han under ett tv-sänt uttalande från presidentpalatset.

Hotar med riksrätt

Presidentens ställning ifrågasätts allt mer. Kongressledamoten José Augusto Rosa utesluter inte att han kan komma att ställas inför riksrätt. Den tidigare presidenten Fernando Henrique Cardoso uppmanar Bolsonaro att avgå. Och på uppmaning av riksåklagaren Augusto Aras har en domare i landets Högsta domstol gett den federala polisen 60 dagar att förhöra den avhoppade justitieministern om de beskyllningar han har mot presidenten.

Bolsonaros öde styrs nu av spridningen av smitta och antalet infekterade och avlidna. Men också av om han kan behålla framför allt militärledningens och vapenlobbyns stöd. Utan det är hans dagar vid makten räknade.

LÄS MER:Vandria i Amazonas om nya dödshotet: "Bland oss är fruktan konstant"

ANNONS