Vandria i Amazonas om nya dödshotet: "Bland oss är fruktan konstant"

Kritiken växer mot presidenten som avfärdar coronaviruset som snuva. Samtidigt sprids det som ett nytt dödshot mot Amazonas redan sårbara ursprungsbefolkning.
– Bland oss är fruktan konstant, säger den unga juristen Vandria Garcia Correa från sin isolering i Alter do Chão i norra Brasilien.

ANNONS
|

GP träffade Vandria under ett besök i Göteborg förra året. När vi nu når henne är hon ensam i sitt hus, i karantän.

– Men mina tio bröder och systrar bor i närheten, säger hon.

De bor i Alter do Chão, fyra mil från staden Santarém i landets till ytan näst största delstat Pará. Det är Borarifolkets land med samhällen, urskog, savanner, floder, sjöar, berg och arkeologiska lämningar.

– På grund av covid-19 fungerar bara samhällsviktig service som livsmedelsbutiker, apotek och hälsocenter. Fortfarande är det liv och rörelse ute på gatorna, men de är mest människor med låga inkomster eller utan anställning. De flesta familjer följer strikt påbudet om social isolering och noggrann handhygien. Om de måste gå ut för att handla mat eller göra något extremt viktigt bär de ansiktsmasker som de tillverkat själva, säger Vandria.

ANNONS

På tisdagen var nästan 62 000 bekräftat smittade i Brasilien, med drygt 4200 döda, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Men siffrorna stiger hela tiden och mörkertalet är stort i Latinamerikas största nation med över 200 miljoner invånare. Situationen i staden Manaus är katastrofal och beskrivs som hämtad ur en skräckfilm. Över 100 dödsfall om dagen har rapporterats. Avlidna begravs med hjälp av lastbilar och bulldozers.

– När jag går ut är det för att arbeta på familjens odlingar, som i vår kultur kallas roça. Vi planterar kassava, papaya och grönsaker för eget bruk. Jag ägnar mig även åt traditionell Tapajônica-keramik, ett arv från mina förfäder. Så går mina dagar säger hon och fortsätter:

– Min mamma säger alltid att våra förfäder dog på grund av influensavirus och andra virus. Nu är det vi som kämpar för att inte bli smittade av coronavirus. Som min visa mormor alltid sa: En dag kommer det inte att finnas mat och epidemier kommer att döda tusentals människor om vi inte tar hand om Moder Jord.

"Pandemin har på kort tid stoppat världen"

Vandria tog nyligen en juristexamen.

– Nu förbereder jag mig för att arbeta som advokat i kampen för att försvara och garantera våra rättigheter och för att skydda miljön i vårt territorium.

ANNONS

Nyheterna följer hon via internet, radio och teve.

– Pandemin har på kort tid stoppat världen och särskilt de ekonomiska systemen. Hälsovården kollapsar och tusentals liv förloras på grund av något som vi inte kan se. Här i de brasilianska delstaterna drabbas i huvudsak de fattigaste medborgarna. De allmänna sjukhusen är överfulla, saknar skydd, testutrustning och vårdplatser för intensivvård. Anställda smittas, blir patienter och kan inte utföra sina jobb.

Vandria befarar att många går omkring med smitta utan att känna till att de är infekterade. Deras omgivning vet inte heller om vilka risker det innebär. Andra är allvarligt sjuka utan att veta varför.

– Det är en extremt svår tid i Brasilien med smitta och hunger bland de mest utsatta. Så är det inte bara i de stora städernas förstäder och fattigaste stadsdelar utan även här i Amazonas. Regeringen har utlovat hjälp, men jag tror att många inte har fått några pengar.

Riktar skarp kritik mot presidenten

Vandria är mycket kritisk till landets högerpopulistiske president Jair Bolsonaro, som har uttryckt att ekonomin är viktigare än virusutbrottet och likställt det med förkylningssnuva. Avgångskraven mot honom ökar efter att han sparkat sin hälsominister och justitieministern lämnade sin tjänst i protest över avskedandet av en polischef.

ANNONS

– Bolsonaro representerar inte mig, säger Vandria. Hans inställning är skrämmande, särskilt när han fördömer social distansering. Hans politik leder till utslagning, förtryck och straffrihet. Han försvarar en militär intervention mitt i pandemin. Han har uppträtt utan respekt för hälsoriskerna trots varningar från läkare, vetenskapsmän och WHO. Han måste hållas ansvarig.

Under 16 månader som president har Bolsonaro öppnat Amazonas skyddade reservat för ekonomisk exploatering, enligt Vandria. Gigantiska skogsområden skövlas i rekordsnabb takt för export av virke, vägbyggen, gruvdrift, jordbruksnäring och boskapsskötsel.

Av experter anses det vara förödande för det globala klimatet. För Brasiliens urbefolkning, omkring 900 000 personer, utgör det ett existentiellt hot. Nu tillkommer det luftburna viruset som de isolerade folkgrupperna är ytterst känsliga för.

– Vi är extremt sårbara med Bolsonaro vid makten. Han har ingen plan för att hejda coronaviruset i våra territorier. Pandemin avancerar här och i mitten av april hade vi 31 bekräftade fall av smitta och tre dödsfall, enligt Specialsekretariatet för ursprungsfolkets hälsa. Läget förvärras hela tiden i ett hälsosystem som har brutit samman i Amazonas.

Nyligen kom nyheten om det första kända dödsfallet i covid-19 bland ursprungsfolken. Det var en 15-årig pojke från Yanomanistammen i delstaten Roraima i norra Brasilien. Han dog på sjukhus i delstatens huvudstad Boa Vista. Enligt uppgift ska han ha nekats sjukvård i flera veckor innan han togs omhand och det var för sent.

ANNONS

– Sannolikt är det genom exploatörerna som smittan har kommit in i territoriet, tror Vandria.

Fyra anklagas för att ha startat bränder

De som står upp för miljön riskerar att kriminaliseras, enligt Vandria som ger ett exempel: frivilliga som deltog i släckningsarbetet av förra årets bränder i Amazonas.

– Det var i mitt territorium. Branden startade den 14 september och fick snabb spridning. Beslag av land och illegal försäljning har äventyrat våra skyddade områden och särskilt vatten som försörjer Lake Green, ett fiskereservat. Fyra frivilliga ur en brigad som kämpar mot bränder arresterades av lokal polis utan existerande bevis för att ha satt eld på skogen säger Vandria och fortsätter:

– Vi lever med en regim som betraktar den som skyddar skogen som en kriminell.

Vandria ser inga alternativ utan menar att de kommer att fortsätta försvara deras floder och skogar.

– Fruktan är konstant bland oss, men vi säger alltid att vi kommer inte att låta oss tystas när framtiden förstörs för våra barn, säger hon och fortsätter:

– Våra gamla sa att vi måste kämpa för att försvara skogen, därför att den ger oss ren luft att andas. I dag förgiftas planetens luft av ett höggradigt farligt virus. Tänk dig om vår skog och våra vatten snart skulle försvinna, om jorden ödeläggs, vad skulle då återstå för våra barn och barnbarn att växa upp till?

ANNONS

LÄS MER:Analys: Marken skälver under Bolsonaro – förnekaren

ANNONS