Analys: Facebooks besked ett hårt slag för Trump

Donald Trump är fortsatt blockerad på Facebook. Men expresidenten lanserar nu sin egen plattform. Trump räknar med att på det sättet kunna styra sina följare och det republikanska partiet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Donald Trump stängdes av från Facebook, Twitter och Instagram efter stormningen av kongressen den 6 januari. Trump anklagades för att ha hetsat sina anhängare när valresultatet skulle godkännas. Han ställdes inför riksrätt men frikändes av republikanerna av skälet att han inte längre var president.

Men både republikanska kongressledamöter och senatorer hävdade att Trump bestulits på valsegern genom ett avancerat valfusk. Det är en uppfattning som omkring 70 procent av tillfrågade republikaner i flera opinionsmätningar fortfarande vidhåller.

Facebook tillsatte redan tidigare en oberoende granskningsnämnd efter omfattande kritik mot att plattformen tillåtit inlägg som är hatiska, konspiratoriska, rasistiska och osanna. Det är den nämnden som nu beslutat att inte ge Donald Trump tillträde efter den tillfälliga avstängningen som nu tycks bli permanent. Ägaren till Facebook, Mark Zuckerberg, har lovat att följa nämndens utslag.

ANNONS

LÄS MER:Trump får inte tillbaka sitt konto på Facebook

Inte välkommen på Twitter

Trump är sedan tidigare permanent avstängd från Twitter och det är ännu inte bestämt om Trump får återuppta sitt konto på Instagram. Men med nämndens beslut om Facebook talar mycket för att han inte välkomnas där heller utan blir permanent avstängd.

Trumps anhängare hävdar att han därmed fråntagits sin demokratiska yttrandefrihet. Men motivet till avstängningen är att han uppviglat de som stormade kongressen med falska påståenden om att han utsatts för valfusk och att Joe Biden därför inte skulle vara en legitim president. Trump har fortsatt att hävda det även sedan han avgått som president. Det är enligt kritikerna inte en åsikt utan en lögn som är avsedd att underminera det demokratiska systemet.

För Donald Trump är det ett hårt slag att förlora en viktig megafon. Den nya plattform som han skapat heter ”From the Desk of Donald J .Trump”. Rådgivaren Jason Miller utlovar ”en avancerad plattform inom kort.”

Med Facebooks besked – och den fortsatta frånvaron på Twitter och Instagram – kan Trump framställa sig som ett offer för ”den djupa staten” till vilken han nu kan räkna in de sociala medierna.

Men det är en svår balansgång. Av demokrater som tillfrågas i opinionsmätningarna är i stort sett alla överens om att Trump inte utsattes för valfusk. Det betyder att det – med de 30 procent av republikanerna som är av samma åsikt – finns en klar övervikt som har uppfattningen att Trump och hans anhängare far med osanning. Domstolar i flera delstater och Högsta Domstolen har dessutom avvisat påståendena om valfusk.

ANNONS

LÄS MER:Trump lanserar ny plattform på sin sajt

Mellanårsvalet närmar sig

Republikanerna försöker i det komplicerade och upphetsade läget att finna en gemensam väg samtidigt som oppositionen mot Joe Biden och demokraterna skall organiseras. Om ett och ett halvt år är det mellanårsval då hela representanthuset och en tredjedel av senaten skall väljas. Inför det valet skall dessutom gränsdragningar av kongressdistrikten i delstaterna vara klara, vilka baseras på den nyligen avslutade folkräkningen. Valresultaten kan avgöras av hur dessa gränsdragningar görs och flera delstater kommer att förlora platser i representanthuset på grund av minskad befolkning (Kalifornien är en av dem) medan andra kan få ökad representation (Texas tillhör de delstaterna).

Republikanerna är just nu fullt upptagna med ett inbördeskrig i representanthuset där en majoritet vill avsätta ledamoten Liz Cheney från maktposten som nummer tre i rang bland republikanerna sedan hon vägrat att delta i det som hon kallar ”den stora lögnen” om att Trump förlorade på valfusk. Cheney kan inte tvingas bort från sin plats i representanthuset (hon är liksom alla andra folkvald) men däremot från den post som republikanerna tidigare enats om att utse henne till. Nu kan hon ersättas på den av kongressledamoten Elise Stefanik som ser Trump som partiets ledare och tillhör den tongivande falangen som anser att Trump bestulits på segern och att han är valets legitime vinnare.

ANNONS

Donald Trump själv har inte meddelat om han avser att ställa upp i presidentvalet 2024. Men han har klargjort att han tänker bekämpa alla republikanska politiska kandidater som inte ställer upp för honom. Den nya plattformen skall vara basen. Men utan Twitter, Facebook och Instagram begränsas hans möjligheter betänkligt. De inbördes striderna inom partiet medverkar också negativt.

ANNONS