Nya trenden: Fler köper tysta fyrverkerier

Många förknippar nyår med högljudda och färgsprakande fyrverkerier. Men för hundar kan de vara en plåga. Nu väljer allt fler tysta fyrverkerier.
– I år har de nästan tagit slut, vi har inte mycket kvar, säger fyrverkeriförsäljaren Jim-Jim Balogh.

ANNONS

Debatten om fyrverkerier har gått varm de senaste åren. För somliga är de en självklar del av nyårsafton, för andra något som skrämmer husdjuren.

Nu syns en ny trend. Flera fyrverkeriförsäljare vittnar om att efterfrågan på tysta fyrverkerier har ökat de senaste åren.

– Fler och fler vill ha tystare fyrverkerier för att inte skrämma djur och grannar. I år har de nästan tagit slut, vi har inte mycket kvar, säger Jim-Jim Balogh, försäljare för Svea Fireworks i Göteborg.

Mindre krutladdning men samma effekt

Ljuddämpningen består i huvudsak av att fyrverkerierna inte smäller eller tjuter uppe i luften, vilket gör att ljudet stannar nära den som skjuter och inte får samma spridning.

ANNONS

Enligt Jim-Jim Balogh går tysta fyrverkerier inte lika högt eftersom sprängladdningen som skickar upp skottet är mindre. Den estetiska effekten är dock densamma, menar han.

– Det är samma princip fast de har tagit bort skälva knalleffekten. Det påverkar inte den estetiska biten, säger Jim-Jim Balogh.

Djurägare och unga främsta konsumenter

Även på Festival Products i Kungsbacka har man sett en ökad efterfrågan, främst bland djurägare.

– Jag har själv en hund som inte gillar allt för höga ljud, men han är okej med de låga, säger försäljaren Elliot Berentsen.

Trenden verkar däremot inte ha spridit sig ner i åldrarna - åtminstone inte än.

– Det är mest personer över 30 som frågar efter de tysta fyrverkerierna. De mellan 20 och 30 år vill nog att det ska smälla ordentligt, säger Jim-Jim Balogh.

Kan bli vanligare i framtiden

Festival Fyrverkerier i Lindome levererar fyrverkerier till omkring 200 butiker över hela landet. Axel Moberg, ansvarig för försäljningen, tror att den ökade efterfrågan beror på att människor har blivit medvetna om att det finns ett tystare alternativ till de traditionella fyrverkerierna.

– Jag hoppas och tror att det är för en ökad respekt för grannar och omgivning, säger Axel Moberg.

Han tycker att trenden är positiv och hoppas att den håller i sig. Om det skulle bli så, kan tysta fyrverkerier bli vanligare i framtiden.

ANNONS

– Eftersom vi ser en ökad efterfrågan blir det också intressant att ta fram fler sådana produkter, säger Axel Moberg.

LÄS MER:Test: Bästa fyrverkeritårtan för nyårsafton 2022

LÄS MER:Så blir GP:s fyrverkeri på nyårsafton

LÄS MER:Så blir nyårsvädret: ”Då faller temperaturen”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS