Så blir GP:s fyrverkeri på nyårsafton

Ännu ett år har gått och snart ringer vi in 2023. På nyårsafton bjöd Göteborgs-Posten återigen på tidningens traditionsenliga fyrverkerishow.
– Vi har glädjen att bjuda göteborgarna på ytterligare ett maffigt fyrverkeri, säger Josefin Meyer, marknadschef.

ANNONS
|

För två år sedan ställdes GP-fyrverkerierna in på grund av coronapandemin. Förra året blev de av, men Göteborg låg insvept i så tjock dimma att fyrverkerierna förvandlades till ett mjukt, färgglatt dis i rosa, rött och blått.

I år blev det revansch, med väder som gjorde skådespelet på himlen mer rättvisa.

Showen pågick i ungefär tio minuter. Många brukar fråga vilka utkiksplatser man ska satsa på för att se fyrverkerierna på bästa sätt. GP:s marknadschef Josefin Meyer ger sina bästa tips:

– Södra älvstranden mellan Skeppsbron och Operan, Norra älvstranden runt SVT-huset, Frihamnen och höga punkter såsom Ramberget och Masthuggskyrkan.

ANNONS

Hur ser ni på djurägare i stan som ser att fyrverkerierna påverkar djuren negativt?

– GP-fyrverkeriet pågår under en kort, förutsägbar tid. Det underlättar för ägare av känsliga djur. GP-fyrverkeriet har troligen en inverkan att minska privat skjutande som stör mer då det är utspritt i tid och rum.

Sparat godbitar från förra året

Pyroteknikern Martin Hildeberg har jobbat sedan klockan åtta i morse. Då började han ställa upp rören som skjuter upp fyrverkerierna.

– Det blir mycket fett. Vi har ju sparat lite godbitar som vi höll inne i dimman förra året, säger Martin Hildeberg.

Strax före klockan 17 ringer Martin Hildeberg till Göteborgs hamn för att kolla så att det inte är några stora tankbåtar inom området.

– När vi är överens och alla vakter säger att det inte finns fel personer här inne då trycker jag på ”fire” här och sen börjar det puttra iväg.

Det smäller högt och ibland dundrar rester av pjäserna ner i taket ovanför Martins huvud.

– Men det är säkert att stå här. Jag har hjälm och hörselskydd.

LÄS MER:Guide: Julbord i Göteborg, Halland och Bohuslän 2022

LÄS MER:Varningen – julbordet kan bli rekorddyrt i år

ANNONS