Varningen – julbordet kan bli rekorddyrt i år

Varubrist och inflation eldar på priset på el, diesel och råvaror – och det kommer att synas i plånboken till jul.
– Framför allt kommer prisutvecklingen på kött och mejeri påverkas mer dramatiskt, säger Palle Borgström, ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) till Expressen.

ANNONS

Både Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och branschorganisationen Livsmedelsföretagen tror att matpriserna kommer att sticka iväg rejält under de kommande tre månaderna.

– Vi kommer nog se en prisökning över hela livsmedelsområdet. Men framför allt kommer prisutvecklingen på kött och mejeri påverkas mer dramatiskt eftersom att det är färskvaror med kort väg mellan lantbrukare och konsument, säger Palle Borgström, till Expressen.

LÄS MER:Elprischock i Göteborg – så dyr är den under torsdagen

LÄS MER:Ketchup-jättens varning – priserna höjs: "Bara att vänja sig"

Pristopp till jul – men fortsatt dyrt under våren

Priserna kommer att toppa till jul spår Livsmedelsföretagen, men kommer att ligga kvar på höga nivåer under våren, medan leverantörer tar ut priskompensation för sina ökade kostnader.

I Eurozonen ökade matvarupriserna i augusti med knappt 2 procent. I Tyskland ökade priserna med 4,5 procent.

ANNONS

Lantbrukarnas Riksförbund tycker att svensk mat är för billig och att matpriserna måste höjas – annars måste fler bönder behöva lägga ner och landet måste öka matimporten.

– Svensk mat betalar inte fullt ut sina kostnader. Den andel av svenskarnas disponibla inkomst som läggs på mat har minskat under ganska många år och är nere på omkring tio procent, säger Palle Borgström.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS