Annie Lööfs Centerparti tappar ett mandat till Sverigedemokraterna.
Annie Lööfs Centerparti tappar ett mandat till Sverigedemokraterna. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ny mandatställning efter miss i regionen: 144–142

Ett valdistrikt i Färgelanda kommun råkade blanda ihop valen till riksdag och landsting. Efter att distriktet på egen hand rapporterat felet har Centerpartiet nu tappat ett mandat till Sverigedemokraterna. Därmed är ställningen nu 144-142 till de rödgrönas fördel.
– Jag trodde att jag hade gjort rätt, säger valförrättaren bakom misstaget till Aftonbladet.

ANNONS

Nu skiljer det plötsligt två mandat mellan de traditionella blocken i riksdagen – sedan det avslöjats att ett valdistrikt i Färgelanda kommun råkat skicka in fel resultat på valnatten.

Plötsligt på måndagskvällen ändrades de preliminära mandatsiffrorna för Centerpartiet och Sverigedemokraterna på Valmyndighetens webbplats – och avståndet mellan de traditionella blocken i riksdagen vidgades till 144–142.

Valresultaten verifieras med en kod för R som i riksdag, K som i kommun och L som är landstinget. Aftonbladet har pratat med valförrättaren som ligger bakom misstaget.

– Jag trodde att jag hade gjort rätt och gett alla tre rapporter, säger valförrättaren till tidningen.

ANNONS

– I Västra Götaland pratar man ju inte om landsting utan region, som i regionfullmäktige. Det var sent på kvällen och jag tog fel, fortsätter han.

Enligt den preliminära mandatfördelningen hade Centerpartiet på måndagseftermiddagen 31 mandat, och Sverigedemokraterna 62 mandat. Några timmar senare hade C förlorat ett mandat till SD.

Valförrättaren beklagar misstaget.

– Det känns så jädra olustigt att det har blivit såhär, säger han till Aftonbladet.

När TT först kontaktade Valmyndigheten för en förklaring berättade pressekreteraren Lars Aden Lisinski att en extrainsatt matematiker hade skickats till myndighetens kontor för att kontrollera uppgiften.

Blandade ihop valen

Senare på kvällen kommer svaret: Ett valdistrikt hade skickat in felaktiga siffror.

– Ett distrikt i norra Västra Götalands län hade blandat ihop valen. De hade rapporterat in siffrorna för landstingsvalet i stället för riksdagsvalet, säger Lars Aden Lisinski till TT.

Felet rättades till strax efter klockan 18 på måndagskvällen.

– Detta misstag påverkade mandatfördelningen. Ett mandat har nu alltså gått till Sverigedemokraterna från Centerpartiet, säger Lars Aden Lisinski till TT.

Enligt Lisinski tyder inget på att den preliminära mandatfördelningen kommer att ändras ytterligare förrän onsdagsrösterna, sena förtidsröster och utlandsröster, har räknats.

"Inte vi själva som upptäckte"

När GP kommer i kontakt med Valmyndigheten bekräftar myndigheten att felet begåtts i ett av Färgelanda kommuns valdistrikt.

ANNONS

– Det var inte vi själva som upptäckte detta utan det berörda distriktet, säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare på Valmyndigheten, till GP.

Har detta hänt förut?

– Detta är mitt första val. Men nej, inte vad jag vet.

Om distriktet inte själva upptäckt detta, finns det risk att det inte upptäckts alls?

– Alla röster räknas ju minst två gånger. Så vi är övertygade om att det i så fall hade framkommit, säger Lisinski, och fortsätter:

– Det är aldrig bra när fel begås, men det viktigaste är att man kan hitta dem och rätta till dem.

De berörda partierna är alltså Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Inget av partierna har ännu kontaktat myndigheten för att få svar.

– Ingen av dem har varit i kontakt med oss än. Men då ska tilläggas att detta nådde medierna väldigt nyss, säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare på Valmyndigheten, till GP.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS