Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Nu är det dags för uteserveringarna att öppna

De har under några veckors tid sakta börjat byggas upp runt om i stan, och de är ett säkert vårtecken. På måndag är det premiär för årets uteserveringar. Men i sommar kommer en ordentlig förändring – från första juli blir förbjudet att röka på dem.

Måndag första april tar våren ytterligare ett grepp om Göteborg – då öppnar uteserveringarna i stan. Och här kan göteborgarna hänga ända till slutet av oktober. Runt 500 ställen har sökt tillstånd en dryg vecka innan öppningsdatum, men på Trafikkontoret räknar man med att det ramlar in fler.

– När man kommer på att det är vår, kommer det nog in runt 150 ansökningar till. Är det inte en ny uteservering som behöver byggnadslov brukar det gå snabbt med tillstånd, säger Sverker Andersson, markupplåtare på Trafikkontoret.

Det brukar finnas drygt 600 uteserveringar i Göteborg varje år, och antalen har legat stadigt i flera år.

Vårkänsla

Stefan Karlsson äger bland annat Toso, Bar Himmel och Mr P, och han ser fram emot att få öppna sina uteserveringar för säsongen.

– Det betyder lika mycket för oss som för alla andra, det är ett tydligt vårtecken. Folk blir så glada och staden blir levande. Man vet att våren och sommaren är på väg.

Han säger att gästerna ökar inte så mycket när vädret är fint, för de flyttar ut istället. Att förra sommaren var kanonfin påverkade ekonomin så mycket. Men han säger att det slår hårdare mot de ställena där man inte har möjlighet att sitta ute.

– Man har ju den semesterkassan man har, folk spenderade mindre, fast gick ut oftare förra sommaren, säger Stefan Karlsson

Stefan Karlsson äger bland annat Toso och Bar Himmel i Göteborg.. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Stefan Karlsson äger bland annat Toso och Bar Himmel i Göteborg.. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Bar Himmel på Götaplatsen är helt beroende av att det är fint väder.

– Med så fint väder som förra året kunde vi ha öppet extra dagar, det var fotbolls-VM folk var glada och ville vara ute. Vi blir glada och blir den glada staden vi är kända för. Men vi bor i Sverige så vi får anpassa oss efter vädret.

Att bygga upp en uteservering är en stor investering för alla menar han, med det svenska vädret måste man vara anpassningsbar menar Stefan Karlsson.

Avenyn blommar upp

Brasserie Lipp öppnar sin uteservering i mitten av april och det är något som Fabian Massaro, General Manager ser fram emot.

– Vi tycker det är härligt, restaurangen får en härlig, öppen atmosfär. Och Avenyn blommar upp.

Men att de ligger på solsidan på Göteborgs paradgata behöver inte alltid vara kanon.

– När det blir en extrem värmebölja som förra sommaren, lockas vissa mer till havsbrisen än till innerstan, säger Fabian Massaro.

Nytt rökförbud

Samtidigt som 500 anrättningar ansökt om att få bygga uteservering till premiären den 1 april kommer besökarna bara få ta en cigarett på dem i tre månader – sen inleds rökförbudet. För den första juli blir det inte tillåtet att röka på uteserveringarna längre.

– Vi har folkvalda som har bestämt det, så det är bara att anpassa sig efter det. Vi kommer redan vid öppningen av våra uteserveringar i vår, inte ha några askfat på våra restauranger, säger Stefan Karlsson.

På Brasserie Lipp kommer inte sommarens rökförbud göra någon skillnad för dem. Det har inte varit tillåtet att röka på deras uteservering sen väldigt många år tillbaka.

– Enda skillnaden blir att folk inte får stå så nära uteserveringen och röka. Personalen kommer att meddela att det inte är tillåtet att röka precis utanför, säger Fabian Massaro.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.