Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Närmare 300 döda i sprängdåden i Sri Lanka

Åtta explosioner, 290 döda och hundratals skadade. Efter söndagens blodiga dåd i Sri Lanka ökar oron för upptrappat våld i landet och regeringen har tills vidare utlyst nattligt utegångsförbud. Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för attentaten.

De första sex explosionerna skedde kort efter varandra. Tre hotell i landets kommersiella huvudstad Colombo drabbades av den första bombvågen och vid hotellet Cinnamon Grand Colombo berättar vittnen om hur en självmordsbombare utlöste en sprängladdning vid frukostbuffén i den fullsatta restaurangen.

- Fullständigt kaos utbröt, uppger en anställd.

Hundratals skadade

Många människor besökte kyrkor i samband med påskfirandet när explosioner inträffade i tre kyrkor. Bara i kyrkan S:t Sebastian i Negombo några mil från Colombo ska över 50 människor mist livet. Bilder visar sargade bänkrader och söndersmulade takplattor som fallit till marken. En kyrka i Batticaloa på landets östkust drabbades också, med runt 25 dödsoffer enligt lokala medier. I Colombo skedde en explosion i kyrkan S:t Anthony.

Några timmar efter de inledande sex explosionerna rapporterades det om en sjunde explosion i ett hotell i Colombo, där två personer dödades enligt polisen. Kort därefter skedde ytterligare en explosion, den åttonde i ordningen. En självmordsbombare utlöste en sprängladdning när polisen skulle göra en husrannsakan på en adress i Colombo. Tre poliser uppges ha dödats.

Attackerna har nu krävt minst 290 liv och omkring 500 skadade personer, uppger en lokal polistalesperson. Bland dödsoffren finns flera utländska medborgare.

Sju gripna

Danske Henrik Melder bor sedan flera år i Colombo. Han och hans hustru var på väg till en gudstjänst när en tryckvåg träffade bilen cirka 500 meter från kyrkan.

- Så kom smällen. Jag tänkte bara att det är något på tok. "Vi åker hem nu", sade jag till min fru, och så vände jag bilen, berättar han för nyhetsbyrån Ritzau.

I kyrkan de var på väg till skadades Henrik Melders svåger och hans hustru allvarligt och deras två barn dödades. Tre danska medborgare har dödats i attackerna och danska UD avråder från icke nödvändiga resor till Sri Lanka med anledning av dåden. Även svenska UD avråder från icke nödvändiga resor till landet.

Ingen grupp har tagit på sig söndagens dåd, men åtta personer har gripits. Premiärminister Ranil Wickremesinghe uppger att de gripna är lankeser, men att man undersöker eventuella kopplingar utomlands.

Råder utegångsförbud

Sri Lankas polischef varnade nyligen för attacker i kyrkor, erfar AFP. Informationen kom från en utländsk underrättelsetjänst som varnade för att den islamistiska gruppen NTJ planerade ett dåd. NTJ är en radikal islamistisk grupp i Sri Lanka som lät tala om sig förra året i samband med vandalisering av buddhistiska statyer.

Sri Lankas president Maithripala Sirisena är chockad av dåden och premiärminister Ranil Wickremesinghe kallade in det nationella säkerhetsrådet till krismöte.

"Jag fördömer kraftigt dessa fega attacker mot vårt folk i dag", skriver Wickremesinghe på Twitter.

Regeringen har utlyst nattligt utegångsförbud med omedelbar verkan och begränsar tillgången till sociala medier.

Inga skadade svenskar

Minst 30 svenskar finns på plats i Sri Lanka, enligt de svenska resebyråerna Ving, TUI och Apollo. Byråerna har varit i kontakt med samtliga av sina resenärer som uppger att de mår bra.

Svenska utrikesdepartementet säger att ambassaden i New Delhi i Indien och konsulatet i Colombo har kontakt med lokala myndigheter, men att man inte har några uppgifter om drabbade svenskar.

- Vi uppmanar svenskar på plats att höra av sig till sina anhöriga och följa lokala myndigheters råd, säger Diana Qudhaib vid UD:s presstjänst till TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.