Misstänkt för bilbränderna gripen i Turkiet

En person som i går anhölls i sin frånvaro misstänkt för bilbränderna i Göteborg har gripits utav gränspolisen i Turkiet. Personen ska flygas tillbaka till Sverige under onsdagen.

ANNONS
LocationGöteborg|
|

En man gripen i Turkiet

En man född -99 greps under tisdagen utav gränspolisen i Turkiet. Polisen fick genom bland annat förhör reda på att den misstänkte personen var på väg till Turkiet under tisdagen. Genom ett utfärdande till den turkiska gränspolisen stoppades mannen vid gränsen.

– Vi fick reda på att den här personen begav sig till Turkiet och utfärdade då en "no entry" till gränspolisen där som lyckades gripa personen på plats. Förhoppningen är att han ska återvända under dagen och då ska svensk polis ta hand om honom, säger Dan Windt, chef för lokalpolisområde Syd.

Mannen är misstänkt för grov mordbrand.

LÄS MER:Två anhållna efter bränder i Göteborg

LÄS MER:Fem bilbränder i Västsverige under natten

Blodspår hittats

Under tisdagen anhölls två personer hemmahörande i Frölunda, misstänkta för att ha deltagit under bilbränderna under måndagskvällen. Ytterligare en person anhölls då i sin frånvaro och greps alltså under onsdagen av gränspolisen i Turkiet.

ANNONS

Tidigare uppgifter från polisen om att personerna ska ha varit 16 och 20, stämmer inte utan personerna är 19 och 20 år gamla.

Enligt P4 Göteborg ska polisen ha säkrat blodspår från bränderna i bland annat Frölunda och Hjällbo. Åklagaren Mats Ihlbom säger att de tror att det kan ha uppstått en incident på väg till parkeringen som kan ha orsakat de här blodspåren. Vilken typ av incident de tror att det rör sig om vill han inte kommentera, men säger att blodspåren hittats på bland annat en del beslag som polisen gjort och runtomkring bilarna.

– Det är jättebra tekniskt bevisning, mycket bättre bevisning kan man inte önska sig. Nu har det skickats för analys och så får vi se om vi får någon dna-träff, säger Mats Ihlbom.

Hur länge det kommer att dröja innan de få ett dna-resultat går inte att säga i nuläget.

LÄS MER: Här slår gärningsmännen till i Frölunda

Kommer att förhöras

De två personerna som anhölls under gårdagen är enligt spaningsledaren Anders Lycke, kända av polisen sedan tidigare.

– Inte alla, men några är det och några är även dömda sedan tidigare, säger han.

De två personerna nekar till brott och kommer att förhöras under dagen.

ANNONS

– De är placerade i häkte och fått en förordnad. Sen kommer beslutet om de ska häktas eller sättas på fri fot, säger Dan Windt.

LÄS MER:Elva olika adresser – 89 förstörda bilar

"Skapa djävulskap"

I sociala medier har det cirkulerat rykten om att personerna som står bakom händelserna kan ha fått betalt för att genomföra bränderna, men det är ingenting om Dan Windt känner till. Han kan inte heller bekräfta att bildbränderna har koordinerats via sociala medier även om misstanken om det finns.

– Vi arbetar utifrån den tesen, Dan Windt. Vi har inlett en förundersökning beträffande uppvigling som får avgöra om händelserna skett i ett särskilt syfte, men det är inget som har framkommit än, säger han.

Under gårdagen sa Emelie Kullmyr, biträdande polisområdeschef i Storgöteborg, till GP att de i nuläget misstänker att motivet bakom händelserna inte är något annat än att "skapa djävulskap", en linje som även Dan Windt går på.

– Än så länge vet vi inte vad motivet är, men tillsynes verkar det vara så, säger han.

Tipstelefon kommer att upprättas

Polisens arbete efter bilbränderna under måndagskvällen har nu övergått till "vanligt polisiärt utredningsarbete", enligt Dan Windt.

– Vi arbetar med dörrknackningar, analyserar filmer från händelsen och förhör vittnen. Vi har fått in mängder av spår och tips som vi arbetar vidare med. Jag tror att vi kommer att få tag på de misstänkta, säger Dan Windt.

ANNONS

Mats Ihlbom hade vid lunchtid på onsdagen inga nya uppgifter om de anhållna personerna förhörts. Anhållningsfristen går ut på fredag och senast då kommer ett beslut om en eventuell häktning att tas.

Mats Ihlbom säger att de just nu efterlyser mer bevismaterial från allmänheten och berättar att en tipstelefon kommer att upprättas specifikt för händelserna kring bilbränderna.

– Vi är beroende av iakttagelser och bevismaterial från allmänheten, om det är någon som sett eller hört något. Vi uppskattar allt som vi får in, säger han.

En särskild teknisk utredning också upprättats för att göra tekniska analyser av bland annat telefontrafik och sociala medier.

– Vi har precis börjat med detta, så vi har inget bevis kring den delen ännu, säger Mats Ihlbom.

LÄS MER: Polisen: "Detta är det mest prioriterade just nu"

ANNONS