Misstänkt bilbrännare fortfarande kvar i Turkiet

Tre personer anhölls misstänkta för grov mordbrand i samband med bilbränderna i Göteborg under måndagen. En har nu släppts på fri fot, medan en har begärts häktad. Den tredje befinner sig i Turkiet, där han greps av gränspolis under tisdagen.
– Vi kan inte påverka när den här personen dyker upp, säger åklagaren Mats Ihlbom.

ANNONS

Klockan 21 på måndagskvällen kom de första larmen om bilbränder på flera ställen i Göteborg. Flera vittnen hörde höga smällar och såg svartklädda personer, vissa maskerade, lämna platserna. Under kvällen brann eller skadades 89 bilar i områden i Hjällbo, Eriksbo och Frölunda men enligt polisen är det osannolikt att samtliga bränder startades av samma personer.

LÄS MER:Elva olika adresser – 89 förstörda bilar

– Det går inte, det är inte samma gäng, sa Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst.

Det var även oroligt i Trollhättan och Lysekil under måndagskvällen. Vid ungefär samma tidpunkt som bränderna rasade i Göteborg kastade en större grupp ungdomar sten mot polis och eldade bilar i Trollhättan medan en moped sattes i brand i Lysekil.

ANNONS

GP var på plats vid Frölunda torg strax efter bilarna på parkeringen stod i brand.

Två anhållna – en greps i Turkiet

Under tisdagen greps och anhölls två unga män, 19 och 20 år gamla, misstänkta för mordbränderna i Frölunda under måndagskvällen. 19-åringen släpptes två dagar senare av åklagaren, fortsatt misstänkt. På onsdagen greps ytterligare en person, 18 år, för bilbränderna av gränspolisen i Turkiet. Personen, som har varit anhållen i sin frånvaro, hade åkt till Turkiet under tisdagen men stoppades vid gränsen.

– Vi fick reda på att den här personen begav sig till Turkiet och utfärdade då en "no entry" till gränspolisen där som lyckades gripa personen på plats. Förhoppningen är att han ska återvända under dagen och då ska svensk polis ta hand om honom, säger Dan Windt, chef för lokalpolisområde Syd.

På torsdagsförmiddagen befann sig dock 18-åringen fortfarande i Turkiet.

– Personen har inte återvänt till Sverige igen, vi kan inte påverka när den här personen dyker upp. Det ligger i Turkiets händer. Men vi är självklart intresserade av att förhöra personen när han anlänt till Sverige, säger åklagaren Mats Ihlbom.

När 18-åringen greps stoppades samtidigt ytterligare tre personer som var i personens sällskap av turkisk gränspolis.

– Vi vet bara att ytterligare tre personer stoppades av gränspolisen, säger Christian Nylén, biträdande lokalpolisområdeschef i Göteborg syd.

ANNONS

Varför personerna stoppades vill han inte kommentera.

– Vi vill inte kommentera det. De personerna har inget intresse för oss, säger han.

Enligt honom är de personerna inte misstänkta för att vara inblandade i bilbränderna.

Under onsdagskvällen meddelade polisen att ytterligare en person gripits under dagen misstänkt för inblandning i bilbränderna som skedde under måndagen. Personen släppte sedan på fri fot och är nu inte längre misstänkt. Ytterligare två personer greps i tisdags misstänkta för inblandning av bilbränderna, men misstankarna avfärdades efter förhör med de båda.

LÄS MER: Alla tre nyligen dömda – här är de anhållna för bilbränderna

Polisen vädjar om tips

Polisen uppger att de har fått in mängder av tips, vittnesmål och filmer på bränderna.

– Vi är väldigt tacksamma för det stora tipsflödet, dessa är avgörande för att vi ska vara framgångsrika i arbetet. Men vi vet att det finns fler uppgifter som vi behöver. Jag vill därför uppmuntra allmänheten att fortsätta tipsa, säger Robert Karlsson.

Han vill också uppmana allmänheten att synas ute.

– Hjälp polisen, staden och kommunerna. Gå ut och visa att det är det goda som ska råda, säger Robert Karlsson.

"Det finns inga självklara motiv"

De första bränderna bröt ut i Frölunda på måndagskvällen. Enligt uppgifter till GP har polisen varit aktiv på Frölunda torg, för att störa droghandeln som försiggår där.

ANNONS

– Attityden från vissa personer runt Frölunda torg har varit sämre mot polisen. Men vi har inte haft något ingripande. Det här är mer en samordnad aktion, det ligger närmast till hands att tro att de bara tycker att det här är kul, att förstöra för andra. Det finns inga självklara motiv. Vi trevar lika mycket i ovisshet som ni, sa Christian Nylén, biträdande chef för polisområde syd.

LÄS MER:Polisens fynd: Molotovcocktails och uppbruten gatsten

Dagen efter bränderna besökte GP Frölunda torg återigen.

LÄS MER:"Detta är det mest prioriterade just nu" – polisen om gårdagens bilbränder

LÄS MER: Fem bilbränder i Västsverige under natten

Fem bilbränder under onsdagsnatten

Under tisdagskvällen och natten till onsdagen inträffade fem bilbränder i Västsverige – i Mölndal, Borås, Vänersborg och två i Frölunda. Polisen misstänker att bränderna är anlagda men ser ännu inga kopplingar till bränderna under måndagskvällen.

– Det är för tidigt att säga. Två bilar brann i Frölundaområdet, som var det mest drabbat under tisdagsnatten, och de blev rätt så utbrända. Men om det har någon koppling kan jag bara spekulera i, säger Thomas Fuxborg.

LÄS MER:"Mina barn frågade vad som brann"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS