Miljardstämningar och inskränkt rösträtt i flera delstater

Fox News stäms på mångmiljardbelopp för lögner riktade mot Dominion och Smartmatic som tillverkar röstmaskiner. Samtidigt inskränks rösträtten i flera delstater. Och storbolag protesterar.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Fox News var motorn i kampanjen om röstfusk som Donald Trump drev både före och efter presidentvalet som han förlorade. Trumps nära rådgivare Rudy Giuliani och Sidney Powell eldade på och är också nu stämda av Dominion och Smartmatic. Giulianis och Powells påståenden om att röstmaskinerna var manipulerade – en del av dem av den sedan länge avlidne presidenten Hugo Chavez i Venezuela – var grundlösa och företagen hävdar i stämningarna att de åsamkats stor ekonomisk skada men också att medarbetare har utsatts för förföljelser och trakasserier. Det kan även bli aktuellt att stämma Donald Trump för den serie av uttalanden som han gjort både muntligen och på twitter.

ANNONS

Fox försvarar sig med att yttrandefriheten ger stort utrymme både för åsikter och spridande av olika uppgifter . Det är alltså inom den ramen som uttalandena om röstmaskinerna skall ses, enligt Fox advokater. I försvaret ingår inte att det som Fox framfört om röstmaskinerna är sant. Istället påpekar Fox att tv-kanalen är stolt över valbevakningen som beskrivs som den allra bästa.

Enskilda personer stäms

Men det är inte bara Fox som företag och dess ägare som stäms. Även enskilda programledare som Tucker Carlson och Lou Dobbs finns med. Dobbs har sedan en tid inte synts i sändningarna som han brukar leda.

Det finns obekräftade uppgifter om att Fox skulle vara berett att göra upp utan rättegång med Dominion och Smartmatic för att på det sättet slippa en utdragen process som allvarligt kan skada varumärket.

Rudy Giuliani har sagt att han vet att att han kommer att gå segrande ur en rättegång med hänsyn tagen till yttrandefriheten och Sidney Powells advokat anser att hans klient är oskyldig till det som hon anklagas för.

Donald Trump gick under valrörelsen till häftigt angrepp även mot det amerikanska valsystemet som bland annat ger möjlighet till förtida röstning med post. Han hävdade efter valet att han utsatts för avancerat valfusk och anförde poströstningen som en orsak. I sitt tal den 6 januari utanför Vita huset påstod han samma sak inför anhängare som sedan stormade kongressen som var på väg att formellt godkänna valresultatet. Uppviglingen ledde till riksrätten mot Trump, som sedan friades, eftersom majoriteten av republikanerna inte ville fälla honom sedan han avgått som president.

ANNONS

LÄS MER:Trump förklarar krig mot valsystemet

Infört kraftiga restriktioner

Ett tjugotal delstater med republikanskt styre har sedan dess hastigt beslutat om restriktioner vad gäller rösträtten. Till detta hör kraftiga inskränkningar av poströstning men också detaljer som att det inte skall vara tillåtet att dela ut vattenflaskor eller smörgåsar till väljare som står i långa köer utanför vallokalerna och som kan tvingas vänta uppemot sju- åtta timmar för att kunna rösta.

Tiden för hur länge den förtida röstningen kan pågå har under de senaste tjugo åren utsträcks för att så många som möjligt skall kunna delta. Valdagen är en tisdag, som är en vanlig arbetsdag.

Delstaten Georgia står i centrum för hela debatten. Här gjorde det republikanska styret nyligen en omfattande förändring som inskränker möjligheten att rösta. Det har i sin tur lett till demokratiska protester och både i Georgia och andra delstater kan överklaganden komma att behandlas av domstolar och möjligen också bli ett fall för Högsta Domstolen i Washington om HD skulle bedöma att det handlar om frågor som inte ligger inom delstaternas egna regelverk för hur valen skall utformas. Donald Trump försökte få resultatet i Georgia ogiltigförklarat då delstaten vanns av Joe Biden men misslyckades. Två senatsval i Georgia gick också demokraternas väg och ledde till jämvikt i senaten med utslagsröst för vicepresident Kamala Harris.

ANNONS

LÄS MER:Trump står fast vid anklagelser om valfusk

Coca Cola protesterade

Men de nya vallagarna har också fått storföretag att reagera. Läskedrycksjätten Coca Cola – som har sitt huvudkontor i Georgia – har gjort ett uttalande mot inskränkningarna av rösträtten. Flygbolaget Delta – också med bas i Georgia – har gjort samma sak och flera stora idrottsevenemang kan komma att flyttas från delstaten med hänvisning till de nya vallagarna.

Coca Cola hotades av bojkott och även Delta fick inledande kritik men affärsverksamheten tros inte påverkas negativt, snarare tvärtom.

Om ett och ett halvt år – i november 2022 – hålls mellanårsvalet där bland annat val till hela representanthuset och en tredjedel av senaten genomförs. Det är skälet till att republikanerna snabbt vill förändra vallagarna.

ANNONS