Kronprinsessan Victoria: "Känner mig inte som 40"

På fredagen väntas ett ordentligt firande vid Solliden Slott på Öland. Årets födelsedag sätter kanske, mer än tidigare, fokus på vad titeln kronprinsessa faktiskt står för. Vad innebär det att vara tvåbarnsmor och blivande statschef? – Man missar ju väldigt många fina ögonblick med barnen, sa Victoria, i intervju med TT tidigare i somras.

ANNONS
|

SE OCKSÅ: Grattis Victoria – här är det liv i bilder!

Först strax efter klockan två på natten går sjukhuset ut med den officiella kommunikén. Då är den nyblivna lilla familjen redan tillbaka på Slottet. På fredag har det gått 40 år sedan kronprinsessan Victoria kom till världen.

"Lite sliten"

Nu tar hon emot på Haga slott under en strålande försommarhimmel. Kronprinsessan är klädd i mörkblå dräkt, med håret i en stram knut och ett nyfiket leende på läpparna. Hon beskriver sig själv som "lite sliten".

– Det är klart att det är mycket som ska hinnas med. Det svänger mycket i programmet. Men det är ju det som gör det spännande och charmigt också, saVictoria under intervjun.

ANNONS

Intervjun görs på glasverandan som vetter mot den privata delen av trädgården bakom slottet. En stor studsmatta står placerad invid grusgången och i sandlådan vid lekstugan, där kronprinsessans fastrar lekte som små, ligger färgglada plastleksaker. Victoria säger att det är en särskild känsla att familjen är tillbaka på Haga.

"Kan känna viss sorg"

– Jag har ju aldrig fått möjligheten att träffa mina farföräldrar, så att komma hit till Haga som jag vet betydde väldigt mycket för dem och deras barn, det känns oerhört speciellt. Det känns lite som att komma dem närmre. Ett försök att lära känna dem kanske.

I dag har hon en egen familj. För drygt fem år sedan förverkligades drömmen om att bli mamma, när prinsessan Estelle föddes. I fjol utökades familjen med en lillebror, prins Oscar. Att förena uppdraget som kronprinsessa med att vara småbarnsförälder är samtidigt inte helt enkelt.

– Det är mycket som ska hinnas med på ett dygn och jag vill ju verkligen vara en tillgänglig mamma, närvarande och en mamma som är en god förebild också. Och det ska ju förstås kombineras med en yrkesroll och det är inte alltid så lätt.

Victoriasäger samtidigt att hon ibland kan känna sorg över att hon trots allt går miste om en del.

ANNONS

– Man missar ju väldigt många fina ögonblick med barnen. Jag tillhör nog dem som är noggrann med att dokumentera barnens uppväxt. Jag försöker verkligen aktivt iaktta och skriva ner små saker som sker.

Konsten att vara både förälder och tronarvinge

Kungen och drottningen var ofta frånvarande under kungabarnens uppväxt. Kungen har tidigare uttryckt att han hoppas att Victoria får vara "mor så mycket som möjligt och ta hand om sin familj" innan det är dags att ta över.

Oscar lite blygare än spexandeEstelle

"Det är inga tråkiga barn" konstaterar Victoria när hon ombeds att själv beskriver sinabarns personligheter.

– Oscar är väldigt lugn. Iakttagande i allra högsta grad. Lite reserverad, men orädd. Social och älskar sin storasyster. Estelle är så full av liv. Älskar människor, trygg, social, härlig humor, spexig. Och enormt omtänksam. Jag har inga tråkiga barn!

Hedrade terroroffer

Ett framträdande på sistone som gick rakt in i mångas hjärtan var när kronprinsessan, djupt rörd, dagen efter terrordådet på Drottninggatan kom till platsen för att hedra offren.

– Jag kände en jättestor sorg i att det nu även hade drabbat Stockholm och det öppna och tillgängliga samhälle som vi vill ha.

– Det var ett försök att förstå vad det är som drabbat oss. Men också givetvis för att visa mitt verkligen innerliga deltagande i den sorg som det innebär för så många människor som var på plats.

ANNONS

Prestationsångest

Kronprinsessan fick tidigt lära sig att leva med närvaron av fotografer. Men att växa upp i rampljuset skapade också prestationsångest. Om den tunga tiden med anorexi säger hon nu:

– Det var en tuff period. En ganska vilsen period, inte helt ovanlig för när man är i den åldern. Jag är tacksam för att jag fick hjälp, för det är inte så lätt att ta sig ur en sådan situation själv, när man mår väldigt dåligt och har mycket ångest.

I dag har hon lärt sig att hantera höga krav och svåra känslor. Lugn och harmoni finner hon i naturen.

– Jag är ingen inomhusperson, jag mår mycket bättre när jag är utomhus.

Förebilder

Även om kronprinsessan i dag fokuserar på sina plikter som just kronprinsessa, förbereder hon sig också för att ta över tronen en dag.

– Hela mitt liv går ut på att tjäna Sverige. Det kan låta pretentiöst i dagens läge att säga det. Men det är verkligen så jag känner, säger Victoria.

Hon lägger stor vikt vid vilkenstor inspiration hennesmamma och pappa varit.

– Jag ser mina föräldrar i deras outtröttliga arbete och med vilken glädje de gör det, med ett aldrig sinande intresse. Jag hoppas att jag kan få känna samma glädje som de gör när jag är i deras ålder.

ANNONS

Ingen stundande kris

Kronprinsessan påstodi alla fall under intervjunatt någon åldersnoja inte drabbat henne än.

– Tiden går ju alldeles för fort. Det är kontentan av det. Jag känner mig inte alls som 40. Men prinsessan Lilian sade alltid att det är hur man känner sig som räknas.

– I det här fallet är det positivt, för jag känner mig inte som 40.

Fakta: Kronprinsessan Victoria

Sveriges kronprinsessa Victoria föddes den 14 juli 1977 som äldsta barn till kungen och drottningen.

Kronprinsessan döptes i Slottskyrkan den 27 september 1977 och gavs namnen Victoria Ingrid Alice Désirée.

Victoria blev kronprinsessa och tronföljare 1980, då successionsordningen ändrades till könsneutral.

Kronprinsessan blir Sveriges första kvinnliga regent inom ätten Bernadotte.

Hon är hertiginna av Västergötland.

Sverige har under nyare tid bara haft två regerande drottningar, Kristina och Ulrika Eleonora den yngre.

Familj

Kronprinsessan och prins Daniel lärde känna varandra under 2001. De förlovade sig på slottet i Stockholm den 24 februari 2009. Vigseln ägde rum den 19 juni 2010 i Storkyrkan i Stockholm.

Den 23 februari 2012 föddes prinsessan Estelle. Den 2 mars 2016 föddes prins Oscar.

Familjen bor på Haga slott i Solna.

Källa: Hovet

ANNONS