Inga undantag i Göteborg: "Det är rökförbud som gäller"

På måndag träder den nya lagen om rökförbud i kraft. Då ska det var färdigrökt på landets gator. Så här är det tänkt att fungera i Göteborg.

ANNONS
|

Det var i december förra året som riksdagen sa ja till ett omfattade rökförbud. Från och med på måndag, första juli, kommer det att vara olagligt att röka på allmänna platser som uteserveringar, lekplatser, busskurer och perronger. Det blir även otillåtet att röka utanför entréer till verksamheter som butiker, biografer och restauranger.

Det är butiksägarna och verksamhetsansvariga själva som är ansvariga att hålla efter reglerna. Det anges dock inte i lagen hur stort område vid en entré som omfattas av förbudet, utan det är en bedömningsfråga för respektive kommun att själva avgöra.

– Syftet med förbudet är till stor del att avnormalisera rökning, säger Kristina Winnansson, miljöinspektör på miljöförvaltningen.

ANNONS

Omfattar inte bara cigaretter

Rökförbudet kommer också att omfatta en rad andra produkter så som elektroniska cigaretter, vattenpipor och örtprodukter som kan rökas. Därtill ändras också bestämmelser om mängden. Ett paket cigaretter måste nu innehålla minst 20 cigaretter för att få säljas. Samma regel gäller för dosor med portionssnus där det också ska finnas minst 20 prillor i dosan för att lagen ska kunna upprätthållas.

Beslutet innebär också att det kommer att krävas tillstånd för att få sälja tobaksprodukter.

Kommunen är lokal tillsynsmyndighet och ska se till att förbudet efterlevs. Den kan därmed utfärda förelägganden och förbud med eller utan vite (böter).

Om lagen inte följs

Om man ändå skulle får för sig att tända en cigarett på en uteservering kan det i värsta fall leda till böter. Restaurangen eller kaféet har först skyldighet att utdela en tillsägelse och i andra hand avvisa personen i fråga från platsen. Följs inte detta gör man sig skyldig till olaga intrång och kan straffas med böter.

Miljöförvaltningen kan inte ta ut några utgifter för tillsyn eller dela ut böter till verksamheter med uteservering.

– Skulle vi få upprepade klagomål kommer vi att åka ut för en inspektion och se vad verksamheten gör för att följa förbudet. Till exempel om de har gjort tillräckliga åtgärder, om personalen är medvetna om vad som gäller, om de har tydlig skyltning om förbudet samt ställa krav på rutiner, säger Kristina Winnansson.

ANNONS

Kommer inte att ges undantag

Det kommer inte att finnas någon möjlighet att tillåta rökning på en avgränsad del av en uteservering, oavsett hur serveringsmiljön är utformad. Rökning kommer däremot fortfarande vara tillåten i separata rökrum inomhus, om sådant har inrättats.

Det har talats om att några verksamheter i Stockholm har fått undantagstillstånd, kommer det att ses även i Göteborg?

– Nej, det är inget vi som vi har diskuterat. Det är rökförbud som gäller.

Rätt eller fel?

I helgen sken solen och många passade på att ta sig ett glas i området kring Järntorget. Flera passade även på att röka på uteserveringarna medan lagen fortfarande tillåter.

GP tog ett varv kring krogarna för att fråga huruvida gästerna tycker att beslutet är bra eller inte.

Vad tycker göteborgarna om rökförbudet?
Bild: Olof Ohlsson

Jesper Dickell

grade crossed
– Jag tycker inte om förbudet. Allting är svart eller vitt. Min mor har jobbat på expeditionen på Chalmers och då kom professorerna in och rökte cigaretter hela tiden. Nu får man inte röka någonstans. Inte ens på ett cigarrcafé. Det är liksom antingen eller. Det borde vara lite mer upp till var och en.


Kan inte lagen vara bra för dem som är allergiska till exempel?


– Det är säkert jättebra. Det finns säkert för- och nackdelar med allt. Men vi ska ändå alla umgås tillsammans tycker jag.
Bild: Olof Ohlsson

Jimmi Austrheim

grade crossed
– Det är skit. Det är riktig skit. Jag fattar att man inte ska röka inomhus men utomhus är en helt annan grej.


Om någon skulle vara allergisk då?


– Då får man väl sluta om någon skulle vara det.
Bild: Olof Ohlsson

Annica Lindén

grade crossed
– Jag har inga problem med det. Om jag sitter på en uteservering brukar jag fråga om det är okej om jag tänder en cigarett. Så länge man får lov att röka på gatan. Går det längre än så är jag emot det.


Vissa tycker att det är överdrivet. Att det borde räcka med att inte få röka inomhus?


– Det kan jag hålla med om. Var ska man röka någonstans? Men är det som det är så är det bara att acceptera. Att sitta här eller gå iväg två meter. Det spelar ju egentligen ingen roll. På ställen som inte har uteservering gör man ju så. Vad är skillnaden?
Bild: Olof Ohlsson

Irina Balog

grade crossed
– Jag kan förstå det men samtidigt tycker jag det är väldigt orättvist. Det här är ändå öppen yta, ute i friska luften. Så jag känner att det är väldigt orättvist att man får inte röka men ändå dricka utomhus och bete sig på andra sätt. Det skulle vara bättre ifall man hade specifika ytor där man får röka till exempel. Det vore mer rättvist.
Bild: Olof Ohlsson

Linnea Campos

grade crossed
– Det är både bra och dåligt. Det är lite tråkigt för det är ändå socialt att röka vattenpipa utomhus. Det känns skönt du vet. Men det kanske är bättre för naturen att man inte fimpar överallt. Men det kommer vara svårt för väldigt många som röker.


Tycker du att det borde vara olika regler för vattenpipa och cigaretter?


– Ja för att röken från vattenpipan går bort. Det luktar inte dåligt heller. Cigg måste du fimpa och slänga. Plötsligt finns det fimpar överallt på gatan. Det borde vara olika för cigg och vattenpipa.

Platser du inte får röka på från och med måndag:

• Perronger, busshållplatser, taxizoner, biljettområden och

gångbanor i anslutning till ett spårområde,

• Restauranger och kaféers uteserveringar,

• Inhägnade platser utomhus så som idrottsanläggningar, konserter och mässor,

• Lekplatser som allmänheten har tillträde till,

• Entréer till lokaler som allmänheten har tillträde till, exempelvis entréer till statliga och kommunala myndigheter, mataffärer, restauranger, järnvägsstationer och lokaler för hälso-och sjukvård.

• Sedan tidigare är det förbjudet att röka på skolgårdar och utomhusområden vid förskolor och fritidshem.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS