Alla tåg mellan Göteborg och Kungsbacka är inställda mellan måndag och lördag vecka 30. Även innan och efter finns vissa begränsningar.
Tågtrafiken mellan Göteborg och Kungsbacka är inställd mellan måndag och lördag vecka 30. Resenärer på sträckan hänvisas till ersättningsbussar. Bild: Linn Bergbrant

Inga tåg söderut från Göteborg – Västlänken kräver nya spår

Mellan måndag och lördag vecka 30 kommer inga tåg att gå mellan Göteborg och Kungsbacka. Trafikverket behöver bland annat lägga nya spår och växlar som en del av Västlänkenbygget.

ANNONS
|

All kollektivtrafik via tåg mellan Göteborgs central och Kungsbacka är inställd mellan den 20 juli och 25 juli. Öresundstågen vänder i Kungsbacka fram till midnatt 25 juli. Från 26 juli börjar tågtrafiken mellan Mölndal nedre och Kungsbacka att rulla igen och från och med måndag 27 juli öppnas ett spår till och från Göteborgs central upp.

– Det är många som reser mellan Kungsbacka och Göteborg. Det är en ganska stor pendlingssträcka och de passerar alltid Mölndal, så det är nog många som behöver ta sig söderut. Men de här arbetena är planerade just till sommaren, då det är milt resande, säger Henrik Kjellberg presskommunikatör på Västtrafik.

ANNONS

LÄS MER:Här är det mest trängsel på Göteborgs bussar och spårvagnar

Fler spårvagnar och bussar

Västtrafik kommer att sätta in fler spårvagnar till Mölndal och ersättningsbussar hela vägen till Kungsbacka. Vanligtvis tar det snabbaste tåget 19 minuter mellan Göteborg och Kungsbacka, men med direktbussen till Kungsbacka beräknas nu restiden istället bli runt 35 minuter, enligt Henrik Kjellberg. Men det går också långsammare bussar som stannar på fler stationer.

– Alla kunder uppmanas att söka sin resa i förväg i reseplaneraren och vara ute i lite extra god tid så man inte missar sin avgång för att, exempelvis, bussen går från Åkareplatsen istället för centralen, säger han.

När tåg har varit inställda under våren har det blivit problem med trängsel. Kommer ni att ha kapacitet att sätta in extra trafik med tanke på corona?

– Ja, vi har med det i beräkningarna. Vi har lärt oss det under våren att vi behöver stärka upp lite mer än när vi vanligtvis har ersättningstrafik. Sen har vi också kontinuerligt hela sommaren möjlighet att förstärka där det behövs om vi upptäcker att det blir trångt, säger Henrik Kjellberg.

LÄS MER:Allt du behöver veta om munskydd

Arbete kopplat till Västlänken

Tågtrafiken söderut, till Mölndal, påverkas eftersom Trafikverket ska bygga två provisoriska nya spår där tågen kan passera medan bygget kring det som ska bli Västlänkens södra mynning i Almedal fortsätter. Trafikverket kommer att plocka bort de befintliga spåren i det här skedet, men när tågtunneln står klar 2026 så kommer spåren gå på ungefär samma plats som i dag.

ANNONS

På sträckan mellan Mölndal och Kungsbacka genomförs det underhållsarbete med byte av slipers som kräver att spåren stängs av fram till och med lördag.

Även trafiken mellan Göteborgs central och Mölndal övre är avstängd. Där väntas tågen börja rulla igen först den 3 augusti.

LÄS MER:Västlänkskonstnären Huang Yong Ping dog – nu ska ormskelettet räddas

För dig som ska resa

Mer information om kollektivtrafiken i och runt Göteborg finns på vasttrafik.se eller i Västrafiks app To Go.

Övriga resanden hänvisas till sitt tågbolag. SJ skriver på sin hemsida sj.se att en del tåg söderut kommer att ställas in eller ersättas med bussar mellan den 20 och den 26 juli.

ANNONS