I natt ställdes klockorna om till vintertid

Natten mellan lördag och söndag ställdes klockan om till vintertid — vilket innebär att dagen får en extra timme.
EU har diskuterat om tidsomställningen ska avskaffas, men kan inte komma överens.

ANNONS
|

Klockan 02.59 på natten mellan lördag 28 oktober och söndag 29 oktober ställs klockan om till vintertid, eller normaltid. Den som ställer om sin klocka manuellt ska då backa visaren en timme, till klockan 02.

För att komma ihåg om klockan ska fram eller bak kan man använda sig av regeln om grillen: På våren ställs grillen fram och på hösten ställs grillen tillbaka — och samma gäller för klockan.

Tidsomställningen skulle bort

Om de årliga tidsomställningarna ska finnas kvar har diskuterats i EU i flera år. 2019 beslutade Europaparlamentet att omställningen från vintertid till sommartid skulle upphöra för alla EU:s medlemsländer. Det sista året med tidsomställning skulle enligt beslutet varit 2021.

ANNONS

Men så blev det inte. För att beslutet ska gå igenom krävs ett samtycke från Ministerrådet, men det har ännu inte kommit. Orsaken är att rådets medlemsländer inte kan komma överens.

Frågan ligger på is

Inte heller den svenska regeringen har tagit ställning till om sommar- och vintertid borde avskaffas.

Frågan ligger därmed på is tills vidare, och vi kommer få leva med tidsomställningen ett tag till. Nästa gång, efter i natt, blir den 31 mars 2024, då klockan flyttas fram en timme till sommartid igen.

LÄS MER:Sommartid skulle avskaffas – vad hände?

LÄS MER:Tidscoachen: Skrota tidsomställningen

LÄS MER:Sömnforskaren: Evig sommartid ingen bra idé

LÄS MER:Så påverkas vi av omställningen till vintertid

ANNONS