På söndag den 27 mars är det åter dags att ställa fram klockan från vintertid till sommartid, trots EU-beslutet om att den skulle avskaffas.
På söndag den 27 mars är det åter dags att ställa fram klockan från vintertid till sommartid, trots EU-beslutet om att den skulle avskaffas. Bild: Håkon Mosvold

Sommartid skulle avskaffas – vad hände?

2021 skulle bli sista året som vi ställde fram klockan från vintertid till sommartid. Men så blev det inte, för nu på söndag är det dags igen. Vad hände egentligen med det omtalade EU-beslutet?

ANNONS
|

År 2019 beslutade Europaparlamentet att omställningen från vintertid till sommartid ska upphöra för alla EU:s medlemsländer. Men för att beslutet ska klubbas igenom behövs även ett samtycke från Ministerrådet, något som ännu inte har kommit. Därför ligger verkställandet just nu på is.

Enligt Dimosthenis Mammonas, pressansvarig för Ministerrådets avdelning för telekommunikation och transport, kommer avskaffandet av sommartid dröja minst ett par år till. Det beror på att rådets medlemsländer är oense i frågan.

– Många medlemsländer anser att EU-kommissionen måste göra en kartläggning av vilka följder slopandet av tidsomställningen kan få, innan de fattar ett beslut. Ett annat problem är att det skulle behövas en samordning mellan grannländer för att undvika ett lapptäcke av olika tidszoner om vi slopar det nuvarande systemet, säger han.

ANNONS

Det är upp till det land som innehar Ministerrådets ordförandeskap att besluta vilka frågor som ska stå på rådets agenda. Frankrike, som för tillfället är ordförandeland, har inte lyft frågan. Nästa ordförandeland blir Tjeckien, som kommer att presentera sitt arbetsprogram nu under våren. Huruvida ett beslut kan fattas senare i år återstår därför att se.

Kort sagt ska vi alltså ställa om våra klockor på söndag den 27 mars, och fortsätta göra det två gånger per år tills andra bud kommer. Och glöm inte minnesregeln, vid sommartid tas grillen fram och vid vintertid dras den tillbaka – liksom klockan.

LÄS MER:USA mot permanent sommartid

LÄS MER:Sömnforskaren: Evig sommartid ingen bra idé

ANNONS