Pierre Schori, socialdemokratisk politiker.
Pierre Schori, socialdemokratisk politiker.

Högerextrema anmälda för ofredande på Bokmässan

Den högerextrema publikationen Nya tider portades från Bokmässan, efter att ha deltagit under 2017 års upplaga. Under helgen har representanter ändå varit inne på mässan. De är nu polisanmälda för ofredande.
– De har förorsakat mig och andra stort obehag, säger den tidigare ministern och FN-ambassadören Pierre Schori.

ANNONS
|

Under Bokmässan 2017 hade den högerextrema publikationen Nya tider en egen monter. Deras närvaro orsakade debatt och väckte känslor bland de andra utställarna.

Till 2018 och 2019 portades de från mässan – då arrangören vägrade låta dem ställa ut.

I år var de dock återigen på plats, trots att de inte fått tillstånd att ställa ut.

"Förföljde mig runt på hela mässan"

GP har talat med flera vittnen som under lördagen blivit konfronterade av representanter från Nya tider, som också bekräftar på sin hemsida att de varit på plats på Bokmässan.

En av dem som blev konfronterade är Pierre Schori, tidigare minister, riksdags- och Europaparlamentsledamot för Socialdemokraterna och FN-ambassadör. Han berättar hur en man tryckte upp en mikrofon framför hans ansikte samtidigt som en kvinna filmade förloppet:

ANNONS

– När mannen med mikrofonen berättade vem han representerade förklarade jag att jag inte har något intresse av att prata med honom. Sedan förföljde han mig runt på hela mässan, runt på olika våningar. Jag fick gå in i presscentret för att bli av med dom, säger han.

Schori kontaktade därefter polisen, på inrådan från Bokmässans säkerhetsansvarige – han har även varit på ett möte med Bokmässans ledning. Under lördagen avlägsnades också två personer från Nya tider från Bokmässan av polisen, de är polisanmälda för ofredande. Detta har bekräftats av polisen för GP.

Chefredaktören: Självklart att vi ska finnas där

GP har talat med Nya tiders chefredaktör Vávra Suk, han anser att tidningens närvaro på mässan är högst motiverad.

– Vi var där för att det är en bra plats att komma i kontakt med makthavare på. De springer gärna iväg när man ska ställa frågor, men här är det svårare att komma undan, säger han.

Ni får ju inte lov att ställa ut längre, ändå är ni där och arbetar. Hur ser du på det?

– Det är självklart att vi måste finnas där. Det är tydligt att personer med makt och människor inom kulturetablissemanget vill ha Bokmässan som en lekstuga, där man kan dunka varandra i ryggen och slippa få jobbiga frågor.

ANNONS

Vávra Suk anser inte att de personer som varit inne på bokmässan gjorde någonting fel.

– Absolut inte. Vi gjorde helt rätt, de gjorde fel. Det är så journalistiskt arbete brukar gå till, att man ställer frågor till makthavare, säger han.

Har fått nej på att delta

Frida Edman är mässansvarig för Bokmässan, hon bekräftar att Nya tider blivit nekade tillträde till evenemanget.

– Jag vill vara jättetydlig med att Nya tider har fått ett nej på deras ansökan om att ställa ut här på Bokmässan. De har också ansökt om att få en pressackreditering, det har de fått nej till. Vi kan inte hindra enskilda människor från att komma in på Bokmässan. Men det som har hänt är att vi har fått rapporter om ordningsstörningar och vi samarbetar med vår egen säkerhetsorganisation, som är robust, som i sin tur samarbetar med polis och Säpo, säger hon.

Frida Edman menar att Bokmässan som arrangör agerat på ett lämpligt sätt.

– När de här rapporterna har kommit in om ordningsstörningar har de också avvisat de här personerna från lokalerna, säger hon.

Hur har de kunnat ta med inspelningsutrusning in?

– Vi hindrar ju inte någon från att bevaka Bokmässan. Vad vi gör är att säga nej till en pressackreditering.

ANNONS

– Det är oerhört beklagligt. Vi försöker med hjälp av vår säkerhetsorganisation skapa en trygg miljö för våra besökare. Och vi har gått in med den här insatsen och avvisat dem från lokalerna. Och haft extra säkerhetspersonal på plats i vissa utrymmen, säger Frida Edman.

ANNONS