Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 

Bokmässan portar högerextrema Nya Tider

Bokmässans ledning ändrar sig igen. Högerextrema tidningen Nya Tider får inte ställa ut 2018. "Vi har gjort en samlad bedömning", säger Frida Edman, tf mässansvarig.

Efter ett analysarbete och utvärdering av årets mässa har ledningen för Bokmässan bestämt sig för att Nya Tider inte är välkomna nästa år. Den största anledningen till det är att Nya Tider tagit alltför mycket tid och kraft i anspråk.

 – Det har blivit en så stor symbolfråga att det har hindrat oss från att utveckla Bokmässan och säkra mässan som Nordens största kulturevenemang. Då måste vi flytta fokus till det som är viktigast för oss, mötet mellan författare och läsare, säger Frida Edman, vars uppdrag som tf mässansvarig löper över mässan 2018.

Var det ett svårt beslut att fatta?

 – Det har krävts tid att göra den här analysen men vi är trygga med vårt beslut.

Ni kommer inte att ändra er igen?

 – Nej, det kommer vi inte att göra. Nu hoppas vi kunna lägga den här konflikten bakom oss och ser fram mot att utveckla Bokmässan. 

Beslutet att porta Nya Tider från Bokmässan har tagits av Frida Edman i samråd med styrelsen och koncernledningen, och hon understryker att det var ett enigt beslut.

 – Det känns väldigt kraftfullt att vi alla står bakom beslutet att säga nej till Nya Tider.

Så de som protesterade mot Nya Tiders närvaro på Bokmässan hade rätt hela tiden?

 – Det här är vårt beslut, det är viktigt att påpeka, och vi har utgått från rådande omständigheter och det läge som vi är i nu. Då anser vi att Nya Tider inte ska vara på plats så att vi får tillbaka fokus på litteratur och läsning.

Frida Edman menar rent av att Bokmässans existens hade kunnat äventyras om de fattat ett annat beslut. 

 – När all vår kraft måste läggas på en enda fråga utmanar vi Bokmässans framtid. Nu hoppas jag att vi kan återgå till att vara en mötesplats för läsare och författare, en marknadsplats för förlag och en plattform för vidareutbildning av lärare och bibliotekarier.

Hur kommer ni att reagera på nästa utställare som tangerar Nya Tiders världsbild?

 – Vi kommer att säga nej till alla utställare som gör att vi riskerar att hamna i samma situation igen. Så är det.

Vad händer då med Bokmässans roll som försvarare av det fria ordet?

 – Bokmässan ska fortsätta att vara en öppen arena, vi ska synliggöra olika perspektiv och utmana våra egna föreställningar om världen, och det återspeglas i all den litteratur som finns på Bokmässan. 

Räknar ni med att de författare som bojkottat Bokmässan återvänder nästa år?

 – Ja, det hoppas vi. Alla är välkomna till Bokmässan.

Utom Nya tider då?

 – Precis. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.