Sara Mohammad: Förbjud slöjor på barn

Sara Mohammad blev könsstympad, tvingad att bära slöja och nästan bortgift av sin egen familj. Hon vill förbjuda barn att bära slöja. - Små flickors kroppar sexualiseras, säger hon.

ANNONS

I en omfattande granskning kunde GP nyligen berätta om527 fall där barn omhändertagits eller tvångsvårdats på grund av hedersrelaterat förtryck. Av den framgår att de allra vanligaste exemplenär att flickor övervakas, begränsas, riskerar att giftas bort och tvingas att bära slöja - ofta av sina egna familjer.

-Jag vill förbjuda slöja på barn. Om politikerna inte vågar göra det, utifrån att små flickors kroppar sexualiseras, så borde man göra det för barnens religionsfrihet, säger Sara Mohammad.

Läs även:Bortgiftaoch sålda- 254 barn riskerade tvångsgifte

Hon ärmänniskorättsaktivist och hedersdoktor vid Linköpings Universitet, samtgrundare av föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, ochhar deltagit i en rad seminarier och debatter under Almedalsveckan. Sara Mohammad harupplevt hedersförtrycket på nära håll, som barn i den kurddominerade delen av Irak.

ANNONS

-Jag ville inte ha slöja, men blev tvingad av min svåger som hjärntvättade hela familjen och fick dem att tro att vi skulle hamna i helvetet om jag inte bar slöja. Jag hatadeden, säger hon.

Men förtrycket tog sig värre uttryck än så. Hon blev hotad till livet av sin egen sin egen bror, som ville gifta bort henne, och könsstympades av sin egen mamma som 6-åring.

-Det skedde i ett mörkt rum där en gammal kvinna med ett rakblad stympade mig utan bedövning. Mamma var jättenöjd med både mig och sig själv hela veckan, hon hade ju tillfredsställt Gud, trots att det inte står ett enda ord om detta i koranen,säger hon.

Av GP:s granskning framgår att omkring 100 000 barn bedömdes riskera leva under hedersförtryck i Sverige 2014.

UNIK DATABAS:Här kan du läsa om alla 527 fall

Enligt Sara Mohammad är slöjan en symbol för hela problematiken.

-Flickor trakasseras, kontrolleras och spottas på om de inte har slöja. Den ska signalera att man är ren och kysk – de som inte bär den är smutsiga och vilken man som helst kan ta dem.

Därför vill hon förbjuda slöja för barn under 18.

-Låt barnen vara barn, låt dem vara fria från religiösa dogmer, låt dem tänka som fria individer. När de blir 18 år får de bära vad de vill. Jag är inte för att man ska förbjuda vuxna kvinnor att bära slöja – men staten måste ta ansvar för barnen.

ANNONS

Jag sågen kvinna som hade ett spädbarn med heltäckande slöja i en barnvagn häromdagen – vad tänker du kring det?

-Jag tänker att retoriken om att man inte ska stigmatisera, att kvinnor själva måste få bestämma – att det här är konsekvensen. Att slöjan hela tiden går nedåt i åldrarna. Att Sveriges feministiska regering, men också Alliansen, låter det här hända och låter islamister sexualisera små flickors kroppar.

Varför är det farligt att låta barn bära slöja?

- För att man signalerar och cementerar osunda könsroller. Den lilla flickan ser sig som en sexuell vara, men får också en kränkande syn på pojkar. De uppfostras till att män är farliga. Man gör skillnad på flickor och pojkar - varför behöver inte de täcka sig?

Läs mer:Alicia, 12, giftes bort och våldtogs - här möter hon socialen

Mohammad menar också att förtrycket tagit sig utanför familjen och hemmets fyra väggar.

-På senare år har vi fått uppleva hur hederskulturen tagit sig ut på gator och torg, där islamister flyttat fram sina positioner men också hur andra, traditionella, religiösa krafter har blivit mycket tuffare mot flickor och kvinnor i förorterna.

Du har anklagats för att vara islamofob - vad säger du om den kritiken?

ANNONS

-Jag skrev en gång att jag var islamofob, menjag förstod inte begreppet fobi. Mina vänner ringde och sa att du kan inte ha fobi – du har ju upplevt det här genom hela din uppväxt, det är inte fobi. Mitt syfte var att få människor att ifrågasätta islamism – inte muslimer.

- Min älskade pappa var muslim och mina egna systrar bär slöja. Jag älskar dem av hela mitt hjärta, men jag hatar derasslöjor.

ANNONS