Göteborgs kärnvapenbeslut överklagas till domstol

Kommunfullmäktiges beslut att Göteborg ska sätta press på regeringen att ratificera FN:s konvention om kärnvapenförbud överklagas nu till förvaltningsrätten, med motiveringen att kommunen inte ska bedriva utrikespolitik.
– Göteborgs politiker måste hålla sig inom sina ansvarsområden, säger Emanuel Lindström som står bakom överklagan.

ANNONS
|

Förra veckan beslutade ett oenigt kommunfullmäktige att Göteborg – som första stad i Sverige – ska ansluta sig till ICAN cities appeal, en internationell rörelse som går ut på att sätta press på regeringar som inte ratificerat FN:s konvention om kärnvapenförbud.

Något som den S-ledda regeringen inte har gjort. Trots det röstade S i Göteborg för motionen, som Feministiskt Initiativ står bakom.

Alliansen, liksom Sverigedemokraterna, röstade nej, eftersom de menar att det handlar om internationell säkerhetspolitik, inte kommunpolitik.

– Vem kan rösta nej till kärnvapenförbud? Ingen. Men det handlar inte om det. En kommun får enligt kommunallagen inte ägna sig åt utrikespolitik, sade kommunalrådet Jörgen Fogelklou (SD).

ANNONS

LÄS MER:Göteborg först med ett nej till kärnvapen

Och nu överklagas saken till förvaltningsrätten med motiveringen att det faller utanför kommunens ansvar och att kommunen bryter mot kommunallagen genom att ta sig an frågor om utrikes- och säkerhetspolitik.

Kritiken: Ingen kommunal angelägenhet

Bakom överklagan står Emanuel Lindström, ordförande för partiet Medborgerlig Samling, distrikt väst. Han säger att han vill få Göteborgs politiker att inse sitt ansvarsområde.

– De behöver vara mer försiktiga med skattemedlen och prioritera mer lokala angelägenheter, säger han.

Politikerna som röstade igenom detta menar att det inte är säkerhetspolitik utan ett upprop för att trycka på i frågan. Vad tänker du om det?

– Om det här är okej, vad blir då nästa steg? Ska man gå med i ett upprop mot världshunger också? Det vill vi ju alla. Det finns tusen saker som är bra, men det finns en tid och plats för det, säger Emanuel Lindström.

Emanuel Lindström, Medborgerlig samling.
Emanuel Lindström, Medborgerlig samling. Bild: Privat

Stina Svensson (FI), som står bakom motionen, menar att kommunen visst har rådighet över frågan. Hon jämför med klimatförändringen, som liksom kärnvapen är en global fråga, men som även påverkar invånarna i Göteborg.

– Det här är inte säkerhetspolitik. Vi kan göra uppmaningar till regeringen för våra invånares bästa, säger hon.

FI står på sig: ”Finns risker för Göteborg”

Även stadsledningskontoret bedömer dock att frågan faller utanför den kommunala kompetensen, eftersom kommuner enligt kommunallagen inte får ha hand om sådana angelägenheter som enbart staten har hand om.

ANNONS

”Att ansluta sig till en FN-konvention utgör en sådan utrikespolitisk fråga som det enbart ankommer på staten att besluta om” skriver stadsledningskontoret i ett tjänsteutlåtande.

– Jag kan förstå rädslan för att kommunen ska lägga sig i hur Sverige driver utrikespolitik, men det är inte det vi uppmanar till. Vi gör det utifrån den rådighet vi har över våra invånare, det är dem vi ska värna. Det finns risker för Göteborg med ett yttre hot, säger Stina Svensson.

Hon säger att det givetvis är fritt att lämna in en överklagan och ser med spänning på om förvaltningsrätten kommer att behandla frågan.

Kommunalrådet Jonas Attenius (S) säger att detta handlar om ett upprop mellan städer, som städer i andra länder redan har skrivit på, och inte om säkerhetspolitik.

– Detta är ett sätt att sätta tryck i frågan, säger han.

Han konstaterar att olika partier har gjort olika bedömningar i frågan, och att det därför kan vara bra att få saken prövad i förvaltningsrätten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS