Göran Söderström från Letters from Sweden ligger bakom GP:s nya typsnitt
Göran Söderström från Letters from Sweden ligger bakom GP:s nya typsnitt Bild: Anna Svanberg

GP:s nya typsnitt – en blinkning till Göteborgs rötter

Göteborgs-Posten byter textstil och låter hemstadens nederländska rötter prägla tidningens utseende.
– Samtidigt som Göteborg byggdes skapades typsnitt i Holland som än i dag är förebilden till många moderna typsnitt. Där har vi en fantastisk koppling, säger typsnittsdesignern Göran Söderström.

ANNONS
LocationStockholm||

Göteborgs-Postens rötter sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Två sekel tidigare anlades staden Göteborg, mycket tack vare inackorderade holländare som ansågs vara mästare på att bygga på sankmark. Den holländska kopplingen är sedan dess ständigt närvarande i stadens utformning – och nu även i stadens tidning.

Från och med denna vecka får GP:s läsare bekanta sig med typsnitten Gothia Sans och Gothia Serif. De har specialritats av Göran Söderström, grundare av Letters from Sweden.

– Det finns något som kallas ”Dutch taste” inom typografi, holländsk smak, berättar han.

– Jag försökte att utifrån mitt perspektiv hitta detaljer och uttryck i holländska typsnitt som jag tyckte var intressanta att bygga ett nytt typsnitt på.

ANNONS

Målet: världsklass

Han fortsätter:

– Det normala tillvägagångssättet när en svensk tidning gör om sin design har varit att man tagit ett befintligt typsnitt, som någon i USA egentligen har tecknat till en annan tidning.

– Jag kände att nu måste vi sätta ner foten här i Sverige och bestämma oss för att göra någonting i världsklass. Vi gör det för GP och sedan får världen köpa det till deras tidningar istället.

Provtryck. Söderström analyserade holländska typsnitt, från 1600-talet fram till i dag och fann ”holländsk smak”.
Provtryck. Söderström analyserade holländska typsnitt, från 1600-talet fram till i dag och fann ”holländsk smak”. Bild: Anna Svanberg

Vill utstråla kvalitet

Johan Bohlin, redaktionell utvecklingschef, berättar att typsnittsbytet är en del av en större förändring av Göteborgs-Posten. Ett sätt att lyfta fram tidningens satsning på seriös kvalitetsjournalistik.

LÄS MER: Göteborgs-Postens nya form ska lyfta fram journalistiken

– Vi vill ha en form som kommunicerar kvalitet, men det handlar även om att läsaren ska kunna känna igen GP oavsett var de möter oss; på sajt, i mobil, app, papperstidning, på stan eller på scen. Det har inte varit fallet tidigare, när vi haft olika utseende och tilltal beroende på forum.

”Typsnittet skapar en identitet för Göteborgs-Posten”, menar Göran Söderström.
”Typsnittet skapar en identitet för Göteborgs-Posten”, menar Göran Söderström. Bild: Anna Svanberg

Göran Söderström är inne på samma linje. Läsbarheten har fått stå i fokus. Utseendet likaså. Men helhetsintrycket trumfar allt.

QUIZ: Hur mycket kan du om typsnitt?

– Jag tycker inte att de (läsarna) ska uppfatta typsnittet i sig, utan att de ska uppfatta hela tidningen som att den är seriös och utstrålar kvalitet. Det räcker för mig.

ANNONS

Fakta: Göteborgs-Postens nya typsnitt

Rubriker GP.se och tidningen: Gothia Serif

Ingresser, faktarutor med mera: Gothia Sans

Brödtext GP.se: Georgia

Brödtext tidningen: Lexicon

Typsnittsskiftet är en del av en större redesign av tidningen som görs i samarbete med varumärkesbyrån Brandwork.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS