Ett första test på ett äldreboende i Göteborgsregionen visade att fyra anställda som tänkt jobba samma dag var smittade av corona.
Ett första test på ett äldreboende i Göteborgsregionen visade att fyra anställda som tänkt jobba samma dag var smittade av corona. Bild: Fredrik Sandberg/TT

23 av 57 anställda på äldreboende gick till jobbet sjuka

På ett äldreboende i Göteborgsregionen coronatestades 57 anställda som skulle jobba samma dag. Över en tredjedel hade feber, hosta eller förkylningssymptom. Fyra hade covid-19. Nu vill facket förbättra arbetsvillkoren för timanställda – så att de stannar hemma när de är sjuka.

ANNONS
|

Den 6 april erbjöds personalstyrkan på ett äldreboende i Göteborgsregionen en enkel undersökning och provtagning för covid-19. Testerna genomfördes på initiativ av äldreboendets läkare som ville veta om det fanns smitta hos personalen, för att kunna undvika den stora smittspridning som skett inom äldreomsorgen i Stockholm.

57 personer som skulle jobba samma dag testades. 23 av dem uppgav att de hade något av symptomen snuva, halsont, hosta eller feber. Provresultaten visade att fyra hade covid-19. Två av dem var helt symptomfria.

– Det är inte en jättehög frekvens, att sex procent hade en infektion. Men det är en varningssignal om att man behöver iaktta skyddsåtgärder och utbilda personalen, säger Magnus Lindh, professor i klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som hjälpte till att analysera testerna.

ANNONS

LÄS MER: Usla arbetsvillkor bidrar till smittspridningen på äldreboenden

Han tycker att det är oroande att så många planerade att arbeta trots att de hade symptom. I en debattartikel i Läkartidningen skriver han och fem andra läkare att man borde ta reda på varför vårdanställda jobbar fast de är sjuka. "Det är möjligt att personalen på äldreboenden skulle behöva ett stöd i form av någon som fanns på plats när de kom och kunde diskutera med dem om de har symtom som kan innebära smittrisk" skriver de.

Magnus Lindh vill inte berätta på vilket äldreboende man genomfört testerna.

Facket: "Vi har larmat i flera år"

Kommunals lokala ordförande Anna Skarsjö är inte förvånad över att många inom äldreomsorgen jobbar fast de är sjuka.

– Vi har slagit larm om det i flera år. Vi har problem med sjuknärvaro i stället för sjukfrånvaro, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Teorin: Därför har en kraftig coronatopp uteblivit i Göteborg

Skälen är flera, enligt Anna Skarsjö. Timvikarier går till jobbet med sjukdomssymptom eftersom de varken har råd eller vågar stanna hemma. Lågavlönade undersköterskor har inte har råd att stanna hemma vid en långdragen förkylning. Och många anställda vill ställa upp för kollegorna.

– Man känner att man måste gå till jobbet trots att man är sjuk, för annars får kollegorna ännu mer att göra, säger Anna Skarsjö.

ANNONS
Om timvikarierna skulle få fasta jobb skulle de kunna stanna hemma med betalning när de var sjuka. Fastanställningar skulle dessutom kunna minska smittspridningen, eftersom vikarier ofta jobbar på flera olika boenden, menar Kommunal västs ordförande Anna Skarsjö.
Om timvikarierna skulle få fasta jobb skulle de kunna stanna hemma med betalning när de var sjuka. Fastanställningar skulle dessutom kunna minska smittspridningen, eftersom vikarier ofta jobbar på flera olika boenden, menar Kommunal västs ordförande Anna Skarsjö. Bild: Robin Aron

Hon upplever att de flesta chefer uppmanar sina anställda att stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom. Men det finns också chefer som hetsar dem till att komma tillbaka.

– Vi har medlemmar som berättar att de är hemma med symptom, men chefen hör av sig minst en gång om dagen och frågar om de kan komma tillbaka. Det finns en stor press att göra det, säger hon.

Timanställda får ingen karensersättning

Rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten är tydliga. Stanna hemma om du har snuva, hosta eller feber – även om du bara känner dig lite sjuk – och vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobbet. För att få människor att stanna hemma slopade regeringen nyligen karensavdraget, så att anställda får ersättning från den första sjukdagen. Timvikarier omfattas dock inte.

LÄS MER: Corona blottar bristerna inom äldreomsorgen

Ungefär var femte person inom den kommunala äldrevården är timanställd. Anna Skarsjö tycker att arbetsgivarna borde erbjuda sina timvikarier fasta jobb, så att de inte går till jobbet sjuka.

– Timvikarier har i princip sms-anställningar och kan jobba en dag på ett boende, en dag inom hemtjänsten och en dag på ett annat boende, säger hon.

Fler ska testas

I Göteborg finns det bekräftade fall av covid-19 på vart tredje kommunalt äldreboende. I måndags meddelade Göteborgs stad att man ska börja testa personalen inom äldreomsorgen.

ANNONS

I Stockholm testade man nyligen 200 personer på ett tiotal boenden. 15 procent hade antikroppar som tydde på att de varit sjuka i covid-19.

På en extrainsatt presskonferens i fredags meddelade regeringen att man ska börja göra storskaliga tester på anställda inom samhällskritisk verksamhet, bland annat äldreomsorgen. Upp till 100 000 tester ska göras varje vecka.

ANNONS