Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Granlidens äldreboende i Hovås har drabbats hårt av coronasmitta. Minst en boende har avlidit och åtta har bekräftats smittade i covid-19. Bild: Meli Petersson Ellafi
Granlidens äldreboende i Hovås har drabbats hårt av coronasmitta. Minst en boende har avlidit och åtta har bekräftats smittade i covid-19. Bild: Meli Petersson Ellafi

Coronasmitta på var tredje äldreboende i Göteborg

Smittspridningen inom Göteborgs äldreomsorg ökar och nu finns coronasmittade personer på en tredjedel av alla kommunala äldreboenden. En förklaring tros vara att släktingar trotsar besöksförbudet.
– Förra veckan gick vi ut med en vädjan om att följa besöksförbudet, säger Babbs Edberg på Göteborgs stad.

Redan från coronakrisens början har budskapet varit att de äldre måste skyddas. Trots det har smittspridningen nu tagit fart på många av kommunens äldreboenden. Enligt den senaste sammanställningen finns coronasmitta på 17 av de 51 kommunala äldreboendena. På de privata boendena finns bekräftade fall på 5 av 17 boenden.

Babbs Edberg, som samordnar äldreomsorgen i Göteborgs stad under coronapandemin, konstaterar att insatserna varit otillräckliga.

LÄS MER: Kommunanställda larmar: Så kan smittan spridas bland de äldre

– De åtgärder vi gjort hittills har inte förhindrat att vi fått samma utveckling som i Stockholm. Vi har tyvärr inte alla svar på varför det blivit såhär. Folkhälsomyndigheten är tydliga med att de lär sig dag för dag och det här viruset har en lite annan utveckling än andra, säger hon.

Anhöriga trotsar besöksförbudet

Den 12 mars införde Göteborg besöksförbud på äldreboendena, som dock inte är några slutna system. De anställda rör sig mellan olika avdelningar och läkare och sjuksköterskor kommer från olika vårdcentraler. Enligt Babbs Edberg finns det också släktingar som trotsar besöksförbudet.

– Det finns anhöriga som tagit ut sin gamla mamma eller pappa på promenad. Det vill vi helst inte att någon gör som läget är nu. Men om det är nödvändigt så måste man tänka på att hålla avstånd och stanna hemma om man känner sig krasslig.

Askim-Frölunda-Högsbo är den värst drabbade stadsdelen. Där finns 20 konstaterat smittade inom kommunens verksamheter. Den höga siffran kan delvis förklaras med att minst åtta personer blivit smittade på Granlidens äldreboende i Hovås. Där har en 80-årig kvinna också dött i covid-19, vilket GP rapporterat om.

LÄS MER: 80-åriga Birgit dog på smittodrabbat äldreboende

Babbs Edberg samordnar kommunens äldreomsorg under coronapandemin. Bild: SÖREN HÅKANLIND
Babbs Edberg samordnar kommunens äldreomsorg under coronapandemin. Bild: SÖREN HÅKANLIND

Babbs Edberg vet inte varför det är stora skillnader mellan stadsdelarna.

– Jag kan inte svara i detalj på varför det ser ut så. Det handlar troligen om hur många som blivit smittade på samma enhet.

Har Göteborgs stad gjort tillräckligt för att förhindra smittspridningen på boendena?

– Vi har fantastiska chefer och medarbetare som gör ett otroligt jobb varje dag. Jag kan varken säga att vi lyckats eller misslyckas, men alla gör sitt absolut bästa.

Vad ska ni göra annorlunda framöver?

– Förra veckan gick vi ut med en vädjan om att följa besöksförbudet på äldreboendena. När det gäller hemtjänsten är vi på gång att starta ett team som bara ska ta hand om personer med covid-19. Det är ett sätt att begränsa hur många personer de träffar.

Sedan 12 mars råder besöksförbud på alla äldreboenden. För att förhindra smittospridning vädjar kommunen om att inte bestämma träff med anhöriga utanför äldreboendet. Bild: Jonas Lindstedt
Sedan 12 mars råder besöksförbud på alla äldreboenden. För att förhindra smittospridning vädjar kommunen om att inte bestämma träff med anhöriga utanför äldreboendet. Bild: Jonas Lindstedt

Färre smittade inom hemtjänsten

Inom hemtjänsten i Göteborg är smittspridningen mindre. 20 brukare har bekräftats smittade hittills men det finns ungefär 8 000 personer med kommunal hemtjänst.

LÄS MER: Facket kan utlysa skyddsstopp inom äldreomsorgen

Statistiken över hur många som drabbats inom kommunens verksamheter presenterades för kommunstyrelsen under onsdagen. Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) tycker att det är olyckligt att så många insjuknat, men säger att andelen fortfarande är förhållandevis låg. Totalt är knappt en procent av de 4 500 personer som bor på stadens äldreboenden smittade.

– Varje smittad person är ett misslyckande, men vi är fortfarande inte i närheten av Stockholmssituationen, säger han.

">
Statsepidemiologen Anders Tegnell menar att man misslyckats med att skydda äldreboendena. Bild: Janerik Henriksson/TT
Statsepidemiologen Anders Tegnell menar att man misslyckats med att skydda äldreboendena. Bild: Janerik Henriksson/TT

Tegnell: "Ett misslyckande"

För närvarande saknas statistik över hur många av de smittade på äldreboenden som avlidit. Göteborgs stad väntar på bekräftade siffror från Västra Götalandsregionen.

I hela landet kan nästan hälften av alla dödsfall hos personer över 70 år kopplas till äldreboenden. Folkhälsomyndigheten håller på att analysera vad som gått snett. Statsepidemiologen Anders Tegnell är fortsatt övertygad om att den svenska strategin fungerar. Men att smittan fått fäste just inom äldreomsorgen ser han som ett stort bakslag.

– Det är inte ett misslyckande för den övergripande strategin, men det är ett misslyckande med att skydda våra äldre som bor på äldreboenden, sade Anders Tegnell under myndighetens presskonferens i tisdags.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.