GPTV: Moderaterna går högerut

ANALYS: Anna Kinberg Batra hakar på en nationalistisk trend och vill prata om det typiskt svenska. Det mesta av Reinfeldts liberala arv är nu borta. Det är mer piska än morot i de politiska förslagen.

ANNONS
|

För tio år sedan sa Fredrik Reinfeldt att det enda som är ursvenskt är barbariet. I Almedalen 2016 skulle ett sådant uttalande vara omöjligt för nästan alla partiledare.

Under Almedalsveckan har det varit mycket tal om värderingar och specifikt svenska sådana. Flerapartiledare har lanserat sina politiska förslag som burna av värderingar och de svenska flaggorna har vajat både bokstavligt och bildligt.

Även under Moderaternas dag handlar det om "svenska värderingar", och om svenska grillkvällar. I veckan kom Anna Kinberg Batramed ett utspelom ett bidragstak. Försörjningsstöd ochetableringsersättning ska, tillsammansmed eventuellt bostadsbidrag, uppgå till maximalt 75 procent av en beräknad minimilön.

ANNONS

Under sin pressträff i går kom M-ledaren med ytterligare förslag på integrationsområdet. De handlar om att man ska anstränga sig för att lära sig svenska och ta del av svensk samhällsorientering. Gör man inte det riskerar man att bli av med bidrag eller få svårare att få permanent uppehållstillstånd. "Det ska inte gå att skolka sig in i det svenska samhället" sa Anna Kinberg Batra.

Dessutom ska utrikesfödda kvinnor i högre utsträckning ut på arbetsmarknaden. Bland annat genom att aktivitetskravet för försörjningsstöd införs även för föräldralediga.

I sitt tal börjar hon den typiskt svenska grillkvällen med tändvätska, lite för bränt kött och regn. Hon får igenkännande hummanden från publiken. Men snart är det slut på myset. Anna Kinberg Batra kontrasterar det välkända och trygga med sexuella trakasserier och föreslår en ny brottsrubricering: grovt sexuellt ofredande, och att det ska bli enklare att utvisa den som inte är svensk medborgare och som begår brott. Förslagen möts av rungande applåder.

En annan del i talet som publiken gillar är när Anna Kinberg Batra ställer bidrag mot arbete. Här finns en välkänd konflikt i svensk politik. Det som däremot är ett delvis nytt inslag i den politiska debatten är de nationalistiska övertonerna. Det typiskt svenska har länge varit att inte tala så mycket om just svenskhet. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson tog i sitt tal upp hur svenska politikerskämsöver att tala "det svenska".

ANNONS

Om man gjort det tycks det vara ett passerat stadium. Ebba Busch Thor (KD) talade om sitt "älskade Sverige" med en stor blågulflagga bakom sig, Stefan Löfven (S) talar om plikt, moral och den svenska modellen och Jimmie Åkesson vill sprida det svenskakulturarvet, som folkdans och hembygdsföreningar, i förorten.

Så här mycket nationalism var länge sedan man hörde i politiken. Även om både Ebba Busch Thor och Anna Kinberg Batra värjer sig mot att betecknas som nationalister är det i ett sådant sammanhang de rör sig.Talet om svenska värderingar har fått bland andra Gunnar Hökmark, moderat europaparlamentariker, att försvara frihet att ha vilka värderingar man vill så länge man följer svensk lag: "Det är inte fråga om något tyckande eller vädjande utan grunden för rättsstaten."

Här finns en intressant konflikt mellan de liberala och de mer konservativa delarna av Moderaterna och inom Alliansen. Moderaternas Almedals-förslag placerar partiet tydligt till höger. Nu handlar det inte enbart om att skattevägen få fler i arbete utan om kontroller och indragna bidrag, alltså mer piska än morot.

Under pressträffen ville Anna Kinberg Batra inte riktigt svara på varför "göra rätt för sig" skulle vara specifikt svenskt. Hon ville inte heller diskutera hur det kommer sig att många inte går på svenskundervisning eller deltar i samhällsorientering. "Det viktiga är inte varför de inte går, utanatt de gå" var hennes besked.

ANNONS

Liberalerna och Centern är antagligen inte främmande för att ställa krav, men den konservativa språkdräkten passar sämre på dessa liberala partier.

Talare: Anna Kinberg Batra

  1. I en mening: "Det ska inte gå att skolka sig in i Sverige".
  2. Humor: Mer än vad AKB brukar bjuda på. Mest skratt när hon jämförde Stefan Löfven med tjuren Ferdinand.
  3. Klädsel: Mellanblå klänning, höga skor och guldhjärta runt halsen
  4. Publik: 1500 personer
ANNONS