Ungas utsatthet för rasism i Göteborg upprör politiker

Som 14-åring blev hon påhoppad av en man.
– Han tog stryptag på mig och sa ”din blattehora”, hotade med ännu mer våld och sa att jag inte var välkommen utan skulle åka tillbaka till mitt hemland. I dag är socialdemokraten Blerta Hoti en av Göteborgs ledande politiker. Hon reagerar starkt när hon får ta del av fem unga kvinnors berättelser om rasism.

ANNONS
|

Fem unga tjejer från Bergsjön och Angered har i ett reportage i GP berättat om sin vardag och hur det är att leva i ett så kallat utsatt område. I ett filmat inslag beskriver de den rasism de utsätts för och berättar om hur det är att ständigt bli ifrågasatt för att man har en utländsk bakgrund.

Efter att ha sett filmen säger Blerta Hoti:

– Jag känner igen mig i dem. Det de säger berör och väcker tankar om hur orättvist det är.

Sedan ett år tillbaka sitter hon som oppositionsråd i kommunstyrelsen och är en av toppolitikerna i Göteborg.

ANNONS

Hon har själv utländsk bakgrund och är uppvuxen i Lövgärdet. Filminslaget väcker minnen till liv, bland annat det om hur som 14-åring blev allvarligt utsatt av en rasist.

– Jag vill säga till tjejerna att de inte är ensamma. Jag tror många känner igen sig i deras berättelser. Att den upplevda otryggheten ser olika ut beroende på vilken bakgrund man har är något vi måste vi prata mer om. Och vi måste också göra något åt det politiskt. Det ska inte behöva vara så som det de beskriver.

Att inte räknas som svensk

Hon har också egna erfarenheter av att inte betraktas som svensk och bli sedd med andra ögon av lärare, arbetsgivare och folk med maktpositioner.

– Men om man är svensk medborgare så är man svensk.

LÄS MER:Så vill politikerna bekämpa rasismen i Göteborg

Blerta Hoti menar att frågan om representantskap måste lyftas för att fler verkligen ska känna sig som svenska och som en del av samhället.

– Stadens ledning på högsta nivå måste innefatta mångfald. Vi kan inte bygga bort segregationen om inte de drabbade finns där makten finns.

Josefsson: ”Göteborg ska vara en stad för alla”

Frågan om rasism måste upp bordet och synliggöras. Det säger kommunstyrelsens ordförande, moderaten Axel Josefsson, efter att ha sett filmklippet med tjejernas berättelser.

Han betonar att Göteborg ska vara en stad för alla.

ANNONS

– Det är klart det är tråkigt att unga människor ska känna på det här sättet i Göteborg. Vi ska ha en hög acceptans för alla och också för att vi är lite olika. Helst skulle jag vilja att man inte behövde känna så, men samtidigt har jag full förståelse för att man faktiskt upplever det på det viset.

För att motverka rasism behövs ett stort arbete på flera olika plan, menar Axel Josefson. Det måste tas upp i skolan, på arbetsplatser och hemma vid köksbordet.

– Och nu har vi en plan mot rasism i Göteborg, det är ett steg på vägen men det räcker inte. Det här är en fråga som inte försvinner, utan kommer att finnas med under en lång tid. Det oerhört viktigt att alla känner att de är en del av samhället

Som ledare för kommunen - hur ser du på ansvaret?

– Vi har ett jättestort ansvar för att driva frågan, hålla den vid liv och arbeta med den. Sen kommer vi inte att kunna lösa den själva utan här måste alla hjälpa till och delta. Men ansvaret är tydligt - vi måste leda det här.

Läs mer:

ANNONS

LÄS MER:Den stora frågan är hur länge intresset för förorten håller i sig

LÄS MER:Uppväxt i utsatthet – så vill Leila Ali Elmi lyfta förorten

LÄS MER:Ingen i Göteborgs politiska ledning bor i orten

ANNONS