"Jag har bara fått positiva reaktioner av vänner och på sociala medier. Många har kontaktat mig på Facebook och vittnar om liknande upplevelser" säger Pardis Barmos.
"Jag har bara fått positiva reaktioner av vänner och på sociala medier. Många har kontaktat mig på Facebook och vittnar om liknande upplevelser" säger Pardis Barmos. Bild: Anders Ylander

Stort gensvar efter GP:s Volvogranskning

Mejlen och tipsen har strömmat in efter granskningen av arbetsmiljön på Volvo Cars. Många känner igen sig och delar liknande erfarenheter som Pardis Barmos och Emmy Sultan, som framträdde i GP.
– Jag hade hoppats att fack eller arbetsgivare ville ta kontakt med oss, säger Pardis Barmos.

ANNONS

I GP:s granskning ”Hetsen på golvet” talade vi med närmare 30 personer där de vittnade om en ohållbar arbetsmiljö:

* Flera hade arbetat på ergonomiskt olämpliga stationer för länge.

* Flera anser att de fått skador för livet.

* Det är ett stressigt tempo, där man upplever att produktionslinan ska rulla till varje pris.

* Efter skador upplever många att de fått arbetsträna på stationer de inte klarar av.

* Bemötandet av arbetsgivare, och även fack, har varit bristfälligt. Personal upplever i flera fall att arbetsgivaren försöker få anställda att säga upp sig efter skador.

Läs mer här:

LÄS MER:"Volvo Cars förstörde våra liv"

LÄS MER:"Folk svimmar, men bandet ska rulla"

Bemötte kritiken

Såväl fack som Volvo Cars bemötte de anställdas kritik i GP. Företaget pekade bland annat på att deras egen statistik visade att arbetssjukdomar minskat i Göteborg, när Arbetsmiljöverkets statistik för hela företaget hade visat på en ökning. Facket höll med om att det blivit tuffare, men att företaget samtidigt lyssnade på kritik.

ANNONS

LÄS MER:Volvo Cars om kritiken: "Det är inte alltid bara arbetsplatsen"

LÄS MER:Facket delar inte kritiken: "Volvo lyssnar på oss"

I uppföljande artiklar kritiserade också läkaren Kalle Uhlebäck företaget där han menade att Volvo Cars skjuter över det ansvar man har för rehabilitering på primärvården. I en annan artikel tog GP upp larm om användning av narkotikaklassade tramadol på fabriken.

Emmy berättade så här för GP:

”Positiva reaktioner”

De två anställda som framträdde med namn och berättade om sin situation efter arbetsskador, Pardis Barmos och Emmy Sultan, berättar att de fått många reaktioner efter sin medverkan i GP.

– Jag har bara fått positiva reaktioner av vänner och på sociala medier. Många har kontaktat mig på Facebook och vittnar om liknande upplevelser, säger Pardis Barmos.

– Det är mest vänner som hört av sig, de som hört av sig tycker det är strongt att jag gick ut med detta.

De båda konstaterar att varken Volvo Cars eller facket hört av sig till dem nu.

– Jag hade hoppats att de ville ta kontakt med oss, säger Pardis Barmos.

Pardis berättade så här för GP:

LÄS MER:Så många förslitningsskador anmäls på Volvolinan

LÄS MER:Här är anmälningarna från Volvofabriken

Och GP har också fått ett stort gensvar, där folk ringt och mejlat med tips och synpunkter på artiklarna. Nästan alla handlar om liknande upplevelser som de personer som framträdde i de första artiklarna – hur man jobbat på olämpliga arbetsstationer, fått allvarliga skador, haft anhöriga som inte kommit tillbaka i arbetslivet, eller haft problem med chefer som man menar tvingat en göra arbetsuppgifter man inte kunde eller borde.

ANNONS

"Problemet på Volvo är tystnaden och de stängda portarna. Insynen in i fabriken existerar ju inte. Vanligt folk som aldrig jobbat på Volvo kan ju aldrig förstå på riktigt vad man kan utsättas för" skriver en tidigare anställd.

En man som är sjukskriven berättar att han känner igen sig:

"Precis allt i er granskning stämmer. Att de vill bli av med personal som blir utslitna och skadade märker man ju på vad som händer de som drabbas. Er granskning kanske gör att jag slipper uppleva detta när jag kommer tillbaka till fabriken. Är väldigt orolig för vad som kommer hända då."

Föräldrar hörde av sig

Även flera föräldrar som tycker att deras barn behandlats illa har hört av sig: "Det är upprörande att läsa om unga människor som skadas och sliter ut sig och att Volvo kommer undan med det. X har arbetskamrater som skadat sig, men kommer tillbaka om och om igen efter sjukskrivningar. Det är ett fantastiskt reportage och viktigt att belysa detta" skriver en förälder i ett mejl till GP.

Arbetsmiljön är ansträngd på många ställen.

Internt på Volvo har också artiklarna väckt reaktioner, där företaget i information meddelar att man går igenom alla skador noggrant. På IF Metall-fackets anslagstavla tas artiklarna upp, man förklarar att facket får ta åt sig av kritiken och konstaterar att ”arbetsmiljön är ansträngd på många ställen”.

ANNONS

I interntidningen Kvasten som ges ut av fackligt engagerade Lars Henriksson välkomnas granskningen och att frågorna uppmärksammas utanför företaget.

LÄS MER:Han rapporterar om problemen – inifrån Volvofabriken

ANNONS