Spårvägens vd: "Det får inte lov att ske"

Visselblåsartipsen fortsätter att strömma in trots vd:ns uppmaning att vända sig till chefer i första hand. Nu fortsätter den externa utredningen, där samarbete sker med polisen. Hans Nilsson utesluter inte att direkt polisanmäla enskilda namngivna medarbetare när den är klar.

ANNONS
|
På måndagen bekräftade Göteborgs spårvägar flera av de brister som GP har avslöjat. Vd:n Hans Nilsson är kritisk till vad som har funnits.
På måndagen bekräftade Göteborgs spårvägar flera av de brister som GP har avslöjat. Vd:n Hans Nilsson är kritisk till vad som har funnits. Bild: Anders Ylander

På måndagsförmiddagen presenterade Spårvägens nya vd delar av den pågående utredningen kring misstänkta oegentligheter vid banteknik. Vid sin sida har han en rad medarbetare med olika ansvarsområden – alltifrån säkerhetsfrågor till personalfrågor. Sedan GP:s första artikel i granskningen om Göteborgs spårvägar har det kommit in sju nya tips som rör bolaget till stadens visselblåsarfunktion.

LÄS MER:Efter GP:s artikel: Spårvägens vd kallade till krismöte

Du har uppmanat medarbetarna att vända sig till sina chefer när man missnöjd eller misstänker oegentligheter – vad säger det om förtroendet när visselblåsartipsen fortsätter att ramla in?

– När det gäller visselblåsningarna kring fordon och arbetstider så finns brister, men när det gäller trakasserier, finns två sidor med två olika berättelser. Två medarbetare har fått en muntlig erinran för sitt språkbruk och i nuläget är jag komfortabel med att gå vidare med det som bas, säger han.

ANNONS

På fredag ska medarbetarna vid banteknik informeras om vad som kommit fram och det fortsatta arbetet med att klarlägga rådande förhållanden.

– Vi ska berätta vad vi har funnit, vad som bedöms som korrekt och inte är korrekt och uppmana medarbetare att försöka börja jobba med de chefer som finns med korrekt fakta, inte på rykten och felaktigheter, säger han.

Har medarbetarna vid banteknik något förtroende för sina chefer?

–Jag uppfattar att när jag är ute och lyssnar på medarbetarna och cheferna har alla en jättegod vilja att göra rätt framåt. Det är grunden jag står på. Vi har precis anställt en ny affärsområdeschef som jag uppfattar att medarbetarna har förtroende för då hon vet vad hon pratar om och hon är kompetent i sitt yrke.

De övriga cheferna?

– Så här, jag tycker att vi har ett behov av att jobba med chefskap och ledarskap, det därför vi gör vår satsning på vårt ledarprogram. Jag kan nog också säga så här, många gör väldigt många bra saker i verksamheten, men en del områden behöver ha stöd.

Jag frågar om medarbetarna har ett förtroende för cheferna.

–Jag har förtroende för cheferna.

Vad ska du göra om inte medarbetarna har förtroende för cheferna?

ANNONS

– Det är en hypotetisk fråga, nu genomför vi vår arbetsmiljösatsning och vår medarbetarundersökning, skulle det däri framkomma någonting som vi i nuläget inte känner till, då får vi självklart titta på det. I nuläget har de det förtroendet de ska ha.

Göteborgs spårvägars vd Hans Nilsson svarar på frågor om granskningen.
Göteborgs spårvägars vd Hans Nilsson svarar på frågor om granskningen. Bild: Anders Ylander

GP:s granskning har visat att tio medarbetare har fått över en halv miljon kronor i lönetillägg hittills i år – bara för hastigt ändrade scheman. Detta trots att det enligt dokument GP tagit del av ofta saknats behov för sådana schemaändringar, vilket krävs i kommunens avtal. Schemaändringarna ska vara tillfälliga, men personal som arbetar mycket natt har systematiskt lagts på dagtidsscheman. Nu har KPMG slagit fast att tillägget till och med har betalats ut när medarbetare varit på semester.

– Det får inte lov att ske, säger Hans Nilsson.

Utredningen sker i samarbete med revisionsbyrån KPMG som nu ska gå igenom samtliga medarbetares arbetstider med tillägg och övertidsuttag.

Kommer enskilda medarbetare att polisanmälas?

– Det beror på vad den fortsatta utredningen visar, vi måste ha rättvisa modeller när vi jämför medarbetare så att det inte blir fel, säger han.

Vad är din reaktion på GP:s avslöjanden om Göteborgs spårvägar?

– Jag tycker det är tråkigt att både se och läsa om de missförhållanden som råder på Göteborgs spårvägar. Samtidigt är jag glad att det händer nu så vi får ta nästa steg och åtgärda det ordentligt framåtriktat.

ANNONS

Vad säger du till skattebetalarna?

– Vi ska göra bättre, inte en krona ska ligga fel, vi ska vara produktiva och effektiva.

Kan du lova att sätta stopp för det här?

– Jag ska göra mitt bästa, jag kan aldrig lova någonting som vd men jag kan garantera att vi ska göra vårt bästa.

Varför tror du att du ska stoppa det här när ingen har lyckats innan?

– Jag har en drivkraft och ett uppdrag från styrelsen. Jag är fast besluten att vi ska leverera en bra produkt för göteborgarna och göra rätt sak på rätt sätt, säger han.

ANNONS