Regiondirektören Ann-Sofi Lodin trodde först inte att det var sant när hon hörde om verksamhetschefens agerande.
Regiondirektören Ann-Sofi Lodin trodde först inte att det var sant när hon hörde om verksamhetschefens agerande. Bild: Catharina Fyrberg

Regiondirektören kritiserar förstörda handlingar: "Får inte hända"

Chefen för Sjukvårdens larmcentral medger att dokument förstörs för att GP inte ska kunna granska dem. Nu kritiserar regionens högsta chef Ann-Sofi Lodin agerandet och säger att det bryter mot reglerna för hur allmänna handlingar ska hanteras.
– Jag blev så förvånad när jag hörde det här så jag trodde först inte att det var sant, säger hon.

ANNONS
|

När GP begärde ut handlingar som visar vilka som varit i tjänst på Sjukvårdens larmcentral under hösten svarade verksamhetschefen Ann-Louise Andersson att handlingarna numera förstörs för att GP inte ska kunna begära ut dem.

LÄS MER:Regionchef förstör dokument för att förhindra granskning

Bakgrunden var granskningen som GP gjorde i höstas, som verksamhetschefen var missnöjd med.

LÄS MER:Larmet från 112: Granskningen i korthet

– Så får man ju inte göra kan jag bara säga, vi har en rutin för allmänna handlingar och förfrågningar kring det och att vi ska lämna ut det så skyndsamt som vi kan. Det är ju allmänt känt i alla våra verksamheter och därför tycker jag att det är väldigt förvånande att man gör på det här viset. Det får inte hända, säger Ann-Sofi Lodin, regiondirektör för Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Hon kan inte uttala sig om vad det här kan få för konsekvenser eller varför det har skett i just det här fallet.

– Jag kan bara ha det övergripande perspektivet. Det är att det här stämmer inte med så som vi vill hantera allmänna handlingar, självklart inte.

Varför då, vad är det som inte stämmer?

– Ja att de säger att de har förstört handlingar för att de är rädda att man ska begära att få ut dem. Vi ska ju lämna ut allmänna handlingar, sen kan man ju ha en rutin som säger att arbetsmaterial och annat slänger man efter ett visst antal veckor, men då är det en rutin som man jobbar med. Det skälet som de har angett till dig som du säger, det är inte okej, tycker jag.

Vilken bild har du av hur väl era riktlinjer efterföljs inom regionen när det gäller öppenhet, transparens och allmänna handlingar?

– Min bild är att vi följer det väl, generellt. Det här är ett undantag som jag ser det, det var därför jag blev så tagen av det här. Jag trodde inte att det var sant när jag hörde det, så här kan det ju inte vara, säger Ann-Sofi Lodin.

ANNONS

Karin Holm Kaloczy är direktör för förvaltningen Regionhälsan, som Sjukvårdens larmcentral tillhör.

– Vår grundinställning är naturligtvis att vi skyndsamt ska lämna ut de handlingar som ni vill ha av oss och vi är ju helt för transparens och öppenhet. Det är precis så vi jobbar i hela VGR och även regionhälsan, så jag blir väldigt ledsen när du berättar det här för mig, säger hon.

Varför sker det här ändå?

– Jag kan tyvärr inte svara på den frågan just i dag för jag måste sätta mig in mer i fallet, vad som har hänt och ber att få återkomma. Men jag tycker naturligtvis att det är jätteallvarligt.

Vad innebär det då om man hanterar handlingar på ett sätt som inte är i linje med regionens regler?

– Ja, det innebär att man får fundera över hur våra riktlinjer och rutiner ser ut, är de tydliga och transparenta, tillräckligt för alla som jobbar inom VGR och regionhälsan. Känner man till dem, hur man ska hantera allting, och om vi brister.

Om man känner till dem och struntar i dem, kan det få några konsekvenser?

– Det kan jag inte svara på just nu, jag måste veta mer om vad som har hänt.

ANNONS

Nu ska hon prata med alla inblandade, inklusive Ann-Louise Andersson, regionens jurister och HR-avdelning för att bilda sig en uppfattning av hela situationen innan hon vidtar eventuella åtgärder.

– Jag kan bara säga att det som du berättar för mig låter väldigt beklagligt. Vi behöver reda i det och se vad som har hänt och eventuellt se hur vi ska ta det vidare.

ANNONS