Larmet från 112: Granskningen i korthet

GP har i en rad artiklar granskat hanteringen av ambulanslarm i Västra Götalandsregionen. Kostnaderna har på några år flerdubblats och fortsätter att skena. Regionens satsning skulle leda till högre kompetens, effektivare resursanvändning och bättre patientsäkerhet. Men flera av de utlovade resultaten har hittills inte förverkligats och människor har råkat illa ut när de ringt 112. Samtidigt har en infekterad konflikt uppstått med SOS Alarm och ledningen har brutit mot regler i hanteringen av allmänna handlingar.

ANNONS
|

3 september

Vid flera tillfällen har patienter med livshotande tillstånd fått felbedömningar och jämfört med förra året tar det nu en minut längre för ambulanserna att komma fram till patienter med akut livshotande tillstånd.

LÄS MER:Här har Sjukvårdens larmcentral gjort felbedömningar

LÄS MER:Skulle bli säkrare att ringa 112 – längre väntetid vid livsfara

När 4-åriga Edith hade fått huvudet spräckt av en tung blomkruka lade sjuksköterskan som bedömde samtalet på luren.

LÄS MER:Edith trodde hon skulle dö – 112-sköterska lade på luren

89-årige strokedrabbade Verner fick vänta över två timmar på ambulans och blev förlamad.

LÄS MER:Verner tvingades vänta i timmar på ambulans – blev förlamad

4 september

Sjukvårdens larmcentral skulle svara på alla vårdsamtal till 112 inom 30 sekunder. De klarar inte ens hälften. Skattebetalarna får ”böta” miljonbelopp varje månad för misslyckandet.

LÄS MER:Notan för regionens misslyckande: Miljonböter varje månad

Under ett dygn kommer det in hundratals samtal till Sjukvårdens larmcentral. Vid flera tillfällen under sommaren har det bara varit en sjuksköterska på plats för att besvara dem.

ANNONS

LÄS MER:Ensam sjuksköterska svarade på 112 för hela Västra Götaland

Omorganiseringen har blivit en miljonsmäll för sjukhusen. De måste skära ner och patienterna riskerar att drabbas.

LÄS MER:Kostnaden slår på sjukhusen – "dyrt experiment"

5 september

25 anställda har slutat, motsvarande omkring en tredjedel av hela personalstyrkan. Det har bland annat varit för att de känt att situationen på Sjukvårdens larmcentral gjort dem farliga för patienterna.

LÄS MER:25 anställda har slutat: "Kände att legitimationen var på väg att ryka"

Kraven på personalens erfarenhet och kompetens sänktes betydligt när det blev svårt att rekrytera personal. Undersköterskor hanterar akuta ambulansbeställningar och regionens enda ambulanshelikopter. Flera sjuksköterskor har ingen tidigare erfarenhet från liknande arbete. Ändå fick en mycket erfaren sjuksköterska inte jobb på Sjukvårdens larmcentral. Personen hade tidigare uttryckt sig kritiskt i media.

LÄS MER:Oerfarna gör livsavgörande bedömningar på larmcentralen

Gisela, 49, föll ihop på gatan i ett kraftigt krampanfall, men fick ingen ambulans. Hon blev liggande, med blod och fradga som kom från munnen.

LÄS MER:Gisela föll ihop på gatan i krampanfall – hänvisades till vårdcentral dagen efter

7 september

Redan i höstas fick de ansvariga politikerna en skarp varningssignal – tjänstemännen trodde inte på projektet och ville skrota det. Ändå röstade politikerna för att gå vidare.

LÄS MER:Tjänstemännen ville skrota Sjukvårdens larmcentral – politikerna gick vidare ändå

Det kan nu bli aktuellt att lägga ned verksamheten, enligt ordföranden för Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Jonas Andersson (L), som känner sig lurad av de ansvariga för projektet.

LÄS MER:Toppolitikern om Sjukvårdens larmcentral: ”Känner mig lurad”

Samtidigt säger verksamhetschefen att politikernas förväntningar är orimliga och uppdraget är omöjligt att utföra med förutsättningar som de har fått.

ANNONS

LÄS MER:Larmcentralens chef: "Politikernas förväntningar orimliga"

15 september

Både chefer och medarbetare vittnar om en infekterad konflikt mellan Sjukvårdens larmcentral och SOS Alarm, där bolaget uppges göra allt för att sabotera för regionens satsning. Ett sätt ska vara att skriva stora mängder avvikelser på oväsentligheter. Liknande konflikter har uppstått även i andra delar av Sverige.

LÄS MER:SOS Alarm anklagas för att sabotera för Sjukvårdens larmcentral

Dåligt och oprofessionellt bemötande, ambulanser som inte skickas ut i tid och patienter i fara. Sedan regionens larmcentral gick upp i full drift har hundratals avvikelser anmälts – i snitt tre om dagen. GP har gått igenom samtliga avvikelser och även där bekräftas samarbetsproblemen med SOS Alarm.

LÄS MER:Tre avvikelser om dagen på Sjukvårdens larmcentral

LÄS MER:Här har patienter varit i fara de senaste månaderna

Regionens starke man Johnny Magnusson (M) kallar Sjukvårdens larmcentral för ett "haveri".

LÄS MER:Regionens högste politiker om Sjukvårdens larmcentral: ”Ett haveri”

24 september

För att kunna hantera bristerna i verksamheten kräver regionstyrelsen att fullmäktige ger dem mandat att reda i situationen.

LÄS MER:Regionstyrelsens krav efter GP:s granskning: Låt oss ta över

25 september

Larmcentralens resultat presenteras för regionen högsta sjukvårdspolitiker. Det finns två vägar att gå, konstaterar verksamhetens egna chefer. Att lägga ned – eller ändra förutsättningarna totalt.

LÄS MER:Förslaget från Sjukvårdens larmcentral: Gör om eller lägg ned

1 oktober

Västra Götalandsregionen konstaterar att flera fel skett i fallet där en sjuksköterska lade på luren efter att 4-åriga Ediths skalle spräckts av en tung blomkruka. Nu görs den första anmälningen enligt Lex Maria mot Sjukvårdens larmcentral.

LÄS MER:Sjuksköterskan lade på luren när Ediths skalle spräckts – fallet Lex Maria-anmäls

7 oktober

ANNONS

Regionens högste politiker Johnny Magnusson (M) får hård kritik av sjuksköterskor för hur han har uttryckt sig om sjukvårdens larmcentral. Samtidigt vittnar drabbade och vårdanställda om livsfarliga situationer och svåra samarbetsproblem.

LÄS MER:Sjuksköterskornas kritik mot regionens starke man: "Osanning"

LÄS MER:Starka reaktioner efter GP:s granskning

27 november

Scheman förstörs regelbundet på Sjukvårdens larmcentral, för att GP inte ska kunna granska handlingarna. Det medger verksamhetschefen själv i ett mejl. Något som kan bryta mot både regionens regler och lagstiftning.

LÄS MER:Regionchef förstör dokument för att förhindra granskning

LÄS MER:Regiondirektören kritiserar förstörda handlingar: "Får inte hända"

LÄS MER:GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist: Stäng av dokumentförstöraren och gör rätt istället

13 december

Alla chefer inom förvaltningen Regionhälsan kommer att utbildas inom offentlighetsprincipen, efter verksamhetschefen medgett att handlingar destruerats för att hindra GP:s granskning. Chefen utreds i ett personalärende och har JO-anmälts.

LÄS MER:Efter GP:s granskning: Regionchefer får utbildning i offentlighetsprincipen

LÄS MER:Regionchef förstörde handlingar – JO-anmäls

16 december

Sjukvårdens larmcentral har slutat svara på alla 112-samtal som stått länge i kö för att slippa böter. Förändringen kan bryta mot lagen och kritiseras hårt av SOS Alarm, som menar att arbetssättet har hemlighållits och inte är patientsäkert.

LÄS MER:Sjukvårdens larmcentral svarar inte på de ambulanslarm som väntat längst

Västra Götalandsregionen föreslår för regionstyrelsen att Sjukvårdens larmcentral ska läggas ned. Samarbetsproblemen lyfts fram som en av de främsta riskerna med att fortsätta som tidigare.

LÄS MER:Regiondirektörens förslag: Sjukvårdens larmcentral läggs ned

17 december

Utdrag ur regionens lönesystem avslöjar uppgifterna som larmcentralens chef försökte dölja genom att förstöra scheman. En ensam sjuksköterska ansvarade för att besvara ambulanslarm för hela Västra Götalandsregionen nästan dubbelt så ofta under hösten än vad GP tidigare rapporterat inträffade under sommaren. Samtidigt eskalerar personalflykten från verksamheten.

ANNONS

LÄS MER:Regionchefen försökte mörka – sjuksköterskor ensamma dubbelt så ofta under hösten

Sjukvårdens larmcentral läggs inte ner den 1 april nästa år. Det står klart efter att oppositionen röstat mot regiondirektörens förslag på tisdagen, trots att minoritetsstyret velat lägga ned verksamheten.

LÄS MER:Sjukvårdens larmcentral får vara kvar

14 januari

Verksamhetschefen på Sjukvårdens larmcentral Ann-Louise Andersson bröt mot grundlagen när hon meddelade att allmänna handlingar förstörts för att hindra GP:s granskning. Det slår Västra Götalandsregionen fast i en analys om händelsen

LÄS MER:Regionen slår fast: Chefen på Sjukvårdens larmcentral bröt mot grundlagen

24 mars

Chefen för Sjukvårdens larmcentral, Ann-Louise Andersson, blir nu av med sin anställning från sista april. Detta efter GP:s granskning, där hon själv medgett att larmcentralen under hennes ledning förstört allmänna handlingar för att hindra insyn. Regionen får samtidigt betala henne miljonbelopp.

LÄS MER:Efter GP:s granskning: chefen för Sjukvårdens larmcentral får gå

ANNONS