Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Axel Josefson menar att det behövs maxtak och tydligare styrning när staden köper in tjänster. Bild: Anders Ylander
Axel Josefson menar att det behövs maxtak och tydligare styrning när staden köper in tjänster. Bild: Anders Ylander

Politiker reagerar på Front-granskningen

Miljonkostnader utan uppföljning och fakturor med timmar som inte kan ha arbetats – åtminstone inte de dagar fakturan avser. Nu reagerar Göteborgs politiker på GP:s avslöjanden om Front Advokater.

GP har i en serie artiklar granskat stadens försteleverantör av juridiska tjänster – Front Advokater. Genom ramavtal köper Göteborgs kommuns förvaltningar och bolag in juridik för mångmiljonbelopp årligen från Front Advokater. Dessutom har många kranskommuner valt att haka på avtalet.

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande, menar att GP:s artiklar nu måste följas upp inom kommunens förvaltningar och bolag.

– Nu får man ta och reda i den här frågan, gå igenom fakturorna och stämma av detta. Sedan behövs ett arbete internt i våra bolag och förvaltningar för att se hur man ska jobba med den här typen av konsulttjänster.

"Blir mycket förvånad"

För många av de timmar som Front Advokater fakturerat Göteborg stad och andra kommuner finns det ingen beskrivning av vilket arbete som utförts. Front Advokaters vd menar också att de timmar han arbetat inte nödvändigtvis är nedskrivna på den dag som arbetet utförts.

– Jag blir mycket förvånad över den rapportering som ni har haft. Jag har själv arbetat som konsult och vet hur viktigt det är att ha ordning på sin tidrapportering och att man kan redogöra för den tid man faktiskt har fakturerat. Min förväntan är våra leverantörer kan göra det också, säger Axel Josefson.

LÄS MER: Debiterade för 20 timmars jobb – på en dag

LÄS MER: Lista: Roland Adrells långa dagar

När staden tar in extern juridisk hjälp så bör det vara definierat vilket arbete som ska utföras och till vilken kostnad, menar Axel Josefson.

– Det behövs en hög beställarkompetens där man jobbar med tydliga projektplaner och maxtak för uppdrag. Det borde våra förvaltningar ha kännedom om så att de kan begränsa överfakturering. Att bara köra på löpande räkning tycker inte jag är särskilt professionellt.

LÄS MER: Miljonnota för vräkning av kriminella

Ett exempel som GP har lyft fram handlar om hur Front Advokater har hanterat vräkningsärenden. Göteborg stad har betalat byrån miljonbelopp för att vräka hyresgäster, till exempel för att ha sålt narkotika i eller i anslutning huset där de bor. Axel Josefson menar att den typen av ärenden lär bli ännu vanligare i framtiden och kanske bör staden rekrytera kompetens för att kunna hantera sådana frågor själv.

– Det är en oerhört viktig verksamhet för oss. Vi kommer att steppa upp arbetet mot svartkontrakt och jag tycker man ska fundera på om vi inte ska anställa den kompetensen istället.

LÄS MER: Stor ökning av kostnaden för advokater – men ingen kontroll

Johan Attenius, socialdemokratiskt kommunalråd. Bild: Anders Ylander
Johan Attenius, socialdemokratiskt kommunalråd. Bild: Anders Ylander

Efterlyser granskning

För Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius har granskningen om Front Advokater fått honom att tänka på Sveriges socialminister för nästan hundra år sedan.

– Det är oerhört allvarligt, det som ni har funnit. Spontant tänker jag lite på den gamle socialministern Gustav Möller som sa att ”varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”.

Nu måste staden följa upp och kontrollera fakturor och det arbete som genomförts, menar Jonas Attenius.

– Det man får göra är att vända sig till Front Advokater och ställa frågor. Jag välkomnar också att advokatsamfundet begär ett yttrande från byrån. Jag tänker att vi från staden ska göra samma sak. Det är i botten en fråga om etik och moral, att leverans av en tjänster ska ske på ett korrekt sätt, säger han.

LÄS MER: Advokatsamfundet agerar efter GP:s granskning

Karin Pleijel, Miljöpartiet. Bild: Jenny Ingemarsson
Karin Pleijel, Miljöpartiet. Bild: Jenny Ingemarsson

Även Miljöpartiets kommunalråd Karin Pleijel har reagerat på GP:s granskning.

– Jag tycker det här ser ut att vara väldigt illa skött av Front Advokater när det är så slarvigt specificerat. Skattepengar ska användas varsamt och vad de används till måste framgå av ett underlag. Jag förväntar mig att alliansen, som nu styr staden, ser över rutiner så att man inte släpper igenom den här typen av slarv, säger hon.

Martin Wannholt, kommunalråd och partiledare för Demokraterna. Bild: Anders Ylander
Martin Wannholt, kommunalråd och partiledare för Demokraterna. Bild: Anders Ylander

Demokraternas Martin Wannholt menar att GP:s granskning är en påminnelse om att ”slöseriet i Göteborg med skattepengar tar aldrig slut”.

– Naturligtvis är detta ett solklart fall för granskning men det blir ju också en förtroendefråga. Om det saknas tillräcklig juridisk grund för att säga upp avtalet omedelbart ska det vara tydligt att vi inte gör några fler avrop. Vi får gemensamt använda stadens juridiska resurser tills detta är löst, säger han.

LÄS MER: Jurist på byrån larmade internt

LÄS MER: Jurister fick lära sig ta betalt – för tid i duschen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!