Advokatsamfundet agerar efter GP:s granskning

Front Advokater fakturerar för många och långa dagar. Ibland utan att uppge vilket arbete som genomförts. Det framgår av första delen i GP:s granskning av byrån, som fått både advokatsamfundet och Front Advokater att reagera.

ANNONS
|

På fredagsmorgonen publicerade GP den första delen av flera i en granskning av Front Advokater. Del ett handlade om byråns vd, Roland Adrell, och de timmar han fakturerar till bland annat Göteborg stad.

Vissa dagar debiterar han för 20 timmars arbete. I snitt under 2018 debiterade han för 42 timmars arbete i veckan, samtidigt som han är vd för ett företag med nästan 90 anställda.

LÄS MER:Debiterade för 20 timmars jobb – på en dag

Efter publiceringen har advokatsamfundet nu kontaktat Front Advokater, enligt generalsekreteraren Mia Edwall Insulander.

– Vi har tillskrivit dem under dagen och bett dem svara på det som framkommit i era artiklar. Generellt kan jag säga att det låter anmärkningsvärt. Det är viktigt att man som advokat agerar på ett sätt som inte skadar förtroendet för vår kår.

ANNONS

– Just när det gäller fakturering, oavsett vem man fakturerar, ska man alltid kunna utgå från att de uppgifter som lämnas in är korrekta. Men sedan är det fortfarande så att det inte är helt utrett vad som hänt. Jag är försiktigt med att ta ställning innan det är närmare utrett.

Vad är nästa steg för advokatsamfundet i detta?

– Det är att jag gör en bedömning av om detta kan vara disciplinärt på något sätt, sedan bestämmer vår styrelse om det skickas vidare till disciplinnämnden. Sedan är det disciplinnämnden som prövar om man har brutit mot några etiska riktlinjer.

Under 2018 larmade en jurist internt på Front Advokater om att han, på inrådan av Roland Adrell, debiterat mer tid än han faktiskt arbetat. Om uppgifterna i mejlet stämmer kan det föranleda en disciplinär åtgärd, menar Mia Edwall Insulander.

– Det är vad en person påstår och det är viktigt att höra den andra sidan. Vi advokater är vana vid att alltid ta hänsyn till att en sida säger en sak, den andra sidan säger något annat. Vi kan inte utgå från att det är sant. Men skulle det vara på det sättet är det högst anmärkningsvärt, och i så fall oerhört disciplinärt och kan föranleda en varning eller en varning med straffavgift. Det är allvarligt.

ANNONS

Front Advokater har nu publicerat ett svar på företagets hemsida. Där menar man att det inte stämmer att "en advokat debiterat 20 timmar för samma dag". Men den uppgiften har Roland Adrell tidigare bekräftat för GP.

Front Advokater skriver också följande:

"I samband med exempelvis en tjänsteresa eller semester har den aktuella advokaten ibland lagt in tid i efterhand, för faktiskt nedlagd tid, och då kan posterna ha samlats ihop till en dag."

Interna åtgärder

Front Advokater skriver också att en internrevision ska genomföras:

"Med anledning av de påståenden som framförs rörande en enskild advokat, kommer advokatbyrån genomföra en intern revision av dennes arbete. Byrån har ingen anledning att befara någon feldebitering, men det är viktigt att våra uppdragsgivare känner sig trygga med vårt arbete."

LÄS MER:Lista: Roland Adrells långa dagar

Susanna Messinger är vice vd för Front. Hon svarar i ett mejl att man nu kommer gå igenom Roland Adrells debiteringar.

"Jag kan bekräfta att den internrevision som vi kommer att genomföra avser Roland Adrell."

Men det är inte på grund av misstankar om felaktigheter, enligt Susanna Messinger.

"Vi vill betona att detta är en kontrollåtgärd. Byrån har ingen anledning att befara någon feldebitering", skriver Messinger i mejlet.

Formerna för hur revisionen ska genomföras kommer Front Advokaters styrelse bestämma.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS