Sara Kjellin är en av de mammor som kämpat för barnens utemiljö. Under hösten delade hon ut flyers till politiker på väg in till kommunfullmäktigemöten.
Sara Kjellin är en av de mammor som kämpat för barnens utemiljö. Under hösten delade hon ut flyers till politiker på väg in till kommunfullmäktigemöten. Bild: Meli Petersson Ellafi

Politiker bjöd in till möte efter GP:s rapportering om orten

Bergsjömammornas kamp för barnens utemiljö var förgäves. Men GP:s serie En annan bild av orten fick politiker att reagera.
– Politikerna behöver vara mer ajour om vad som händer här och hur folks engagemang ser ut, säger Sara Kjellin efter ett möte med S-politiker.

ANNONS
LocationBergsjön||

GP:s serie En annan bild av orten har väckt uppmärksamhet bland makthavare. I ett stort reportage med flera uppföljande artiklar skildras några av Göteborgs förorter ur invånarnas perspektiv. I reportaget berättar fem unga kvinnor om sin vardag i Bergsjön och Angered. Serien tar även upp rasismen i Göteborg och belyser upplevelser av politikers ointresse av orten och de som bor där.

Sara Kjellin berättade om den frustration hon och andra mammor i Bergsjön känner efter att ha gjort allt vad de kunnat för att förhindra bygget av en förskola på en av områdets mest uppskattade grönområde och mötesplats. Protesterna var förgäves.

ANNONS

– Vi försökte verkligen – om vi kunde vända det här skulle det betyda att de som har makten lyssnade. Men de gjorde precis tvärtom och körde över oss som en bulldozer, säger hon bland annat i artikeln.

Ingen i Göteborgs politiska ledning bor i orten

S bjöd in till möte

Efter att artikeln publicerades kontaktades hon av Socialdemokraterna som bjöd in till ett möte om politikernas närvaro i förorten och invånarnas möjligheter att påverka sin närmiljö.

Och i torsdags blev mötet av. De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Johan Büser och Anna Johansson samt partikollegan Lena Landén, från SDN Östra Göteborg, träffade Sara Kjellin och hennes granne Cecilia Pettersson i ett digitalt möte.

– De ville berätta att Lena Landén, som sitter i kommunfullmäktige, hade stöttat oss och försökt stoppa bygget, säger Sara Kjellin.

Grönområdet, som de kämpat för, är bortom räddning berättar Sara Kjellin. ”Nedmejat och sönderbyggt”.

– Men de lovade att hålla ögonen öppna när nya planer dyker upp. Det är så viktigt med mötesplatser utomhus, särskilt här där många bor trångt. De blir ett andrum för folk.

”Politikerna behöver vara mer ajour”

Under mötet talade de om hur kontakterna mellan folk som bor i förorten och politiker ska kunna förbättras framöver.

– När det här viruset lagt sig tänker de anordna ett öppet möte, som inte är partipolitiskt, där alla är välkomna att delta, säger Sara Kjellin.

ANNONS

Hon välkomnar det initiativet.

– Jag tror att politikerna behöver vara mer ajour om vad som händer här och hur folks engagemang ser ut, säger hon och lyfter fram GP:s serie En annan bild av orten.

– Den är vansinnigt bra. Den visar varken på offerkoftor eller förskönar, utan skildrar bara rakt upp och ner vad folk här kämpar mot i olika avseenden, säger Sara Kjellin.

Så vill politikerna bekämpa rasismen i Göteborg

Samira Hussein efterlyser större engagemang bland de folkvalda som ska representera befolkningen i förorten.
Samira Hussein efterlyser större engagemang bland de folkvalda som ska representera befolkningen i förorten. Bild: Meli Petersson Ellafi

Samira Hussein, som också bor i Bergsjön, är en av de unga kvinnor som medverkade i GP:s reportage.

– Många bekanta och kollegor har hört av sig och sagt att det var ett viktigt reportage som verkligen behövs. Att folk från våra områden får tala om hur det är och att vi besitter en massa kunskap.

Efterlyser mer engagemang

Hon ser gärna att politiker anordnar ett allmänt för invånarna i Bergsjön. Men då måste det de säger betyda något, betonar hon.

– Jag tror att man i så fall behöver följa upp vad som sägs och vad som utlovas. Annars blir det det gamla vanliga. Inget händer.

Hon efterlyser större engagemang bland de folkvalda som ska representera befolkningen i förorten.

– Jag springer aldrig på någon politiker här. De borde vara mer ute bland folk, bli en av oss. Många förortsbor är trötta på politiker som bara är här vid val eller när de har nämndmöten. För att bygga förtroende krävs mer än så, säger Samira Hussein.

ANNONS

Kommunalråd kallades blattehora uppmanades att åka hem

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS