Polisens råd till grannar: Ring, ring, ring!

Pejman var en av de första poliserna på plats i Emma Tikkas lägenhet efter att hon mördats. I utredningen som följde blev det känt att åtminstone en granne hört henne skrika för sitt liv. Men ingen ringde polisen.
– Ring, ring, ring! Vad jag tycker att folk ska göra förutom att ringa, är att spela in, säger Pejman.

ANNONS
|

Emma Tikkas öde blev rikskänt, efter att hon misshandlats till döds i sin före detta pojkväns lägenhet i Gårdsten i Göteborg 2018.

I utredningen blev det känt att åtminstone en granne hade hört Emma kämpa för sitt liv under två timmar.

Men ingen ringde polisen.

– Jag ångrar lite att jag inte ringde, berättade en granne i förhör.

Pejman är polis i nordöstra Göteborg, och var en av de första in i lägenheten i Gårdsten den där septembermorgonen 2018.

– Låt någon annan göra bedömningen om det ska skickas polis eller ambulans till platsen. Så slipper man se sådana här saker hända, säger han.

ANNONS

Lita på magkänslan

Som granne kan det vara svårt att veta om man ska ringa polisen för att man tror att man hört höga ljud eller bråk.

Hur vet man när man borde ringa?

– De flesta har det inbyggt i sig, man känner en känsla att ”nu är det något som inte stämmer, det är mer än att någon skojbråkar”, säger Pejman.

Det kan handla om att man hör höga röster eller skrik, men också andra ljud. Ljud som magkänslan säger är något annat än en film, exempelvis.

– Den där magkänslan ska man gå på, tycker jag.

Polisens tips till grannar

• Ring 112 om du hör ljud eller ser något som tyder på att det sker ett pågående brott. Det kan vara skrik, dunsar, höga ljud. Lita på magkänslan.

• Spela in ljuden med en mobiltelefon. Det hjälper i utredningen om målsägande inte skulle vilja, eller kunna, medverka.

• Ta hjälp av en granne om ni vill knacka på för att berätta att polis är på väg, och på så vis bryta pågående våld.

• Ring hellre en gång för mycket, ingen kommer bli arg om det visar sig att det inte är en pågående misshandel.

När polisen får larm om pågående lägenhetsbråk vägs många saker in i bedömningen kring hur larmet ska hanterats.

– Det kan ju vara så att polisen varit där en gång tidigare – eller tjugo. En gång kanske någon lämnat i ambulans. Det kanske blivit ännu värre. Allting vägs in, och om man ska skicka en eller flera polispatruller.

Även om en person som tros vara brottsoffret inte vill medverka och uppger för polisen att ingenting har hänt, har polisen ändå möjlighet att skriva en anmälan.

– I de fall där vi kan se tydliga tecken att de skett något, så gör vi det. Sedan får brott i nära-utredarna kalla målsägande till förhör. Då har man ytterligare en livlina, lite mer betänketid.

ANNONS

Ta hjälp av fler grannar

Om den misstänkte inte är skriven på samma adress som brottsoffret, har polisen möjlighet att avlägsna gärningsmannen, även om den inte kan gripas för brott.

– Det räddar inte hela situationen, men vi gör så för att det i alla fall inte ska ske något mer där och då. Vi går på magkänslan, för det hamnar ju på ens egna samvete.

Pejman har varit polis i över sex år, och har varit på mängder av lägenhetsbråk där grannar ringt och larmat. Och många gånger är det skarpa larm.
Pejman har varit polis i över sex år, och har varit på mängder av lägenhetsbråk där grannar ringt och larmat. Och många gånger är det skarpa larm. Bild: Sanna Tedeborg

De senaste åren har det diskuterats huruvida man som granne ska knacka på dörren där man tror att det pågår våld. Dels att man inte vet vad som väntar på andra sidan dörren, dels att det kanske riskerar att förvärra för den redan utsatte.

– Jag kan förstå aspekterna att man inte vill knacka på, och jag skulle aldrig tvinga någon att göra det. Men de kan åtminstone ringa polisen, och dessutom vara anonyma.

Är man fler grannar som hört något, kan man tillsammans knacka och på så vis visa att flera personer har hört vad som pågår – och att polis är på väg.

– Då kanske man är två som står bakom dörren och säger ”vi har ringt polisen och de är på väg”, och på så vis avbryta det pågående våldet.

Polisen: Spela in ljuden

Som granne kan man vara osäker på vad det är man egentligen hör – och tveka kring om det är rimligt att ringa polisen.

ANNONS

Hur ofta är de här samtalen något?

– Jag skulle nog säga att det många gånger är något. Och mörkertalet, alltså de som faktiskt inte säger något men där vi får en känsla, är ganska många. Men det leder inte till någon statistik, det följs aldrig upp.

En del kanske tänker att ”det är säkert ingenting” eller ”polisen har så mycket annat att göra”.

– Jag tycker man ska dra sig från att göra den bedömningen själv. Det behöver inte låta i två timmar, det kan räcka med att du hör någonting, du får en känsla av att det är något som inte stämmer. För vi sitter på information som grannarna inte har, säger Pejman och fortsätter:

– Vad jag tycker att folk ska göra förutom att ringa, är att spela in. Hörs det tydligt i din lägenhet så är det bra att spela in de ljuden. Det kan man ha till hjälp när man hör målsägande. Det underlättar utredningsläget, då kanske kan driva till åtal utan att målsägande medverkar.

En aspekt som lyfts de senaste åren, är rädslan för att ge en redan utsatt person mer problem om polisbesöket inte leder någon vart.

– Den är nog inte obefogad. Personen har fått problem med polisen och om det inte blir något av det, ingen rättegång eller påföljd, är personen fri efter en kort tid. Det kan absolut bli problematiskt, säger Pejman och fortsätter:

ANNONS

– Men folk kan inte dra sig för att ringa. Det kommer inte lösa sig på egen hand. Det måste komma någon utifrån eller som sträcker ut en hand. Det kan man bara göra på det här sättet, det finns inget annat hemligt sätt. Man ska inte vara rädd för att ringa, för det är ingen som kommer åka dit och ha ett uppsträckningssamtal.

Räddar det liv?

– Klart det gör. Det kanske man aldrig får ett kvitto på direkt, men jag har kollegor som stött på målsägande som tagit sig ur tuffa relationer, och tackat kollegan för att de har funnits där, lyssnat, gett guidning var de kan vända sig. Att det finns hopp.

– Ring, ring, ring. Hör man något, och misstänker pågående brott där någon håller på att fara illa: ring alltid 112.

Hit kan du vända dig

Utsätts du för hot, våld eller trakasserier av någon som står dig nära? Eller är du orolig över någon du känner? Nedan finns telefonnummer och adresser till organisationer och myndigheter.

Göteborgs stads Kriscentrum för kvinnor: 031-367 93 80

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50

Terrafem – stödtelefon på 43 språk: 020- 52 10 10

BRIS: 116 111

Polisen: 112 vid pågående brott, annars 114 14

Unizon: https://www.unizonjourer.se/

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer (Roks): https://www.roks.se/

Till stödtelefoner kan du alltid ringa, oavsett om du inte vet om det du utsätts för är våld eller inte och du kan vara helt anonym.

Ring alltid 112 om du misstänker ett pågående brott!

GP:s granskning ”Hennes namn var” i korthet

Var tredje svensk kvinna som varit gift/sambo har utsatts för hot eller våld. Dagligen drabbas tusentals kvinnor av våldet och varje år dödas 15 av dem. Trots att svenska myndigheter redan har många av lösningarna för att stoppa brotten – och rädda kvinnornas liv

I den granskande podcast-serien ”Hennes namn var” djupdyker GP:s reportrar Madeleine Gartéus och Michael Verdicchio i sex uppmärksammade rättsfall där kvinnor utsatts för våldet – i jakten på svaret på hur samhället hade kunnat förhindra brotten.

Genom att granska hundratals rättsdokument och sekretesstämplade utredningar avslöjar reportrarna hur svenska myndigheter år efter år fortsätter begå fel som leder till kvinnors död.

Samtidigt ställer de sig frågan – vilka var egentligen kvinnorna bakom statistiken och tidningsrubrikerna?

”Hennes namn var” finns där poddar finns och på specialsajten gp.se/hennesnamnvar.

Avsnitten släpps varje måndag.

Lyssna hos GP

Lyssna på Apple Podcaster

Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

LÄS MER:Hennes namn var: Emma

LÄS MER:Ingen granne larmade när Emma skrek för sitt liv – i timmar

LÄS MER:Unik mätning: Svenskar vill kunna porta män som slår från kvinnans hemort

LÄS MER:Socialtjänsten placerade Jennie en kilometer från mannen hon skulle skyddas från

LÄS MER:Exet friades för mord – video och nytt vittne ifrågasätter hans historia

ANNONS