Malin Wikström, Camilla Wikland och Kaisa Adlercreutz på Front Advokater.
Malin Wikström, Camilla Wikland och Kaisa Adlercreutz på Front Advokater. Bild: Mia Höglund

Felaktig debitering hos Front visar utredning

Överdebitering kan ha skett hos advokatbyrån Front och fakturering har inte alltid gjorts utifrån faktiskt arbetad tid. Kommunen har fått betala för arbete som gjorts av praktikanter, assistenter och nyblivna jurister, i stället för kvalificerade jurister. Det framkommer i revisionsbyrån Ernst & Youngs utredning.

ANNONS

Front Advokater har varit största leverantör av juridiska tjänster till Göteborgs kommun. Byrån vann för några år sedan de flesta av stadens ramavtal för juridik, till stor del tack vare sitt låga timpris.

I den granskning som GP inledde 15 februari, uttalade sig flera nuvarande och tidigare jurister på byrån. De uppgav att Front kompenserade de låga timpriserna genom att systematiskt överdebitera kommunens förvaltningar och bolag.

Tog betalt för 20 timmar om dagen

I GP:s granskning framgick att byråns vd och delägare, advokaten Roland Adrell vissa dagar fakturerade 20 timmars arbete.

– Nej, det går ju inte och då är det poster som så att säga hör till andra dagar, svarade Adrell på frågan hur denna arbetsinsats var möjlig.

ANNONS

LÄS MER:Lista: Roland Adrells långa dagar

En dryg vecka efter GP:s första artikel publicerats införde kommunen beställningsstopp för alla tjänster från Front Advokater. Samtidigt inledde kommunen en utredning, där Ernst & Young kopplades in som extern utredare.

LÄS MER:Efter GP:s granskning – Fronts vd Roland Adrell avgår

1 april meddelade vd:n Roland Adrell att han avgår. 16 april beslutade Advokatsamfundets styrelse att inleda ett disciplinärende mot honom.

Ernst & Young har gjort en närmare genomgång av vd Adrells tidredovisning, och konstaterar att såväl den som faktureringen är bristfällig. Huvuddelen av hans arbete har noterats som "genomgång", utan möjlighet för beställaren att se vad som faktiskt utförts.

Sammanfattningsvis säger Ernst & Young att de misstänkta felaktigheterna i den förre vd:ns hantering "åtminstone delvis kan bekräftas".

LÄS MER:Efter GP:s avslöjanden: Beställningar till Front stoppas

"Fakturorna går inte att verifiera"

Ernst & Young har gjort stickprovskontroller av 195 Frontfakturor ställda till flera förvaltningar och bolag i Göteborg.

Advokatbyråns representanter har förklarat att deras tidredovisning är ett internt stöd, som inte till fullo speglar nedlagd tid då noteringar också förs in i handanteckningar.

LÄS MER:Jurister fick lära sig ta betalt – för tid i duschen

Ernst & Young konstaterar att detta innebär att "det inte säkert går att verifiera att de fakturor som Front upprättar är korrekta med avseende på nedlagd tid och därmed fakturerat belopp".

Samtidigt har Ernst & Young inte funnit stöd för anklagelserna att Front måste överdebitera för att klara sig på sina låga timpriser.

ANNONS

7 av 10 fakturor undermåliga

71 procent av de granskade fakturorna uppfyller inte kraven som ställs i ramavtalet.

Trots detta har de betalats av de kommunala beställarna.

Front har, enligt utredningen, regelmässigt tagit betalt för arbete som gjorts av två jurister som inte uppfyller ramavtalets minimikrav på erfarenhet. I 16 procent av de granskade fakturorna finns denna överträdelse.

LÄS MER:Bakom fronten – juristerna talar ut om överdebiteringar och saltade fakturor

LÄS MER:Tystnad hos Front efter möte hos kommunen

Dessutom har Ernst & Young "indikationer" på att praktikanter och juristassistenter arbetat, men att deras arbete debiterats som om det utförts av Fronts anställda jurister.

Den nye vd:n på Front Advokater, Bob Lee vill inte uttala sig om Ernst & Young -utredningen.

– Vi avstår från att kommentera, säger han.

Totalt? Ni har ingenting att säga?

– Du hörde vad jag sa, säger advokat Lee, och avslutar samtalet.

Samtidigt lade Front under fredagen ut flera långa texter på sin hemsida, till försvar för sin sak.

På kommunens Inköps- och upphandlingsförvaltning säger biträdande förvaltningschef Carin Bergdahl att kommunens utredning av Front fortsätter.

– Ernst & Young-utredningen är en del i vår utredning, som ska ta ställning till vilka eventuella åtgärder som ska vidtas mot Front.

– Vi försöker hantera det så skyndsamt som möjligt. Jag kan inte vara mer precis än så, säger Bergdahl, och tillägger att beställningsstoppet mot Front gäller tillsvidare.

ANNONS

GP granskar: Kommunadvokaterna • Läs hela granskningen här

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS