You Lin släppt på fri fot

I maj dömde Göteborgs tingsrätt den kinesiske miljardären You Lin till livstids fängelse för att ha anstiftat mordet på sin ex-fru Veronica Lin 2003. Nu släpps han på fri fot.

ANNONS
|

Den fjärde maj i år fick den 13-åriga mordgåtan detsom verkade vara ett avslut. Då dömdes You Lin till livstidsfängelse av Göteborgs tingsrättför att ha anstiftat mordetpå sin ex-hustru Veronica Lin.

På grund av ett rättegångsfel fick rättegången tasom under sommaren då en nämndeman ansågs ha varitjävig.

Under måndagen släpptes You Lin på fri fot i väntan på att domen efter den nya rättegångenmeddelas den 9 september.

You Lins advokat Fredrik Ungerfält tolkar tingsrättens beslut att häva You Lins häktning som att tingsrätten kommer att fria hans klient från misstankarna.

–Det är på det sättet att tingsrätten kommer att meddela dom den 9 september men det förhållandet att tingsrätten sätter honom på frifot talar för en ogillande dom. Det är det enda man kan säga om beslutet, säger Fredrik Ungerfält.

ANNONS

Greps iStorbritannien

Veronica Lin hittades mördad i en grannlägenhet till föräldrarnas bostad i Högsbo den 19 mars 2003.

Dagen innan hade föräldrarna blivit oroliga för sin dotter som inte kom hem som hon skulle. De anmälde henne försvunnen.

När Veronica Lin hittades död dagen därpå greps maken You Lin misstänkt för inblandning i dådet. Men han släpptes efter en period och lämnade då Sverige. Kort därefter hittades Veronica Linsgrannemördad och delvis styckad. Han var nergrävd under en balkong på fastighetens bakgård.

Två år efter morden häktadesYou Lin igen, men den gången i sin frånvaro. Han lyckades sedan hålla sig undan fram till och med 2014 då han greps i Storbritannien. Han kunde senare åtalas för anstiftan av mordet på sin hustru och mordet på grannen.

"You Lin har inför utförandet av morden planlagt gärningarna samt lämnat bistånd, anvisningar och för genomförandet nödvändiga upplysningar till gärningsmannen/männen", skrev åklagaren i åtalet.

Dömdes

I början av maj kom domen - You Lin fick livstids fängelse för att ha beställt mordet på sin dåvarande hustru. Däremot friades han för inblandning i mordet på grannen, en dom som åklagaren överklagade.Tingsrätten ansåg inte att det var bevisat att motivet till mordet på den nedgrävda grannen var att röja honom ur vägen och använda grannens lägenhet som mordplats när Veronica mördades, vilket åklagarsidan hävdat.

ANNONS

You Lin har hela tiden förnekat att han anstiftat mordet på Veronica Lin. Den 9 septembermeddelar Göteborgs tingsrätt alltså sin dom i målet efter den nya rättegången som hölls under sommaren.

Pappan: "Kan lika gärna singla slant"

Veronica Lins pappa, Stig Lindgren, var överraskad när han nåddes av beskedet på måndagskvällen kring att You Lin försätts på fri fot.

– Det kan bara betyda en enda sak, att han kommer att bli frikänd, säger han.

– Jag förstår det inte alls.Rättegångarna var ju i stort sätt identiska.Inget nytt framkom. Det var väldigt överraskande, säger Stig Lindgren och fortsätter:

–Är det sådana domstolar vi ska har kan vi lika gärna singla slant om man ska fällas eller inte fällas. Det är konstigt att samma tingsrätt kan göra så olika bedömningar.

You Linds advokat Fredrik Ungerfält berättar att hans klient tog emot beskedet med glädje.

– Han greps i november 2014 och har suttit häktadsedan i december 2014och är givetvis oerhört glad över att släppas på fri fot.

Vet du om han är kvar i Sverige?

– Jag kan inte säga något om vad han gör eller är nu, säger Fredrik Ungerfält.

Polisen har inte gripit någon person som misstänks för att ha utfört mordet på Veronica Lin eller hennes granne.

ANNONS

Förra året efterlystes en kinesisk medborgare, misstänkt för inblandningi morden.

Vid tiden för morden var You Lin och Veronica Lini praktiken skilda och det pågick en infekterad vårdnadstvist om deras son. Den i dag 52-årige You Lin hade, enligt egen uppgift, kommit till Göteborg för att bevaka sina intressen i den processen.

Men enligt åklagaren var hans skäl till resan i stället att planlägga och medverka i mordet på ex-frun, utifrån motivet att han ville ha vårdnaden om barnet.

ANNONS