Veronica Lin-domen överklagas

You Lin dömdes till livstids fängelse för att ha beställt mordet på sin exhustru Veronica Lin. Han friades dock för inblandning i mordet av grannen. Nu har domen överklagats av åklagaren.

ANNONS
|

Den fjärde maj i år fick den 13-åriga mordgåtan ett avslut. Då dömdes You Lin för mordet på sin ex-hustru Veronica Lin.

Veronica Lin hittades mördad i en grannlägenhet till föräldrarnas bostad i Högsbo den 19 mars 2003.

Dagen innan hade föräldrarna blivit oroliga för sin dotter som inte kom hem som hon skulle. De anmälde henne försvunnen. När Veronica Lin hittades död dagen därpå greps maken You Lin misstänkt för inblandning i dådet. Men han släpptes efter en period och lämnade då Sverige. Kort därefter hittades grannen mördad och delvis styckad. Han var nergrävd under en balkong på fastighetens bakgård.

ANNONS

Två år efter morden häktades You Lin igen, men den gången i sin frånvaro. Han lyckades sedan hålla sig undan fram till och med 2014 då han greps i Storbritannien. Han kunde senare åtalas för anstiftan av mordet på sin hustru och mordet på grannen. "You Lin har inför utförandet av morden planlagt gärningarna samt lämnat bistånd, anvisningar och för genomförandet nödvändiga upplysningar till gärningsmannen/männen", skrev åklagaren i åtalet.

I början av maj kom domen - You Lin fick livstids fängelse för att ha beställt mordet på sin dåvarande hustru. Däremot friades han för inblandning i mordet på grannen. Tingsrätten ansåg inte att det var bevisat att motivet till mordet på den nedgrävda grannen var att röja honom ur vägen och använda grannens lägenhet som mordplats när Veronica mördades, vilket åklagarsidan hävdat.

Nu har åklagaren överklagat domen. Hon vill att You Lin även ska dömas för anstiftan av mord på grannen.

Den man som misstänks ha utfört mordet är häktad i sin frånvaro.

I överklagandet står det att grannens "bostad var mycket väl vald för att utföra mordet på Veronica Lin".

Bland annat för att hon skulle passera bostaden på vägen hem till sina föräldrar.

ANNONS

Åklagaren skriver också att Veronica Lin hade en del kontakt med grannen. Bland annat ska hon ha hälsat på honom och någon gång har sonen följt med. "You Lin har alltså sannolikt förstått att det skulle gå att förmå Veronica att frivilligt gå in i lägenheten. Lägenheten hade en central betydelse som plats för att kunna bevaka Veronica Lins hemkomst den 18 mars 2003 för att därefter kunna utföra mordet på henne inne i lägenheten."

Dessutom hade gärningsmannen bra utsikt över garaget där Veronica Lin parkerade sin bil och kunde då se när hon kom hem.

ANNONS