Foto: TT/Johan Svanestrand
Foto: TT/Johan Svanestrand

"Vi har inte kontroll"

Polisen storsatsade i Göteborg för att komma åt den organiserade brottsligheten - och lyckades. Men med en pågående poliskris finns det inte längre resurser att stävja kriminaliteten, menar Peter Larsson, polis i Göteborg.

ANNONS
|

I september 2013 sköts två män ihjäl vid Väderilsgatan i Biskopsgården. Det blev startskottet för polisens särskilda satsning Trygg i Göteborg.

Satsningen innebar en intensifiering av arbetet i Backa och Biskopsgården på Hisingen, i Tynnered och Frölunda i syd, i Bergsjön och Kortedala i nordost och i Hjällbo och Hammarkullen i Angered. Syftet var att förhindra våldsamheter och skjutningar mellan kriminella grupperingar i Göteborgsområdet. Polisen i region Väst fick då nationell förstärkning av personal till den särskilda insatsen.

Lyckad satsning

Sedan insatsen inleddes har polisen plockat in 244 vapen, varav 58 automatvapen, 161 pistoler/revolvrar och 21 gevär. Dessutom brand-, splitter- och rörbomber samt handgranater och stora mängder ammunition och sprängdeg.

ANNONS

Men nu har hjälpen tagit slut. I samband med dödsskjutningen vid Frölunda torg under fredagen blev polisens resurser åter ett högaktuellt ämne.

Hos polisen i region Väst säger man att det är ett för tidigt skede att prata om förstärkning, men den bilden delas inte av alla.

– Varifrån ska förstärkningen hämtas? Det ser ut såhär i stora delar av landet nu, våra resurser räcker inte till. Förorter brinner, stenkastning och grov kriminalitet. Tar vi från ett ställe uppstår hela tiden nya hål. Vi saknar flera tusen poliser, och så kommer det se ut ett par år framöver om ingenting görs, säger Peter Larsson, som arbetar som ingripandepolis i Göteborg.

Akut polisbrist

Tidigare har Polismyndigheten kunnat ”låna” poliser från olika delar av landet för att täcka upp vid behov och förstärka vid oroligheter, men med den akuta polisbrist som nu råder i hela landet är det inte längre en möjlighet, menar Peter Larsson.

”Vi har inte kontroll”

Att polisen i region Väst anser att läget i Göteborg är under kontroll, är en uppfattning som Peter Larsson och många av hans kollegor inte delar.

– Ledningen säger att vi har kontroll, men det har vi inte. Vi kan inte säga att vi har kontroll fullt ut. På grund av bland annat dålig bemanning gör vi alldeles för lite mot dessa grovt kriminella, säger Peter Larsson.

ANNONS
ANNONS