Magnus Ljungdell testar vulkanerna.
Magnus Ljungdell testar vulkanerna.

Ungdomar lockas till ny skatepark

ANNONS
|

- Asbra! Det var några kompisar som berättade att det fanns en ny skatepark här i Majorna, säger 15-årige David Hermansson, som tagit sig från Lerum för att premiäråka på Karl Johansskolans skolgård.

Han gillar banan som gör åkningen annorlunda än på andra platser han brukar besöka. Det är sådana som Tjernobyl (Marieholms industriområde), uppe vid Chalmers samt i Alingsås.

- Det är sjukt dåligt här i stan. Det är bra att Göteborg äntligen har fått något bra att åka på, tycker 17-årige Albert Börjesson, som tagit sig in från Björkö i norra skärgården.

Ett tiotal åkare är på plats och samtliga åker glatt. Bland killarna finns också enstaka tjejer, bland annat aningen rangliga 11-åriga Cloe Fellous på inlines. Henry Cederqvist, som bor i närheten, har väntat i två år på att vulkanerna skall komma på plats.

ANNONS

- Jag kommer nog åka varje dag under semestern, säger 23-åringen som till vardags arbetar som barnskötare, där han gärna tränar de små att hitta balans på brädan.

Det är snickaren och skateboardåkaren Magnus Ljungdell som byggt de fyra vulkanerna på asfaltsskolgården. Först sågade han upp den med asfaltsåg och filade sig ner en bit.

Därefter lade han på en grushög på varje, armerade och började gjuta med betong. Den har gjutits i flera steg, klappats len och vattnats innan kullarna var klara för åkning.

- De fyra kullarna är sinsemellan olika och de har placerats för att köras i ett åk. Sen är det fritt fram för alla tricks, berättar Magnus Ljungdell.

Under designarbetet förhandlade han med park- och naturförvaltningen om utförandet.

- Det blev en kompromiss. Förvaltningen har varit väldigt tillmötesgående. Kul att de litade på mig och att de har låtit jobbet bli av. Det finns ju inga andra referensobjekt, säger han.

Det tog tre veckor att gjuta vulkanerna. Då ingår även ett par betongbänkar samt att några vanliga parkbänkar blivit skejtanpassade. Framkanten är förstärkt med 180 centimeter långt galvat vinkeljärn.

Magnus Ljungdell är nöjd med att ha fått kombinera jobb med fritid och slippa enahanda jobb på byggen.

ANNONS

- Där får man ingen yrkesstolthet. Nu fick jag hela skapandeprocessen, säger 34-åringen.

För att kunna fortsätta har han startat firma. I veckan väntar möte med Lerums kommun. Han har också föreslagit fler skateparker, bland annat i Slottsskogen.

Det segdragna ärendet om skateboardbana i Burgårdsparken fortsätter. Ett överklagande ligger för närvarande hos miljödepartementet. En ny bygglovsansökan är inlämnad och kommer snabbt passera. Troligen kommer den också att överklagas vidare till länsrätt och kammarrätt.

- Men vi kommer få igenom actionparken i Burgårdsparken. Vi tror att bygget kan börja i april nästa år. Utan överklaganden hade vi haft den färdig till EM förra året, säger Eva Glader, landskapsarkitekt vid park- och naturförvaltningen.

ANNONS