Två nya hotade ormar födda på Universeum

Två ormbebisar har fötts på Universeum i Göteborg. Det är första gången den utrotningshotade skallerormen föds på en djurpark i Europa.
– Det finns bara ett 100-tal individer kvar, så det är roligt, säger zoologen Daniel Roth.

ANNONS
LocationGöteborg|
|

Skallerormen Santa Catalina har i flera år betraktats som mycket hotad. Det är en orm som naturligt endast lever på ön Santa Catalina utanför Mexiko. Just nu finns knappt ett hundratal individer kvar på ön.

Därför har flera djurparker som mål att försöka utöka populationen. Flera skallerormar har fötts i USA, men på fredagen föddes två små ungar på Universeum. Det är första gången som arten föds på en djurpark i Europa.

– Det är två ormar som fötts och det är vi glada för, säger zoologen Daniel Roth.

Zoologen Daniel Roth är glad över två nya ormar från den hotade arten Santa Catalina fötts på Universeum i Göteborg.
Zoologen Daniel Roth är glad över två nya ormar från den hotade arten Santa Catalina fötts på Universeum i Göteborg. Bild: Press

Ormen hotad av katter

Anledningen till att ormen är så hotad beror på katter. När fler människor flyttat till Santa Catalina har också fler tamkatter följt med.

ANNONS

– Vi har sett flera fall där katter attackerar ormen. Dessutom äter katterna gnagare, vilket är ormens naturliga föda, säger Daniel Roth.

Enligt honom stör människors husdjur, katter och hundar, den biologiska mångfalden.

– Katter och hundar är väldigt bra rovdjur, så när katter kommit till Santa Catalina så har ormen som innan inte haft några fiender, plötsligt blivit hotad.

Skallerorm utan skallra

Det går inte att säga hur länge ormen varit så hotad som den är nu, men enligt Daniel Roth är det åtminstone ett par år.

Att ormen tidigare inte haft några naturliga fiender märks också på att funktionen att skallra försvunnit.

– Skallerormar skallrar med svansen för att skrämma fiender, men eftersom ormen inte haft fiender har skallran försvunnit, säger han.

Däremot har den fortfarande kvar beteendet, det vill säga att den rör sig som om den skallrar med svansen, men det låter inget.

– På det viset är det en väldigt speciell art, säger Daniel Roth.

Ormens gift intressant medicinskt

En anledning till att Universeum, tillsammans med andra djurparker arbetar för att rädda ormarten är för att den biologiska mångfalden.

Men ormen är giftig, medelgiftig enligt Daniel Roth, och giftet skulle dessuom kunna användas medicinskt.

– Det finns ännu för lite forskning på vad giftet skulle kunna användas till, men det forskas allt mer på hur det kan användas medicinskt, säger Daniel Roth.

ANNONS

Universeums nyaste tillskott föddes i visningsanläggningen, men det var under natten när ingen var där. Och det kommer dröja innan besökarna får se ormungarna.

– De behöver växa till sig innan besökarna kan få se dem, säger Daniel Roth.

LÄS MER:Nyfödd apunge på Universeum

LÄS MER:Hotade giftormen har lagt ägg på Universeum

LÄS MER:Så rymningssäkert är reptilariet på Universeum

ANNONS