Två år sedan Rysslands invasion – manifestation i Göteborg

På lördagen hölls en manifestation på Gustaf Adolfs torg i Göteborg med anledning av tvåårsdagen för Rysslands invasion av Ukraina.
– Det är mycket sorg, mycket smärta. Det känns lite overkligt att det redan gått två år, säger Olexandra Tershak Gustavsson, ordförande i Ukrainska sällskapet i Göteborg.

ANNONS
|

Ljudet av flyglarm. Sedan klockringning. I bakgrunden några fiskmåsar, som inte riktigt lyckas överrösta.

– Människor lever med det här ljudet varje dag, säger Olexandra Tershak Gustavsson, ordförande i Ukrainska sällskapet i Göteborg.

Två år har gått sedan Ryssland inledde sitt invasionskrig mot Ukraina och på lördagen samlades människor till en manifestation på Gustaf Adolfs Torg i centrala Göteborg.

– Det är 730 långa, hemska dagar av Rysslands illegala invasion av Ukraina. Två år av brutala brott, där ukrainare betalar ett oerhört högt pris för att skydda västvärldens värderingar och frihet, säger Olexandra Tershak Gustavsson.

Två år har gått sedan Ryssland invaderade Ukraina.
Två år har gått sedan Ryssland invaderade Ukraina. Bild: Filip Powidzki Casserblad

Flera av talarna var inne på just detta. Att Ukrainas sak är Sveriges sak. Europas och västvärldens.

ANNONS

– Ni utkämpar vårt krig och för det kommer vi vara evigt tacksamma, säger Aida Karimli, som sitter i regionfullmäktige för Centerpartiet.

– Lagom kommer aldrig stoppa Putin. Om Ukrainas sak är vår måste vår solidaritet få kosta. Inte lagom mycket utan så mycket som det behövs.

Också för Europas skull

Hain Rebas, tidigare försvarsminister i Estland, göteborgare och professor i historia, var en av talarna. Han talade om den ukrainska motståndsviljan och uthålligheten, och att Ukraina måste vinna kriget. För Ukrainas skull och för Europas.

– Men också för ryssarnas skull, så att de får slippa det här jävla kriget. De måste förlora det här, och de måste backa. Ingen har haft ihjäl så många ryssar som ryssarna själva, säger han.

En tyst minut hölls, och flera dikter och böner lästes också från scen. Jacques Labouchere sjöng sin låt ”Slava Ukraini”.

Olexandra Tershak Gustavsson ledde manifestationen.
Olexandra Tershak Gustavsson ledde manifestationen. Bild: Filip Powidzki Casserblad

Olexandra Tershak Gustavsson säger att hon bär på mycket sorg, smärta och oro.

– Bombningarna fortsätter och de har intensifierats. Vi har ett hemskt, fruktansvärt hemskt, krig i Europa. Vi ser våra soldater avrättas, och vi ser allt som raderas från jorden framför våra ögon.

Nataliya Persson Harris, som var med och arrangerade manifestationen, säger att hon är tacksam att människor slöt upp och fortfarande minns de ukrainare som kämpar.

ANNONS

– Vi som ukrainare känner att vi inte bara kan fortsätta våra liv som vanligt, även om vi är i tryggheten i Sverige. Jag har inte bott i Ukraina på 23 år, men när den fullskaliga invasionen började kände jag att jag inte bara kunde stå vid sidan och titta på.

Nataliya Persson Harris var med och arrangerade manifestationen.
Nataliya Persson Harris var med och arrangerade manifestationen. Bild: Filip Powidzki Casserblad

Hon säger att Rysslands krig i Ukraina är ett hot mot demokratiska principer och det liv vi är vana att leva.

– Och den insats som vi gör är ingenting i jämförelse med vad ukrainska militärer och människor gör.

Inna Göransson, som liksom Nataliya Persson Harris, varit med och organiserat demonstrationer för Ukraina och mot kriget varje vecka sedan invasionen, säger att det är viktigt att berätta vad som händer i Ukraina.

– Vi vill visa vårt stöd och påminna medborgare i Göteborg om att kriget pågår och att man ska fortsätta stödja Ukraina.

LÄS MER:Ukrainas sönderbombade städer – unik grafik i GP

LÄS MER:Ukraina har brist på soldater till fronten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS