De Matteo på Magasinsgatan hamnade i toppen i år igen över landets absolut bästa kaféer.
De Matteo på Magasinsgatan hamnade i toppen i år igen över landets absolut bästa kaféer. Bild: Privat

Tre av Sveriges bästa kaféer ligger i Göteborg

Flera hundra kaféer har testats runt om i landet, 337 hamnade till slut på White Guides kaféeguide över landets bästa enligt deras testare. Men tre ställen från Göteborg utmärkte sig extra mycket och hamnade på mästarklasslistan.

ANNONS
|

När White Guide presenterade sin nya kaféguide för 2019 och 2020 där landets bästa kaféer utsetts, kom 34 av landets 337 bästa från Göteborg, varav fem var nykomlingar på deras lista. Nykomlingarna var Botaniska Paviljongen Trädgårdscafé, Brøderi Borgskog, Jimmy & Joans New York, Mr Cake och Café Oizo.

Men för ett Göteborgskafé gick det ännu lite bättre. För på torsdagen presenterade White Guide de ställena som presterat lite extra. Det var totalt sju priser som delades ut. Bland annat korades årets bästa café som blev Fosch Artisan Pâtisserie från Stockholm. Även årets konditori, kaffebar och fikaställe prisades.

Årets stjärnskott från Göteborg

När årets stjärnskott presenterades hördes garanterat jubel i Linnéstan, för det blev Brøderi Borgskog som ligger på Prinsgatan.

ANNONS

Motiveringen var: "För att med ett vackert handlag, stor kreativitet och lekfullhet ha skapat en destination där bageriglädje smittar av sig. Vi slutar vi aldrig förundras över konststyckena som i strid ström lämnar ugn och kondis på detta lilla café".

LÄS MER:Här är alla Göteborgskaféerna på White Guides nya lista

Bäst i landet

På mästarklasslistan där landets 21 allra bästa kaféer ligger, de där som har det där extra, kommer tre ställen från Göteborg.

På plats 10 hamnade Brøderi Borgskog, på plats 11 da Matteo Magasinsgatan, och på plats 20 finner vi Berzelii Choklad.

För da Matteo Magasinsgatan är det inte första gången de prisas, 2015 vann de årets kafé hos White Guide, och de har tillhört landets kafétopp länge. Att ännu en gång prisas för sin verksamhet betyder mycket enligt Pernilla Gard, marknadsansvarig på da Matteo.

Pernilla Gard, marknadsansvarig på da Matteo.
Pernilla Gard, marknadsansvarig på da Matteo. Bild: Privat

– Det betyder att vi levererar det våra gäster uppskattar, att vi är på rätt spår. Det betyder mycket då White Guide är ledande.

Vad ska ni göra för att få stanna på topplistan?

– Vi utvecklar hela tiden våra enheter. Magasinsgatan har vi renoverat under våren, en våning har tillkommit, vi har ett orangeri och större rosteri, bageri och kök. Man kan se in i bageriet och rosteriet, det är viktigt för oss, säger Pernilla Gard.

ANNONS

Anonyma testare

De anonyma testarna har fem kriterier de tittar på, det är kaffet, bakverken, miljön, servicen och stämningen.

– För att lyckas hamna på mästarklasslistan måste de leverera på topp iallafall i tre av dem, säger Mikael Mölstad på White Guide.

Han berättar att testarna som utser landets bästa kaféer är matkunniga som är intresserade av både matlagning och kaféer, och de är nyfikna och gillar att resa och testa nya saker. Men de har inte mat som profession. Alla tester görs anonymt och de betalar själva.

LÄS MER:Här kan du fika utomhus – elva mysiga gårdskaféer i Västsverige

LÄS MER:GP-läsarnas bästa kaféer i Västsverige

LÄS MER:Tips på elva unika semesterboenden att hyra i sommar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS