Toppolitiker reagerar starkt på explosionen ”Många har förlorat sina hem”

Flera toppolitiker i regeringen och riksdagen reagerar nu på den kraftiga explosionen i ett lägenhetshus i Annedal. Göteborgs högst uppsatte politiker Axel Josefson (M) befinner sig på platsen under morgonen.
– Det är en väldigt allvarlig händelse. Många göteborgare har förlorat sina hem här idag, säger han.

ANNONS
|

Det har bara gått några timmar efter det första larmsamtalet om en kraftig explosion i ett lägenhetshus i Annedal. Hundratals personer har evakuerats och röklukten ligger tung i luften när Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande och Göteborgs högst uppsatte politiker, kommer till platsen.

– Det är en väldigt allvarlig händelse, dels mitt i centrala Göteborg och dels många familjer som har blivit drabbade. Det är många göteborgare som har förlorat sina hem här idag, säger han.

LÄS MER:Boende: ”Fick hoppa ut från balkongen”

LÄS MER:Explosion i lägenhetshus i Annedal – tre allvarligt skadade

Det rör sig mycket folk på platsen och räddningstjänsten kämpar fortfarande mot den brand som rasar i byggnaden. Axel Josefson är allvarlig och sammanbiten.

ANNONS

– Jag får löpande information från vår stadsdirektör om händelsen.

Han är på plats för att prata med media och med de drabbade som samlas vid Saronkyrkan.

– Det är chockartat att när man sover i sin egen säng och vaknar upp till en explosion och en brand, säger han.

LÄS MER:Polisens teorier efter explosionen i Annedal

Vad gör ni på kommunen idag?

– Från kommunens sida är det vår socialtjänst som är inkopplade på detta. De tar hand om de drabbade och det handlar också om att säkerställa att folk har tak över huvudet. Så det är ett stort arbete som pågår nu för att lösa detta.

– Man ska vara trygg i det att vi sätter in de resurser vi har från kommunens sida för att hjälpa till.

Han poängterar också att det pågår en polisutredning.

– Det är väldigt viktigt att vi sätter till de resurser som krävs om det visar sig av polisens utredning att det här är kriminell verksamhet.

Ministern: ”Fruktansvärt”

Från Stockholm hörs även röster på regeringsnivå.

– Det är fruktansvärt. Det är nästintill ofattbart att se bilderna på förödelsen och människorna som drabbats, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

– Vår tankar går först och främst till de skadade och drabbade, men också till blåljuspersonal som gjort stora insatser på morgonen och förmiddagen med att både rädda och ta hand om människor i den här svåra situationen.

ANNONS

Damberg konstaterar att polisen bedömer det osannolikt att explosionen skett av “naturlig orsak”.

– Vi är många som nu vill få svar på vad som har hänt och bakgrunden och orsaken till den här fruktansvärda händelsen, säger han.

Om det visar sig vara en kriminell sprängning, vilka konsekvenser kommer det att få?

– Jag spekulerar inte kring det. Jag har stort förtroende för Polismyndigheten och att den sätter in alla resurser som krävs för att reda ut vad som inträffat. Om det skett någon typ av brottslig verksamhet så är det en stor prioritet för Polismyndigheten, säger Damberg.

Märta Stenevi (MP), jämställdhets- och bostadsminister, skriver på Twitter att det är ”fruktansvärt att följa rapporteringen från explosionen i Göteborg!”

"Mina tankar är hos de skadade och deras familjer, på alla som fått sina hem demolerade och på blåljuspersonalen som sliter med räddningsarbetet.”

Ebba Busch, Kristdemokraternas partiledare, skriver också:

”Sänder mina tankar och böner till de drabbade och deras anhöriga i Göteborg. Oavsett orsak är det här en tragedi.”

Jörgen Fogelklou (SD) och Karin Pleijel (MP), båda kommunalråd i Göteborg, har också kommenterat händelsen:

”På plats i Annedal. Fortfarande kraftig rökutveckling. Mina tankar går idag i första hand till alla de som skadats, mist sitt hem och anhöriga”, skriver Fogelklou på sociala medier.

ANNONS

”Jag följer med oro rapporteringen efter morgonens explosion i Annedal! Stor medkänsla med de drabbade”, skriver Pleijel.

– Det måste vara en skräckupplevelse att vakna i sitt hem av detta, av röklukt eller av en smäll, och sedan behöva fly. Just nu känner jag ett stort medlidande med de som bor i huset, säger hon när hon strax efter klockan tolv kom till Övre Husargatan för att prata med drabbade.

– Vi vet ju inte orsaken ännu, men skulle det här vara ett medvetet dåd är det ett lågvattenmärke för Göteborg i trygghetsavseende. Det hör inte hemma i vårt samhället om det skulle vara så.

LÄS MER:Branden i Annedal – detta har hänt

ANNONS